Lukáš_Ch

XXX.XXX.89.115
Dobrý den,
začínám s přípravou stavby nového terária. Jedno terárium už mám za sebou a to pouštní terárium pro Agamu vousatou ( https://photos.app.goo.gl/q2df5yGdQqc66H2b2 ). Terárium bylo "relativně" jednoduché na výrobu i na údržbu (bez vlhkosti atd). Chtěl bych se po 3 letech pustit do něčeho složitějšího a to tropického vlhkého terária. Terárium bude velké 50x50x90cm.
Terárium bude osazené rostlinami +3D pozadí z lignocelu, kůry + kořene. Obývat ho bude pár Pagekonů řasnatých. Terárium bude skleněné (v příloze zasílám náhled provedení terária).
Potřeboval bych poradit:
1. Kde umístit osvětlení. Jelikož v teráriu bude vysoká vlhkost moc bych nechtěl dávat světlo do terária. Víko terária (vrchní část) bude ze skla + větrací mřížka na, kterou chci umístit světlo (viz. návrh v příloze).
2. Jaké byste mi poradili žárovky pro takový tip terária + vákon a hlavně, aby se dařilo gekonům i rostlinám. Také jestli je dostačující jedna žárovka nebo dvě s jinými vlastnostmi a popřípadě jakými?
PS: Dočetl jsme se, že gekoni nepotřebují UVB tak je asi UVB zbytečné doplňoval bych ho gekonům vitamíny. Světlo mně hodně zajímá, neboť je podle mě dost důležité a chtěl bych rostlinám i genům dopřát kvalitní růst i život v teráriu.
Osvětlení:
Líbí se mi řešení od EXO TERRA a to EXO TERRA Compact Top 30 (pro jednu žárovku) nebo EXO TERRA Compact Top 45 (pro dvě žárovky). Líbí se mi u těchto krytů, že na ně lze jednoduše umístit i Teploměr / vlhkoměr EXO TERRA digitální a je to pak celé takové kompaktní (bude v obýváků tak chci, aby bylo terárium jako celek i estetické).
Substrát:
Na dno terária nasypu keramzit, ten přikryji jemnou sítí nebo geotextílií (nevím co je lepší) na síť rozložím menší vrstvu aktivního uhlí a tu následně zasypu vrstvou rašeliny a písku (1:1)
Zavlažování:
Zavlažovat budu mechanicky rozprašovačem a jako doplněk a hlavně pro efekt bude instalován mlhovač (Super Fog II).
Rostliny:
Rostlin bych chtěl mít hodně ( v rozumné míře at mají gekoni co nejvíce úkrytů a lezení) něco vyberu z těchto: Guzmánie, Vriesea, Neoregelia cv. Fireball, Fikus, Livistona rotundifolia, Tchýnin jazyk, Hrebeňovka, Tillandsia, Dračinec, Ledviník, Zelenec, Toulitka, Banánovník, Sleziník, Syngonium, Fittonia
Velice děkuji za rady.