Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
mám želvu nádhernou, které je 16 let.
Poslední tři týdny je apatická, nechce se pohybovat, když jí dáme na zem tak neleze. Potravu přijímá, ale jen pokud jí to dáme přímo do tlamy, nebo to před ní držíme.
Želva žije v akváriu, v roku má velký kámen, na který vylézá a filtraci na vodu. Nezazimováváme ji, v zimě má studenější vodu a většinou spí a nepřijímá moc potravy.
Akvárium nemá vyhřívání a UV lampu, na jaře, v létě a na podzim ji dáváme občas ven na zahradu na slunce.
Její strava je převážně syrové kuřecí maso a sušené krmení pro želvy. Občas jí dáme salát, žížalu, či nějaké ovoce.
Jak to máme řešit? Už jsem objednala náké vitaminy a snažím se jí davat pestřejší stravu. Mám počkat, jestli se nezlepší, nebo zajít v veterináři?
Tomáš.

nejčastější příčina těchto stavů je nutriční hyperparatyreóza, což je nemoc, kterou způsobí chovatel dlouhodobým krmením stavy, která obsahuje o výrazně víc fosforu než vápníku či nedostatkem uv záření a tím pádem i vitamínu D, který je potřeba ke vstřebávání vápníku, případně obojí.
Ve vašem případě týráte to zvíře obojím, protože v létě či na podzim občas trochu sluníčka je fakt málo a kuřecí maso je prakticky jen fosfor a vápník žádný.
Samozřejmě ta želva může trpět i nějakou jinou nemocí, ale pokud v tuto chvíli netrpí hyperparatyreózou tak je to jen otázka času.
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/diskuse/detail/3461099/zelva-nadherna-apaticka-neprijima-potravu#a3461156
šílená strava, absence výhřevného místa - hrůza hrůz
fascinuje mne, že lidé za x let NEJSOU schopni si zjistit informace o tvoru, kterého chovají
želvy mají tu nevýhodu, že trpí mlčky a léta
prostě ste ji utejrala k smrti

Spíš by jste mi mohl říct, jak to teď mám vyřešit.

L.
napsal(a):
Zdravím... - http://zelva-vodni-nadherna.blog.cz/1101/nemoci-zelvy-nadherne.
Ano, to máme zkopírované z wikipedie, to jsem také četl.
napsal(a):
Spíš by jste mi mohl říct, jak to teď mám vyřešit.
začít ji chovat tak, jak se má...osobně si myslím, že už je pozdě
chovné podmínky
Želva jako poikilotermní živočich bez vyhřátí (bodovkou nad souší kol+35°) nemůže fungovat...
akvatera (pro 1 dospělou 0,1) min 120d x 50š x +40(vody), ostrůvek, výhřevné místo. bodovkou na cca35°,
stačí teplota vody "pokojová"., ale musí mít bezpodmínečně výhřevnou žárovku nad souší...
Změřte teplotu pod žárovkou a dejte ji tak vysoko, aby teplota na karapaxu byla těch 35 - 37°
Krmit (správnou potravou) ji stačí 3.- 4den..(do sytosti).
Je lepší ji zvyknout na krmení mimo (třeba v lavoru) nebudete pak muset tak často měnit vodu
potrava:
na "sušené vymoženosti" ze zverimexu zapomeňte, jsou na tři věci
krmte:
1)Ryby
by měli tvořit hlavní složku potravy. V ideálním případě by to měli být přiměřeně velké ryby podávané vcelku včetně kostí a vnitřností. Lze je koupit jako nástrahy v prodejnách pro rybáře, bo načeřínkovat
2) Žížaly
Dají se také koupit v nástrahách pro rybáře. Žížaly lze i chovat.Třá v dřevěné bedně s vrstvou vlhké zahradní zeminy. Krmíme je rostlinnými zbytky.
3)Šneci + slimáci
Ke krmení se hodí druhy s ulitou i bez ní suchozemští i vodní.
Dají se snadno sehnat malé achatiny (lidi už ani nevědí co s nima)
4) Patentky
Jsou výborným krmivem obzvlášť pro mláďata. Dají se koupit v akvaristice buď živé nebo mražené.
5) Rostliny
S tím jak želvy dospívají, začínají vyhledávat víc rostlinné potravy. Některé z želv rostlinnou potravu zcela odmítají.
- vodní rostliny (douška, okřehek, růžkatec),
- suchozemské rostliny (ptačinec, smetanka, jetel, jahodník).
Na zimu namrazit ryby, bo udělat želatinovou směs.
Budete-li krmit tak, jak se má není UVB nezbytné, ale rozhodně neuškodí
Stále mne zaráží, jak lidé pečlivě nastudují návod na používání nového mobilu, ale když jde o živého tvora jsou neuvěřitelně laxní a začnou se zajímat co a jak, až když je problém...(někteří ani pak ne).
Doporučila bych ji promtně udělat na zahradě jezírko (dobře čistitelné) pomocí folie to je práce na 1 slovy JEDNO odpoledne. Stačí tak cca 300 l. + malý plácek okolo na slunění.
Ohradit např. sklem cca 10cm do země,40 cm nad a lehce naklonit dovnitř.
Jestli už není totálně zničená, tak pobyt venku + celé rybky by ji mohly zachránit.