Kajmany trpasličí pravidelně odchovávám, jedná se při vybudování terária o zcela nenáročné chovance, jak na krmení, tak na čištění. Jsou taktéž velice komunikativní. A krmím tehdy, až si o žrádlo řeknou. Jsou spíše chladnomilní. Pepa
V jednom kalendářním roce už druhá snůška od stejné samice paleo. pal. Vejce oplozené a kvalitní. Pepa
Přidám ještě fota, vypnul se mi datum na fotoaparátu. Ani jsem nevěděl, že je vykladená. Vejce tam byla určitě týden podle bílých oplozených pruhů. Poznal jsem to až jsem nahlídnul ke kladišti a samice na mne agresivně zaútočila. Ne jako že má hlad. Taktéž jsem letos nezaznamenal ani páření. Pepa
PR

XXX.XXX.68.154
Skoro dvacet let chovám velké varany, ale o p. palpebrosus stále uvažuji. Jak je to s agresivitou při čištění nebo nutné manipulaci?
Než pohlavně dospěli si mne vůbec nevšímali. Mohl jsem čistit těsně vedle nich. Když se začal samec pohlavně projevovat, začal si samice i místo chránit. A to trvá i když jim vejce odeberu a jsou ve vedlejší místnosti. Po celou dobu inkubace, nebo když s mláďaty manipuluji a on slyší jejich ustrašené hlasy, tak se zdá, že terárium rozbije. Když jsou mladé pak pryč tak opět zklidní. Jsou velmi obezřetní a v ochraně vajíček se podporují. Vždy jeden z nich hlídá hnízdo. Taktéž jsem odchovával kajmany brýlové, které jsem vychoval od mala a v období hnízdění byl samec velmi agresívní. Jinak jsem dospělých samců měl více, ale bohužel si samice vybrala za partnera ne největšího, ale nejvzteklejšího a nejagresivnějšího. Spolu vycházeli dobře.
PR

XXX.XXX.68.154
Díky, já se právě stále rozmýšlím, zda si po odchovech v.salvator, niloticus či indicus nesplnit takový "dětský" sen právě s p. palpebrosus - u varanů se mi právě vcelku dařilo (jak jsem kdysi i popisoval v článcích zde na Fauně) dosáhnout určitého stupně "domestikace", kdy nejen že byli klidní, ale interakce s lidmi je naprosto nevyváděla z míry, a člověk je mohl bez problému pustit proběhnout po domě, když jim čistil ubikace. U krokodýlů mám pocit, že takto daleko se asi člověk nedostane, protože jejich způsob života a tím pádem i chování je odlišné.
Každopádně moc díky za vaše fotky a info zde!
PR

XXX.XXX.68.154
Nakonec myslím, že asi neodolám. Mohu se zeptat, zda případně prodáváte odchovy? Pokud ano, bylo by možné zakoupit samičku?
Pepamek

XXX.XXX.190.61
Dobrý den, mám zájem o koupi samičky kajmanka, máte na prodej? Nebo mi dáte tip na jiného chovatele. Děkuji za info Hradecký Petr
Pepamek

XXX.XXX.190.61
Dobrý den, mám zájem o malou samičku, máte nějakou na prodej? Děkuji za info, Hradecký Petr 775 850 452