Zdravím!
Mám takové trápení se svojí rohatkou. Nikdy nebyl problém s krmením a teď najednou jídlo nechce. Po jednom vynechaném krmení mi to přišlo zvláštní a tak jsem zkusila nakrmit ručně - dostala jsem do ní něco a nechala ji být. Když jsem ji kontrolovala poté, našla jsem jídlo vyzvracené.
Je aktivní a nevypadá to, že by jí něco bylo. Jen nechce jíst a vše co do ní dostanu vyzvrací.
Krmím červy, brouky z moučňáků, cvrčky a včera jsem v zoufalství zkusila rybu. Bez úspěchu - opět zvrací..
Poradíte někdo co dělat?
ZoraDavello
napsal(a):
Zdravím!
Mám takové trápení se svojí rohatkou. Nikdy nebyl problém s krmením a teď najednou jídlo nechce. Po jednom vynechaném krmení mi to přišlo zvláštní a tak jsem zkusila nakrmit ručně - dostala jsem do ní něco a nechala ji být. Když jsem ji kontrolovala poté, našla jsem jídlo vyzvracené.
Je aktivní a nevypadá to, že by jí něco bylo. Jen nechce jíst a vše co do ní dostanu vyzvrací.
Krmím červy, brouky z moučňáků, cvrčky a včera jsem v zoufalství zkusila rybu. Bez úspěchu - opět zvrací..
Poradíte někdo co dělat?
No asi bych prvně změnil tu dietu. Cvrčci se juvenilům sice dávají (ovšem jako doplněk), ale jinak celkově hmyz nemá pro rychlý růst rohatek žádnou hodnotu stran vápníku. Z tohohle pohledu selhávají i obecně předkládaná holata. Tu rybu jste měla dávat naopak jako hlavní potravu. Stačí akvarijní rybka z čistého chovu bez chemie, ale dobře se osvědčily i naše rybky (oukleje, plotičky, střevličky, hrouzci..žádné ančovičky!). V případě, že je větší stačí krmit třeba ocáskem. Jde o to, že s masem žába dostává zároveň do těla i kosti. Rohatek jsem takto odkrmil hezkou řádku, žádnou s rachitisem a jinými problémy. Rohatky obecně jsou tvrdá zvířata, pokud je člověk ovšem dobře krmí a nechová na lignocelu.
Ps:nakrmit rohatku kouskem ryby je o trpělivosti, je třeba ji krmit z pinzety a před žabkou s potravou hýbat. Pokud žabka neútočí, chce chvilku přestat a opakovat. U zatvrzelejších jedinců pomáhá otírat masem koutek tlamky ze strany na stranu. Bývá otázkou času, než se rohatka "nase*e"
ZoraDavello
napsal(a):
Sama si vzala červa a když dostala rybu nevyzvracela ji. Takže vych řekla, že ano. Lepší se to. :) ^.
Ten hmyz podávejte opravdu jen výjimečně a ty červy bych vynechal úplně. Vpodstatě žábě nic nedávají a nedrží na nich ani minerály. To už je lepší ten cvrček, ale to chce podat jeden dva klidně posypaný vitamíny (Roboran pro exoty + Plastin v poměru 1:1), třeba dvakrát týdně a jinak bych se držel těch rybek než odroste natolik, že zvládne malou skákavku, která už má v sobě skutečně víc než mají holata. Holátko můžete podat taky, ale nekrmit jen tím. Jinak pomáhá, když se žába může zahrabat (výška substrátu rovno 3x výška žabky), ony si dělají takové krátery připomínající mravkolvy. Trávící žabka je kolikrát zahrabaná a koukají jí pouze "spojlery". Přitom ale dokáží okamžitě reagovat na případný pohyb kořisti okolo. Substrát rašeliník, rašelina, v žádném případě kokosový substrát ani jiné podobné substráty. Nicméně myšlenkou je, že žabka se tak cítí vpohodě, má-li možnost se skrýt a zahrabat. Ještě poslední věc - substrát měnit podle velikosti terárka, ale raději častěji.
Dobrá tedy, červy vyřadím úplně. :) Rybičky..jenom normální akva ryby nebo mohu krmit filetami? Případně normální mraženou rybou..? Nemám tak velký chov abych mu mohla pořád dávat svoje. Mohl byste poslat odkaz na ten plastin a roboran? Všude vidím jenom plastin a roboran pro hosp. zvířata.
Zatím ji mám v boxu(viz. foto), kde má výšku substrátu dvakrát tolik, později půjde do většího. :) Mám ji v rašelině a mechu, tak snad už bude dobře..
ZoraDavello
napsal(a):
Dobrá tedy, červy vyřadím úplně. :) Rybičky..jenom normální akva ryby nebo mohu krmit filetami? Případně normální mraženou rybou..? Nemám tak velký chov abych mu mohla pořád dávat svoje. Mohl byste poslat odkaz na ten plastin a roboran? Všude vidím jenom plastin a roboran pro hosp. zvířata.
Zatím ji mám v boxu(viz. foto), kde má výšku substrátu dvakrát tolik, později půjde do většího. :) Mám ji v rašelině a mechu, tak snad už bude dobře..
Moučnáky i zophobasy pochopitelně krmit lze, ale je to opravdu jen změna stravy a mládatům bych je předkládal jen v bílém "provedení" (tj. po svleku). Rybičky lze dávat mečovky, paví očka, dania, parmičky, prostě běžné akvarijní rybky, které se dobře množí a jsou dostupné. Jen pozor, mělo by to být z čistého chovu bez přeléčení jakýmikoliv léčivy (v dnešní době trošku zázrak na takové ryby natrefit). Stejně dobře se ale hodí naše rybky druhů jež jsem psal výše. S tou mraženou rybou není problém, nicméně filetami nekrmit. Je to právě o tom kouzlu, že žabce dodáváte pouze bílkovinu, ale bez toho, že s tím jsou kosti, které nutně potřebuje pro růst. Obecně jsou žáby náchylné na nedostatek vápníku, rohatky, které mají masivně vyvinuté čelisti a opravdu rychlý růst ho spotřebují velké množství. Proto je čistá fileta dobrá jako nouzovka, ale pro mládě na častější krmení k ničemu. Další věc je, jakou mraženou rybu z obchodu - 90% jsou ryby mořské, které dostávat nesmí.
Ten Roboran pro exoty jsem zpackal - ten už se nedělá:-D Doma vyfotím a pošlu.
Pandinus
napsal(a):
Moučnáky i zophobasy pochopitelně krmit lze, ale je to opravdu jen změna stravy a mládatům bych je předkládal jen v bílém "provedení" (tj. po svleku). Rybičky lze dávat mečovky, paví očka, dania, parmičky, prostě běžné akvarijní rybky, které se dobře množí a jsou dostupné. Jen pozor, mělo by to být z čistého chovu bez přeléčení jakýmikoliv léčivy (v dnešní době trošku zázrak na takové ryby natrefit). Stejně dobře se ale hodí naše rybky druhů jež jsem psal výše. S tou mraženou rybou není problém, nicméně filetami nekrmit. Je to právě o tom kouzlu, že žabce dodáváte pouze bílkovinu, ale bez toho, že s tím jsou kosti, které nutně potřebuje pro růst. Obecně jsou žáby náchylné na nedostatek vápníku, rohatky, které mají masivně vyvinuté čelisti a opravdu rychlý růst ho spotřebují velké množství. Proto je čistá fileta dobrá jako nouzovka, ale pro mládě na častější krmení k ničemu. Další věc je, jakou mraženou rybu z obchodu - 90% jsou ryby mořské, které dostávat nesmí.
Ten Roboran pro exoty jsem zpackal - ten už se nedělá:-D Doma vyfotím a pošlu.
Tak opožděně posílám slíbené:
Roboran D
https://www.xantea.cz/produkt/9032004.roboran-d-pro-drubez-1kg/
Plastin
https://vitaminy-pro-psy.heureka.cz/bioveta-plastin-plv-1kg/#
Jak se žabkou? Lepší se?
Děkuju vám moc! :)
Teď u ní nejsem, ale zítra se vracím. Věřím, že bude v pořádku, začala mi pěkně jíst. Dostala kus ryby a sice jí nechutnal, ale nevyzvracela ho.
Právě si u pána objednávám pár holátek pro ni, tak bude mít i je.
A mám v plánu místo oněch filet koupit mraženého pstruha, kdyby zrovna nebyl dostatek gupek. Bud pstruh v pořádku?
ZoraDavello
napsal(a):
Děkuju vám moc! :)
Teď u ní nejsem, ale zítra se vracím. Věřím, že bude v pořádku, začala mi pěkně jíst. Dostala kus ryby a sice jí nechutnal, ale nevyzvracela ho.
Právě si u pána objednávám pár holátek pro ni, tak bude mít i je.
A mám v plánu místo oněch filet koupit mraženého pstruha, kdyby zrovna nebyl dostatek gupek. Bud pstruh v pořádku?
No ten pstruh na krmení vadit nebude, ale pokud nehodláte kupovat pár centimetrové pstroužky z líhně, tak je to na prd. Zase to bude jen o mase a maximálně nějaké větší ostré kosti jako je žebro atp. To bych se bál, že ji spíš poraní. Krmit je třeba právě menší rybou, kterou vezme bud celou nebo v případě její menší části (ocásek), je v ní dostatek kostí, které žabku při krmení neporaní. Holata nedávat často, neobsahují žádný vápník. Rohatky krmené výhradně holaty mívají rachitis jakbysmet.