Dobrý den, poslední dobou mám problém se svým dvouletým chameleonem jemenským. Když má klasicky zavřenou tlamičku, tak pravá strana (pouze pravá strana) je rozevřená a uvnitř je cosi hnědého. Hned jsem jela k veterináři, ale ten očividně věděl o plazech snad míň jak já, tak mu píchnul malou injekci proti předávkování vitamínu D... Přijde mi, že na svůj věk vůbec nevyrostl a nevím jestli to je pouze chameleonem, anebo jsem četla o nedostatku vitamínu A, což způsobuje prý zpomalený růst a ještě k tomu má nějaký napuchlý růžek. Snažím se dělat vše, ale už opravdu nevím a nepřijde mi to v pořádku jako panu veterináři. Jinak cvrčky žere, vodu pije, minerály dostává... nevím, kde dělám chybu a budu hrozně vděčná za rady!
Děkuji a přidávám fotky.
Chameleon žije v teráriu o velikostech cca 70x55x40 a dno má vystlané kokosovým stelivem. Každý den ho krmim a všechny cvrčky obaluji v repti calcium a jednou za čas ve směsi s vitamínem D3. Cvrčky mu vždy dám do krabičky a tu postavilm do terária aon je vyjídá z ní. Stále mu svítí v teráriu dvě žárovky - jedna klasická ohřevná a druhá UVB. Terárium je postaveno ne skříňce hned vedle oken a dříve jsem ho vyndávala ven a nechala lézt po pokoji, avšak to už kvůli stredu nedělám. Vím o jedné věci, kterou dělám špatně, ale přišlo mi, že kdykoliv jsem orosila terárium, tak se nikdy chameleon nenapil (a to jsem to sledovala hodně dlouhou dobu), takže dnes mu jednou za čas dávám napít z umělohmotné stříkačky. Snad to postačí, děkuji za radu!