Zdravím diskutující - máte někdo zkušenost s tím, jak se projevuje otrava suchozemských želv? Režim želv je den výběh, noc terárium. Želvy dostávají ke žrádlu směsice pampeliška/hluchavka/jitrocel/polníček. V sobotu jsem ráno v teráriu našla jednu želvu polomrtvou - obrovské oteklé oči, uvolněný otevřený ocásek, nohy v tenzi. Ihned jsme jeli na kliniku, ale doktor už pouze píchl injekci na uspání. Dnes jsem našla druhou (a naši poslední) želvu opět ráno v teráriu výrazně apatickou, se zavřenýma očima, s nechutí k žrádlu, bez chuti k pohybu. Ihned jsme jeli na kliniku, kde jen dostala injekčně vitamíny a zřejmě projímadlo (hned se vykálela). Tato je dvakrát větší než první, takže se upírám k naději, že by to snad mohla zvládnout. Nicméně mi hlavou vrtá co by to mohlo být? Výběh mají stejný už cca 6 let a nikdy nebyl problém, nic nového tam vysazeného není. Jedinné co mě napadá, tak je tam malý zakrslý okrasný javor, který bývá jedovatý, ale listy mu nepadají a želvy ho nikdy nežraly anebo množství divokých koček, které se tam potulují (že by něco přenesly?).
režim nošení domů je nesmysl, nechte je venku imrvére
Ihned jsme jeli na kliniku, kde jen dostala injekčně vitamíny
obvyklý tah veta, který NEVÍ a tak zkouší
uhynulou měl pitvat a tak by zjistil, zda šlo o otravu, či něco jiného
předesílám, že po netu se NELÉČÍ , dám jen typy k zamyšlení
1) opuchnutí očí u nezimovaných želv - nedostatek vit. A
2) Kvasinková nebo plíšňová infekce
3) otok očí může být i doprovodným efektem při ledvinovém kolapsu - pravděpodobně by to ale doprovázela současně špatná hybnost zadních nohou.
takže za sebe typuju 3) což ovšem želvám nepřeju.
lupus4
napsal(a):
režim nošení domů je nesmysl, nechte je venku imrvére
Ihned jsme jeli na kliniku, kde jen dostala injekčně vitamíny
obvyklý tah veta, který NEVÍ a tak zkouší
uhynulou měl pitvat a tak by zjistil, zda šlo o otravu, či něco jiného
předesílám, že po netu se NELÉČÍ , dám jen typy k zamyšlení
1) opuchnutí očí u nezimovaných želv - nedostatek vit. A
2) Kvasinková nebo plíšňová infekce
3) otok očí může být i doprovodným efektem při ledvinovém kolapsu - pravděpodobně by to ale doprovázela současně špatná hybnost zadních nohou.
takže za sebe typuju 3) což ovšem želvám nepřeju.
ano, u první želvy mi vet řekl, že to vypadá na selhání ledvin (opuchlé oči měla hodně a už se nehýbala, nohy měla různě natažené v křeči). Nicméně mi přijde velkou náhodou, aby k tomu stejnému došlo i u druhé želvy?
popřípadně co lze teď dělat ještě jiného a čím to vlastně může být způsobeno?
a ano, je mi jasné, že se po netu neléčí a je to věštění z křišťálové koule - nicméně já pro ně dělám maximum a svědomí mám čisté. Jezdím s němi na pohotovost, obvolávám chudáky veterináře i domů, investuji do nich nemalé peníze (u první želvy taky bylo jasné že do pár minut zemře, ale já s ní radši valila na kliniku pro poslední injekci, aby netrpěla).
první želva zimovaná nebyla (těsně před zazimováním byla operovaná na výhřez kloaky), druhá želva byla zimovaná naprosto bez problémů a ztráty hmotnosti.
Léčit na dálku je ve většině případů opravdu skoro nemožné, v případě Vašich želv by opravdu bylo nutné provést kompletní pitvu a rozbor mrtvých exemplářů, protože popsaná situace je více než divná.
Pokud se potíže projevily zcela náhle a předtím byly želvy v pořádku, opravdu se může jednat o otravu. Želvy sice většinou samy poznají, co je jedovaté a co ne, ovšem stát se může cokoliv.
Javoru se Vašem výběhu bych se moc nebál, ten opravdu požírat nebudou, ale není ten stromek nalevo převislý akát?
gerry
napsal(a):
Léčit na dálku je ve většině případů opravdu skoro nemožné, v případě Vašich želv by opravdu bylo nutné provést kompletní pitvu a rozbor mrtvých exemplářů, protože popsaná situace je více než divná.
Pokud se potíže projevily zcela náhle a předtím byly želvy v pořádku, opravdu se může jednat o otravu. Želvy sice většinou samy poznají, co je jedovaté a co ne, ovšem stát se může cokoliv.
Javoru se Vašem výběhu bych se moc nebál, ten opravdu požírat nebudou, ale není ten stromek nalevo převislý akát?
to bohužel nevím, stromek už tam roste roky a já netuším, co to je.. Jinak druhá želva vypadá, že se z toho zvetí. Včera už něco snědla a dneska taky a už je v akvárku zase o dost živější. Tak si skoro říkám, jestli jen netruchlila po dlouholeté kámošce