Dobrý večer, mám suchozemskou želvu, která má už podruhé během cca 9 měsíců vyhřezlou kloaku. Poprvé ji měla potrhanou, ale doktor sešil, dal zpět a ok. Nyní jsem zjistila ještě dřív, než se ji vyhřezlá potrhala, takže ji jen pod narkózou dal zpět a má tam steh (asi jeden), který máme za týden jít vytáhnout. No a k dotazu - želvu jsem dostala zpět včera v podvečer a když jsem ji teď kontrolovala, tak má fakt obrovský ocásek, jakoby až k prasknutí nacpaný výkaly, co nemohou skrze ten steh odejít ven. Na kliniku už se tak pozdě samozřejmě dovolat nemůžu a v podstatě nevím co dělat, jestli ji třeba nezkusit dát do vody jestli jí to třeba nepomůže ve vyprazdňování? Dříve než zítra odpoledne se k vetovi nedostanu, tak mám hrůzu z toho, aby zbytečně netrpěla nebo nedejbože neumřela.
Díky za rady.
Zcela urcite ne, je to samice. Dnes uz byla mimo vykalu patrna i moč, vse napechovane v obrovskem ocasku. V poledne jsem byla s zelvou na klinice a vet ji asi 20 min pinzerou preparoval ven stolici, dostala klistyr a laktozu na prohnání. Nicmene nez jsem dojela domu tak to bylo to stejne., jako bych tam nebyla. Vecer jsrm vzala zelvu do vody a vic nez hodinu ji z ocasku tahala pinzetou po kouscich vykaly, ale prijde mi, ze je beznadejne ucpana. Vzdy jsem ji par mm odstranila a ona pak tlačila - ale bezvysledne, jen se ji to zase o kousek posunulo smerem ven... takze zelva ma dle meho zacpu jak bič a kdovi kolik trusu jeste v sobe... a steh pry je dost volny, takze tim ten znemozneny odchod stolice pry neni...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych si myslela, že je to naopak. Že ta želva má dlouhodobý problém s vyměšováním a proto dochází k výhřezu kloaky.
lupus4
napsal(a):
vse napechovane v obrovskem ocasku.
mno tomu nerozumím a anatomicky nesmysl
dejte tu fotku...
u koho "na klinice" jste byla ? Jestli jste poblíž Prahy tak jedině MVDr. Hnízdo
na čem ji chováte ? (myslím substrát) a co krmíte ?
Fotku přidávám, ačkoliv ocásek (nebo co to tedy je :) ) je dneska minimálně 3x menší, než byl včera - asi po tom více než hodinovém dolování výkalů. To byl vážně gigantický. Nicméně ikdyž vezmu v potaz otok od stehů, tak pořád je větší než normálně. Dnes už jsem želvu 2x koupala, ale stále bez stolice.
Přes sezonu je želva venku ve velkém výběhu (zde kombinace trávníku, mulčovací kůry, betonu), cca od druhé poloviny září ji mám ještě se druhou želvou v terárku se substrátem pro želvy (kokosová kůra). Když měla poprvé ten výhřez, tak myslím měla na zkoušku kombinaci kokosové kůry/písku.
Co se stravy týče - normálně dostávají směs pampelišky/jitrocelové listy/hluchavky, semtam jahodník, ale cca 4 dny před tím výhřezem byly na hlídání u babičky, která jim dávala ledový salát.
Jo máte pravdu, je to 0,1.
želvou v terárku se substrátem pro želvy (kokosová kůra).
tak a jsme doma, ucpání střev lignocelem (nalepeným na potravu) je bohužel stále časté...
a lidé nevěří a nevěří...
"speciální substrát" oblíbený marketinkový tah prodejců, jinak ovšem totální kravina
NIKDE na světě neběhají želvy po kokosových vláknech, či rašelině
vyhodtě vše "kokosové" vezmětě obyčejnou zem (krtince ) + písek (dět. hřiště)
smíchejte 1/1 a máte ideální substrát
levné, snadno vyměnitelné
nechcete-li aby byly po spaní ve vlhkém koutě "zaneřáděné", můžete jim do "spacího rohu"
dát zcela mokré hobliny...
lupus4
napsal(a):
Jo máte pravdu, je to 0,1.
želvou v terárku se substrátem pro želvy (kokosová kůra).
tak a jsme doma, ucpání střev lignocelem (nalepeným na potravu) je bohužel stále časté...
a lidé nevěří a nevěří...
"speciální substrát" oblíbený marketinkový tah prodejců, jinak ovšem totální kravina
NIKDE na světě neběhají želvy po kokosových vláknech, či rašelině
vyhodtě vše "kokosové" vezmětě obyčejnou zem (krtince ) + písek (dět. hřiště)
smíchejte 1/1 a máte ideální substrát
levné, snadno vyměnitelné
nechcete-li aby byly po spaní ve vlhkém koutě "zaneřáděné", můžete jim do "spacího rohu"
dát zcela mokré hobliny...
Jo máte pravdu, je to 0,1. prosím překlad pro laika
Jinak výměnit substrát můžu, to je teď to nejmenší. Mám k dispozici velmi jemný, náplavový písek. A zeptám se - když bude požírat spolu s listama i ten písek - to ji nevadí? To bych právě řekla, že dost zanese a podráždí trávicí soustavu. Poprvé ten výhřez měla právě když měla v terárku písek.
A co říkáte na fotku ocásku ? (nebo co to tedy je), máte návrhy co s tím - jak ji konečně vyprázdnit?
Mám k dispozici velmi jemný, náplavový písek
ne, právě hrubší smíchaný se zemí 1/1 (pro laika půl na půl )
A zeptám se - když bude požírat spolu s listama i ten písek - to ji nevadí? To bych právě řekla, že dost zanese a podráždí trávicí soustavu
to by jste řekla právě špatně, kamínky jí nevadí
krmte na misce, či z místa vyloženého plochými kameny aby k nalepení čehokoli docházelo minimálně
nastudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv-.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html
přečtěte si uvedené odkazy (jsou to zkušenosti chlapa, co chová želvy desítky let a odchoval tisíce mláďat a fakt ví o čem to je ).
vlasta1
napsal(a):
A já bych si tak jistý nebyl- myslím s holkou. Nepíšete jak stará je želva.4 až 6 ? typuju to na kluka. Udělejte víc fotek z nárys, půdorys, bokorys z blízka i z dálky. My se poradíme.
No já želvu kupovala od takového blba "chovatele" před asi pěti lety, to měla být tříletá samice (tudíž dneska +- 8 let). Dnes už vím, že to je zdejší známá firma jak u lidí, co chovají želvy, tak u veterinářů. Nevím, jak se tento stav označuje u želv, ale o koni bych řekla, že byl podražený už od mala - želva měla (a má) zdeformovaný plastron - přizvedlý k hlavě, za ty roky téměř nevyrostla a věčně něčím trpí (nachlazení, otoky očí, výhřezy kloaky a další věci)., ale je to obrovská bojovnice a je taková dost kontaktní, což je jedinný důvod proč do ní vrážím ty tisíce a tisíce za veta). Oproti druhé želvě, která je stejně stará a máme ji o rok dýl je to fakt velký rozdíl.
Veta se měnit nechystám, chodím s ní na velkou kliniku, kde se jich střídá cca 8 a při výhřezech mi ji vždy operoval kvalitní primář, kterému věřím, že vím, co dělá.
Hm se mi to špatně určuje když ji nevidím. Plastron tzn. spodek je rovny, konkávní nebo konvexní? Ale asi to je kluk,
Tyhle želvy patří na jaře ven na podzim do sklepa, občas ji dáte třeba trochu mrkve- aby jste věděla že je máte a když bude ve výběhu dobrá tráva tak veta nebudete potřebovat. Postarají se o sebe sami ne podzim pozor stává se z nich krtek a špatně se hledají.
Tu vyhřezlou kloaku asi vyfocenou nemáte že? Jak to měla dlouho? hlavně teď ji mějte v čistotě na ubrousku.
Už jsem si to přečetl celé takže
suchý písek chyba -vlhky a kokos nedával bych jděte ven, naberte hlínu a je
S tou kloakou nevím, může to byt penis, který se obalil v suchém písku hádám. To tady asi nevyřešíme Vaše terko sem neviděl.
Ale ten sklep bych volil na 100 pro. V zimě se trápíte Vy a hlavně k želvám to není přirozené.
Jinak želvy jsou pěkné je vidět, že je máte ráda a snažíte se udělat max .
Asi bych ještě zvažoval udělat z trusu para vyšetření, když říkáte, že to je nějaký divný prodejce.
vlasta1
napsal(a):
Hm se mi to špatně určuje když ji nevidím. Plastron tzn. spodek je rovny, konkávní nebo konvexní? Ale asi to je kluk,
Tyhle želvy patří na jaře ven na podzim do sklepa, občas ji dáte třeba trochu mrkve- aby jste věděla že je máte a když bude ve výběhu dobrá tráva tak veta nebudete potřebovat. Postarají se o sebe sami ne podzim pozor stává se z nich krtek a špatně se hledají.
Tu vyhřezlou kloaku asi vyfocenou nemáte že? Jak to měla dlouho? hlavně teď ji mějte v čistotě na ubrousku.
Jsem si jista, ze penis to fakt nebyl... poprve, kdyz ji mela i potrhanou, tak z ni visely tenke krvave cary, ktere vypadaly jako trus co se zasekl nekde po ceste. Ted ji potrhanou nemela a vypadalo to jako jen asi 1cm cerna kulicka na ocasku. Jinak o travu zelvy nejevi absolutne zajem ( maji ji ve vybehu). Vetsi jeste vidam, ze si v dobe nejvetsi krize ukousne, ale tato nikdy. Odcervene jsou.
vlasta1
napsal(a):
Už máte vyndaný steh?
Ano, byla jsem hned v pondělí ráno znovu u veta, páč už v neděli opět vypadala že praskne. Tak ji rovnou vyndal steh a spolu s ním zase obrovské tři výkaly (teď už šly pěkně vytáhnout najednou, ne po kouscích). želva dostává 2x denně lactulosu a 2x denně koupu, ale ještě ani jednou se zatím nevyprazdňovala.
eenika
napsal(a):
Ano, byla jsem hned v pondělí ráno znovu u veta, páč už v neděli opět vypadala že praskne. Tak ji rovnou vyndal steh a spolu s ním zase obrovské tři výkaly (teď už šly pěkně vytáhnout najednou, ne po kouscích). želva dostává 2x denně lactulosu a 2x denně koupu, ale ještě ani jednou se zatím nevyprazdňovala.
spolu s ním zase obrovské tři výkaly (teď už šly pěkně vytáhnout najednou, ne po kouscích). želva dostává 2x denně lactulosu a 2x denně koupu, ale ještě ani jednou se zatím nevyprazdňovala.
tak už to snad bude dobrý...
vlasta1
napsal(a):
Já bych teď míň svítil, stáhl teplotu na 15 stupňů a chvíli bych nekrmil a koupal a koupal v slabým hypermanganu 3 zrnka- než se ji to zahojí. Vyměňte substrát za normální drny. Jdete ještě na nějakou kontrolu?s pacientem
Jak to vidíte s tím zimováním?
Mno teplotu rozhodně nestahovat, ba naopak - je třeba aby jí trávení fungovalo a vyšlo z ní všechno a to bez výhřátí nejde.
Na zimování letos zapomeňte - u oslabené želvy nepadá v ůvahu...
Nechal bych jí na vlhkých ubrouskách, s výborným UVB + ohřev, koupal obden ať se jí rána furt nerozmáčí, NEkrmil alespoň 10- 14 dnů.
Noční pokles co největší a přehodil přes ní vždy na noc úplně mokrou žínku.
No sláva on už si vás vezme Lupus na starosti
Já bych ve vašem případě teď teplotu určítě stáhl, když to neuděláte tak želva bude lítat po terárku a myslím, že jí to moc neprospěje. Udržoval bych ji v klidu- ať se ji to hojí.
-je třeba aby jí trávení fungovalo a vyšlo z ní všechno a to bez výhřátí nejde.-
To je nesmysl želva se normálně vyprázdní. Já se o tyhle želvy vůbec nestarám na jaře jdou ven a na podzim do sklepa. Všechno nechávám na nich, oni ví co dělat. Ve sklepě mám 4 stupně a na jaře v bedýnkách i sem tam nějaký bobek je i při této teplotě. Při 15 st jim vše bude fungovat a bude v klidu. Je to jejich přirozená vlastnost a příprava na zimování. Nikde sem nenapsal, že tuto želvu má zimovat.
Na tu kontrolu jsem se ptal proto, jestli vet zjistí např. z krve nějaký zánět.
Pánové, vašemi zcela protichůdnými názory na vše od pohlaví po režim mi to teda moc neulehčujete
želvy už jsem právě měla něco přes měsíc v přípravě na zimování a tento týden už jsem je chtěla přemístit do většího chladu (zatím měly jen snižovanou dobu svícení a trochu žrádlo), což jsem kvůli tady této průserářky o týden odložila. Zatím zimované nebyly (želvy jsem převzala do péče od rodičů a ti z toho měli a mají hrůzu, že uhynou), nicméně po minulé zimě jsem usoudila, že minimálně ta větší (ta bezúdržbová) to vyloženě vyžaduje. Tady tato i po cca 6 týdnech kdy už jim ani moc nesvítím, mi moc nepřijde, že by na výrazně "ubrala na tempu", takže u ní si jistá nejsem. Když jsem ji předávala s tím výhřezem kloaky primářovi, tak ten říkal, ať ji zimuji -ačkoliv to bylo ještě před těmi problémy se zácpou. Takže teď opravdu nevím.
To je nesmysl želva se normálně vyprázdní. Já se o tyhle želvy vůbec nestarám na jaře jdou ven a na podzim do sklepa. Všechno nechávám na nich, oni ví co dělat. Ve sklepě mám 4 stupně a na jaře v bedýnkách i sem tam nějaký bobek je i při této teplotě. Při 15 st jim vše bude fungovat a bude v klidu. Je to jejich přirozená vlastnost a příprava na zimování.
Já se o tyhle želvy vůbec nestarám na jaře jdou ven a na podzim do sklepa. Všechno nechávám na nich, oni ví co dělat.
njn, taky to tak dělám, ALE to jsou želvy NEUCPANÉ lignocelem, z venkovního chovu
Při 15 st jim vše bude fungovat a bude v klidu.
proč ji to stěžovat ? není lepší ji srovnat v opti podmínkách ?
a teď pro zadavatelku
želvy už jsem právě měla něco přes měsíc v přípravě na zimování
já na tyhle domácí "přípravy" moc nevěřím, nejlépe se připraví sami VENKU
proč jste je nenechali venku ? Velká už mohla bejt ve sklepě...
jinak když popřemýšlíte, tak budete vědět jak dál postupovat...
ty odkazy od JJ jste si přečetla?
Katka.123

XXX.XXX.230.172
Dobry den, nevim zda se to k vam jeste dostane kdyz uz je to delsi dobu. Ale mam ted problem se zelvou a potrebovala bych poradit. Vypada to ze se ji u konecniku udelali 2 velke boule, jak kdyz ji leze strevo. Veterina vsude zavrena a ja nevim co stim . Dekuji za pomoc kohokoliv kdo rozumi ci ma zkusenosti. Katka