Dobrý den,
přemýšlím o pořízení korálovek.
Všimla jsem si, že chovatelé je mívají v teráriích po chovných kmenech. Je možné společně chovat i dva samce či dvě samice? A také zda je možné dát k sobě dva různé poddruhy?
(Nejsem lajk mezi hadama, mám a měla jsem různé poddruhy užovek, ale korálovku nikdy.)
Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.59
Mytus to neni. Me se mexikanky mezi sebou pokousely sezrat permanentne. I pri pareni. Kamaradovi zas kalifornak sezral tri mlade uzovky a u pareni ho musi hlidat neb pokud ma mensi samici startuje po ni on a obcas nejaka vetsi po nem. Myty to nejsou. Jen mate kliku. Jinak ruthvenky, sinalojky, hondurasky jsou naprosto v pohode. Ty jsem mela i po vetsich skupinach jak par. Mexikany jak ktera, floridany netusim ale kalifornky jsou v tomhle ale svine. Rok to bude cajk, a pak pfuu a je po hadovi. Jestli zadavatelka trva na paru koralovek at vynecha mexikany a kalifornky a vybere si ze zbytku. Je takove hafo druhu a barev.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mytus to neni. Me se mexikanky mezi sebou pokousely sezrat permanentne. I pri pareni. Kamaradovi zas kalifornak sezral tri mlade uzovky a u pareni ho musi hlidat neb pokud ma mensi samici startuje po ni on a obcas nejaka vetsi po nem. Myty to nejsou. Jen mate kliku. Jinak ruthvenky, sinalojky, hondurasky jsou naprosto v pohode. Ty jsem mela i po vetsich skupinach jak par. Mexikany jak ktera, floridany netusim ale kalifornky jsou v tomhle ale svine. Rok to bude cajk, a pak pfuu a je po hadovi. Jestli zadavatelka trva na paru koralovek at vynecha mexikany a kalifornky a vybere si ze zbytku. Je takove hafo druhu a barev.
Mexicany se v některých chovech zkoušejí požrat i jako mláďata, v tomhle z klasicky chovaných druhů dost vybočují. Že žere californie užovky je naprosto normální, to žerou totiž i nehadožravé sinaloe (guttaty berou jak maliny). V chovech korálovek je velkou chybou nabízet od mala jako potravu jiné hady, umožnit jim to. Stejně tak bývá dobré chovat mláďata od mala společně. Za desítky let chovu všemožných korálovek i jejich forem po párech i triech mohu říct, že téma není tak ožehavé, jak se uvádí. Samozřejmě tomu může chovatel napomoci zmíněnými prvky - zkrmování jiných druhů hadů, kombinace různě velkých zvířat, společné krmení bez dozoru, nedostatečné krmení (korálovky nejsou constrictoři, ani curtusky, mají jiný metabolismus), ale to je celé v režii chovatele. Ani californie se jen tak nežerou. Kdyby to bylo takhle špatné, tak už californie dávno vyhynuly.