Dobrý den, mám březí samičku pagekona řasnatého...dnes když sem přišel domů viděl sem samičku jak běhá zmateně po teráriu a třesou se jí nohy. Začal jsem hledat na internetu a našel jsem že by to mohlo být metabolické onemocnění kostí...hned jsem jí podal vitamin D3 rozpuštěný ve vodě. Samička se stále chová hrozně zvláštně (máma to popsala jako kdyby měla epileptický záchvat) proto prosím o radu jak ji mohu ještě pomoct/případně zda se valžně může jednat o onemocnění kostí.
Předem děkuji za odpovědi.
Díky moc, dneska pro něj zajedu a hned jí ho dám tak snad uz neni pozdě. Dá se tomuhle stavu předejít jinak než podáváním cvrčků obalených ve vitaminové směsi?( třeba tím že dám do terária rozdrcené skořápky ) ne vždycky si totiž cvrčka vzala z pinzety tak sem ho pustil do terária a doufal ze si ho najde...
Hodně záleží na tom, jakou vit. směs používáte. Ideální by bylo dát do terária malou misku s práškem ze sépiové kosti, ta je lepší než skořápky a pagekoni si sami mohou regulovat množství vápníku v organismu konzumací této "kosti".
Velmi vhodné jsou také speciální směsi pro pagekony, které se nabízejí formou kašiček nebo gelu a do kterých můžete sépii vmíchat.
Kalciový sirup si dejte do injekční stříkačky a zhruba 3x denně aplikujte přímo do tlamky několik kapek. Tohle dělejte tak 2-3 dny po sobě, stav by se měl upravit, pokud není odvápnění ppříliš drastické.
Ideální by bylo dát do terária malou misku s práškem ze sépiové kosti, ta je lepší než skořápky a pagekoni si sami mohou regulovat množství vápníku v organismu konzumací této "kosti".
dovolím si nesouhlasit - sepiovka Ca/P 1,8/1 čili poměr zdaleka ne ideální
takže vhonější než skořápky v žádném případě není, složení snadno dohledatelné
snadno dostupné a daleko lepší jsou zkrátka skořápky