Morce66

XXX.XXX.24.173
Ahoj, vím, že se nejdená o plaza ale o hlodavce, konkrétně morče, ale už jednou mi na toakové diskuzi pomohli více než na té morčecí. Mám morče se špatným metabolismem Ca a P. Projevuje se to u ní tím, že chodíme na zabroušení zubů, morče mi během roku nezhublo an o gram, stále dokáže sežrat vše co ostatní, akorát pomaleji, je aktivní, ale ta čelist se horší, je zeslabená, gumovější. Všude mi řekli ať s tím nic nedělám, já se ale poptávala všude možně, a jedna paní veterinářka (spíš zaměřená právě přes plazy) mi poradila zkusit UVB lampu (Žárovka EXO TERRA Reptile UVB100 23W), kvůli vit. D, používám jí už přes rok, vždy ji zapnu tak cca hodinu denně,20 cm nad hlavou morčete, když si lebedi v pelechu, na denní svetlo se totiž moc nedostanou, a nevím jestli to pomohlo, ale veterináři krouti hlavami, ze nechápou ze morce dokaze porad prosperovat a jist normálně.
Nicméně mi pak poradila zvýšit VÁPNÍK a snížit fosfor. Vím, že chovatelé plazu musí vápník dost hlídat, proto se ptám zde. U morčat s tim moc zkusenosti nemaji. Bohužel jakékoliv přípravky pro morčata obshaují vždy vápník a fosfor v určitém poměru, a k tomu jeste hodně C, zelenina jako mrkve a celer, také má dost fosforu,...takže se právě ptám, neporadil by mi nekdo nejaký pripravek, kde by v nejake formě byl obsazen vápník (treba jako uhlicitan vapenaty) a nebyl tam dalsi komplex vitaminu ?. Dekuji moc za radu.
Jinak právě jsme od veterináru pouze zjistila, ze:
A) Kdyz se krmi vápníkem a hodně vitaminem C k tomu (morcata si neumi C sama vyrobit, musi se jim právě dodavat oproti ostatnm zviratum) tak se to na sebe navaze a telo nemuze vapnik vyuzit, proto hledám neoc bez obsahu C
B) Když se tělo vlivem nejake nemoci (treba osteodystrofie - nemáme ji bouzel potvrzenou) odvapnuje, je treba doplnit Vápník a D a snízit Fosfor
C) Déčko se dá doplnovat i kapkami koncentrovanými ale není to povazováno za bezpecne protože s velmi snadnoukládá v tucích, takže proto mi poradili spis D jako soucast granulí v kombinaci s UVB když nemuze jit morce na denní svetlo
Terar

XXX.XXX.193.235
Na to máš inú diskusiu! A najlepšie je ho skrmiť a kúpiť nové morča.
Morce66

XXX.XXX.24.173
Opět zbytečný koment. Píšu sem, rpotože mi tu již někdo kdysi pomohl, proto jsme to chtěla zkusit znovu. Rozčilovat se nebudu, nemá cenu se dohadovat s někým, pro koho je morče jen žrádlo pro hady. Jen by mě zajímalo, jestli by ses cítil/a stejně kdyby ti někdo na radu ohledně plazů řekl že je to zvíře, které na rozdíl od savců ten kontakt s člověkem fakt vůbec nevyhledává, jen je to zavřené v jednom terárku, a tak ti přece nemusí být líto, když to chcípne, takže nemá cenu, pokud to nemáš kvůli penězům na množení, jezdit na veterinu a dávat za to něco...
yyy

XXX.XXX.166.239
Použijte obyčejnou sépiovou kost, kterou si morče bude samo okusovat.
Terar

XXX.XXX.234.228
Morce66
napsal(a):
Opět zbytečný koment. Píšu sem, rpotože mi tu již někdo kdysi pomohl, proto jsme to chtěla zkusit znovu. Rozčilovat se nebudu, nemá cenu se dohadovat s někým, pro koho je morče jen žrádlo pro hady. Jen by mě zajímalo, jestli by ses cítil/a stejně kdyby ti někdo na radu ohledně plazů řekl že je to zvíře, které na rozdíl od savců ten kontakt s člověkem fakt vůbec nevyhledává, jen je to zavřené v jednom terárku, a tak ti přece nemusí být líto, když to chcípne, takže nemá cenu, pokud to nemáš kvůli penězům na množení, jezdit na veterinu a dávat za to něco...
Skŕm a choď do inej diskusie!