Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2018 22:30
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

Dobrý den,
Potřebovala bych poradit ohledně krunýře želvy pardálí. Jsou ji 3 roky a před rokem jsem zpozorovala "pyramidky" na krunýři. Chovatel daného druhu mi řekl, že to není nijak neobvyklé, že nemají úplně rovný krunýř. Bohužel stále pozoruji zhoršování.

Krmím ji přes zimu čínským zelím a senem. A jednou za 14 dní ji 3 dny nechám jíst pouze seno. V létě má trhanou pampelišku a jetel, plus je v letním výběhu na zahradě. Jinak je vše sypané vápníkem.

Chovám ji v otevřeném teráriu (želví stůl), substrát ob den kropím (podle vlhkosti). Umístěna je na velmi dobře osvětleném místě. Denně ji tam svítí asi 8h světlo(viz. foto ) která vytváří pod světlem cca 35°C.

Netuším kde dělám chybu, jestli v jídelníčku či osvětlení.

Prosím o radu a o to co třeba pozměnit? Vylepšit? A
ptám se zda sec ji to ješte srovná ?
Přidávám foto želvičky.
Strašně moc dopředu děkuji za Vaše odpovedi.

12.3.2018 13:56
lukasbiker

XXX.XXX.37.12

Jednak bych zvýšil denní dobu osvitu na 12 hodin, žárovka je podle mně úplně k ničemu, radši pořídit něco lepšího s UV a do krmení bych přidával i ovoce, zeleninu a vařené vejce.

12.3.2018 14:11
lupus4

XXX.XXX.8.231

lukasbiker napsal(a):
Jednak bych zvýšil denní dobu osvitu na 12 hodin, žárovka je podle mně úplně k ničemu, radši pořídit něco lepšího s UV a do krmení bych přidával i ovoce, zeleninu a vařené vejce.

do krmení bych přidával i ovoce, zeleninu a vařené vejce.

totální hovadina krmíte dobře

UVB máte na nic

jinak základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3, ( A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB)

u vás postrádám za 1) a 4)
dále nastudujte

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv-.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html

a osvětlení

http://zelvy.top-forum.net/t289-nahradni-zdroje-uva-b-zdroj-madmike-www-plazi-reptile-cz

pokuste se vnímat vše uvedené a zařídit se podle toho.

12.3.2018 16:49
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

Děkuji za odpoveď.
Myslela jsem si, že to bude problém s osvětlením, bohužel na různých stránkách se píše něco jiného. Tak jsem šla do zverimexu a tam mi právě doporučili tohle.

Jinak mi Váš odkaz na osvětlení nejde otevřít.

Takže jídelníček nemusím nijak upravovat ?

Těch 8h:
Myslíte to tak, že po dobu 8h přes noc nemá být svíceno? Je určená hodina(třeba 22h) kdy už by se svítit nemělo ? A v místě kde spí, může mít jakýkoliv substrát pro želvy, nebo ?
Ona si kolikrát hledá na spaní nejsusší místo.
Tak já nevím.

12.3.2018 17:19
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

Našetřila jsem si peníze ( bohužel stále student) tak to bylo obtížné, ale tyto peníze chci investovat do želvičky a kompletně ji to předělat.

Nechám si na míru udělat nové "terárium" a kompletně ji to zařídit, ale už kvalitně.

Tak bych velice ocenila kdyby jste napsali i třeba typy osvětlení i sílu, kolik těch světel tam má být a jaký účel má splňovat.

Snad to píši srozumitelně. Děkuji.

12.3.2018 17:49
lupus4

XXX.XXX.72.217

vaši želvu vcelku uspěšně vysoušíte, nezbývá než doufat, že ještě není pozdě a nejsou zcela zničeny ledviny, to spaní ve vlhku je naprosto zásadní věc, pyramidy má už nevratně, ale budete-li postupovata dle výše uvedeného (4 zákl. podmínky) můžete to alespoň zastavit a už nezhoršovat

Myslíte to tak, že po dobu 8h přes noc nemá být svíceno?

myslím tím, že má spát zcela zahrabaná ve vlhku,
(představte si, že i v Africe padá v noci rosa)

např. v 18 se vypnou světla, a vy ji ve 20 dáte do naprosto mokrého záhrabu - mě se nejlépe osvědčily zcela mokré hobliny (prosáté bez pilin), můžete je mít ůplně mimo terko, třeba v kyblíku, či přepravce a tam ji zahrábnout a dát na nejstudenejší místo v bytě)
ráno než odejdete ji vyndáte
Doufám, že jste si vědoma, jakých rozměrů pardálka dorůstá a tak na dobu, kdy nemůže být ve venkovním výběhu máte dost místa doma (cca na 8 měsíců)tj, by jste měli mít želví stůl min 2 x 1m.Tam pak klidně můžete použít nej zdroj UVB, což je Ultravitalux 300W, osvit pak stačí např.9 -11hod a 14 - 16hod. spínací zásuvka stojí cca 100, -Kč Jinak dosvit obyč zářivkou + obyč, žárovku na výhřev (když nebude svítit ta 300vka)
tohle vše jste měla mít nastudováno PŘED pořízením...a ne to honit, když je už možná i pozdě.

12.3.2018 18:40
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

Nebudu se Vám spovídat, ale před koupením jsem mluvila s jedním chovatelem a podmínky schválil.

Tak kde je teda chyba ve mě, když poslechnu chovatele, který to schválil ?

Když se to na želvičce projevuje zjišťuji, že je problém, tak se ho snažím vyřešit. Mrzí mě to, ale každý někde začíná a všude se píše, že je dobré se řídit chovateli.

12.3.2018 18:53
lupus4

XXX.XXX.72.217

jsem mluvila s jedním chovatelem

výsledek vidíte sama
Tak se nerozčilujte a zapracujte na nápravě...
ve vlhku může spát už dnes a uvidíte jak bude ráno daleko víc v poho

12.3.2018 19:17
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

Já se nerozčiluji, ale nejsem typ člověka co by to ignoroval. Neignoruji to, chci to napravit, jinak bych zde nepsala o rady.

Již to mám připlavené, ale nemám místnost kde by klesla teplota po 23°C.

Teď mám terárium 1m x 1m. Jinak mám v plánu(doufán do 5let) ji udělat místnost s venkovním výběhem, kde by travila celou zimu a v létě by měla otevřeno ven.

12.3.2018 20:11
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

Takže když se svícení vypne v 18h, tak želvu dám ve 20h do hoblin, okolo 6-7h ji dám zpět do terária a svícení se zapne v 8h a bude nepřetržitě svítit až do těch 18h. Nebo má tam být nějaká pauza?

Jinak v létě to řeším tak (teda podle stupňů) že ji ráno dám do venkovního výběhu s vodou + natrhanou pampeliškou, která je posypaná vápníkem a večer okolo 19h ji dávám dovnitř(teď teda do mokrých hoblin).

Osvětlení:
Mohu použít (viz obrázek 1) ?

UVB:
Kterou ideálně na 1m x 1m terarium?
Když tak mě opravte co se týká W.
Obrázek 1 - 4

Děkuji.

12.3.2018 21:41
lupus4

XXX.XXX.72.217

tak ve stručnosti od madmike o UV záření
Ultrafialové záření je složka světla o určité vlnové délce – pro lidi je to vlnová délka za hranicí viditelnosti, ovšem někteří živočichové, jako jsou například plazi toto světlo dokáží vnímat. UV záření se dělí na tři složky (180-400nm), o každém typu se budeme bavit v rámci účinků obecně, níže pak bude rozebráno, jak a čím tuto část slunečního záření nahradit v teráriu:
UVA: 315 – 400 nm – pro plazy neméně důležitá složka světla. Má příznivý vliv na psychiku zvířat, jejich barvu a přirozené chování včetně páření.
Tuto složku ultrafialového záření emituje do jisté míry většina světelných zdrojů (i obyčejná žárovka). Jeho potřeba je přímo závislá na chovaném druhu – pouštní druhy budou logicky vyžadovat větší „dávky“ UVA než druhy podzemní, noční, či žijící pod příkryvem porostů.
Vhodným zdrojem UVA plnospektrální lineární zářivky s dobrou intenzitou světla, imitující sluneční svit (intenzita světla se udává v jednotce lux).

UVB: 280 – 315 nm – nejvýznamější složkou ultrafialového záření. S jeho pomocí probíhá v organismu syntéza vitamínu D3. U plazů (býložravých)to probíhá takto :Kůže přijímá ze slunečního svitu UVB záření (290 – 315 nm) v podobě provitaminu D (7-dehydrocholesterol), buňky kůže tento provitamín přemění za působení tepla na vitamín D3 (cholekalciferol). Ten potom putuje krevní plasmou do jater, kde se přeměňuje tzv. hydroxylací na calcidiol - 25(OH)D3 - ten je pak rozváděn krví po celém těle a v ledvinách je jeho část přeměněna na hormon calcitriol, který hraje hlavní roli právě v metabolismu vápníku.Mezi dostupné zdroje UVB záření patří speciální kompaktní zářivky (do klasické objímky), lineární zářivky (trubicové) a vysokotlaké výbojky.
ÚPLNĚ NEJLEPŠÍ je Osram UltraVitalux - 300W halogenidová výbojka
Jelikož i silně hřeje, je vhodné ji umístit min 45-50 cm nad karapax!

UVC: 180 – 280 nm – je to tzv. desinfekční ultrafialové záření. Proniká lehce tkáněmi živých organismů a je pro ně zhoubné.

Tu OUV 300W můžete použít i na tom 1 x 1m. dejte ji ke straně, tak aby působila na cca 1/2 ž, stolu. Stojí sice kol 1200, ale při užití 2 - 4 hod denně vám bude dávat kvalitní UVB 2 - 3 roky. Ostatní zdroje musíte měnit co 1/2 roku a ještě aby je želva nosila přivázané na zádech, aby z nich vůbec něco bylo. kde je koupit máte v SZ (soukromá zpráva).

12.3.2018 22:04
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

Děkuji moc. Budu se podle toho řídit. A poslední dotaz. Tu zářivku ve kterých W ?

12.3.2018 22:10
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

A to potom stačí tou UVB svítit pouze 4h denně. Co když pod to želva vůbec během těch 4h nepůjde ? A to asi v místě kam dosahuje toto záření nesmí být kamínkový substrát nebo ?

12.3.2018 22:16
lupus4

XXX.XXX.72.217

Tu zářivku ve kterých W ?

stačí obyč jako např, na kuch. linku
na výhřev obyč. žárovku (co hřeje, NE úsporku) 40 - 60 W a dát tak vysoko, aby na karapaxu měla cca 35 - 40°C
když spočtete spotřebu el. cca 6 x 60W + 4 x 600 + 6 x ?(zářivka) = +/- 3kW/den.

12.3.2018 22:31
Nikýsek5

XXX.XXX.100.33

Takze ne Led zářivku, ale klasickou a dát ji tak aby na karpaxu měla cca 35°C a pak dát tu UVB od karpaxu 50cm. Chápu to dobře?

12.3.2018 22:58
lupus4

XXX.XXX.72.217

Nikýsek5 napsal(a):
Takze ne Led zářivku, ale klasickou a dát ji tak aby na karpaxu měla cca 35°C a pak dát tu UVB od karpaxu 50cm. Chápu to dobře?

zářivku na dosvit na UVA, žárovku na teplo
s tím UVB 50 cm platí pro 300W Osram Ultra Vitalux

jiné zdroje UVB fungují často jen chvíli a do cca 10cm

už capišto ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík