Zdravím,
Chtěla bych si pořídit agamu vousatou do terária 100x50x50. Prolezla jsem celý internet a nacelles si o agamách co jen šlo ale všude mají jiné názory na to jaký dát osvětlení tak bych se chtěla zeptat :
1)Stačilo by jako výhřevná žárovka EXO TERRA intense basking spot 50W na UVB EXO TERRA Reptile UVB150 26W a na dosvícení obyčejná tribicová žárovka?
2)Měla bych pod výhřevné místo dávat kámen (popřípadě jaký)?
Pro terárium uvedených rozměrů bych Vám doporučil výhřevnou žárovku o výkonu 80-100W,50W by bylo příliš málo.
Ideální je použít výbojku, ta nabídne jak výhřev, tak i dostatek UVB záření. Kompaktní žárovky (Vámi zmíněná Exo Terra) jsou pro agamy vousaté většinou příliš slabé.
Pokud přece jen použijete kompaktní žárovku, dejte ji do dobrého reflektoru (ne do květináče) a namiřte ji na stejné místo, na které bude mířit výhřevná žárovka. Agama by od kompaktní žárovky neměla být dále než 10-15 cm.
Ohledně síly výhřevné žárovky záleží na tepelné izolaci terárka- tzn. použitý materiál (desky vs. sklo, velikost větrání, teplota v místnosti apod.). Do takhle velkého terárka stačí zpravidla žárovka 50-60W. Silnější cca 70W spíš jen v případě, že jde o skleněné terárko, které moc nedrží teplo. Pod žárovku pak dejte libovolný kámen, ideálně dostatčně velký, aby se na něm agama pohodlně rozvalila a tvarově spíše placatý. ;-)
Jako zdroj UVB by se dala použít ta Reptile 150 25W, popřípadě lepším řešením o něco silnější Reptile 200 popřípadě Sunlux 15.0: https://www.terasvet.cz/uvb-kompakty/
Na prosvětlení "denním" světlem se pak zpravidla používá plnospektrální zářivka. Ve Vašem případě by šla použít například tato 60 cm dlouhá: https://www.terasvet.cz/denni-svetlo-plnospektralni/narva-biovital-18w-t8-59-cm/
Pokud mohu doporučit, mrkněte na tento návod k chovu: https://www.davidmuzicek.cz/chov-agamy-vousate/.
My máme kombinováno 18W zářivkou a UVB výbojkou SunLux UV 35W (s předřadníkem). Doporučená vzdálenost od zvířete je 20cm. Má terárko 100x50x50, má tam patro, žárovku má do úhlu jako sluníčko v přírodě, které taky není většinu dne kolmo nad zvířetem a náš agamák si jí vždy najde a sluní se v ideální vzdálenosti.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Jozef1212

XXX.XXX.67.62
Dobrý deň potrebujem radu kúpil som si agamu ale mam problém poradili mi v predajni žiarovku Repti UVB15.0 13W extra steong ide oto že žiarovka svieti cca hodinu a pol a začne blikať a tak zhasne a nesvieti neviete mi poradiť v com je problém? Môže byť že je to slabá žiarovka Ďakujem?
Jozef1212
napsal(a):
Dobrý deň potrebujem radu kúpil som si agamu ale mam problém poradili mi v predajni žiarovku Repti UVB15.0 13W extra steong ide oto že žiarovka svieti cca hodinu a pol a začne blikať a tak zhasne a nesvieti neviete mi poradiť v com je problém? Môže byť že je to slabá žiarovka Ďakujem?
Dobrý den,
Ve vašem případě se nejedná o žárovku ale o kompaktní zářivku. Půjde pravděpodobně o vadný kus. Reklamace u prodejce je namístě. Pro jistotu ještě předem zkontrolujte zapojení objímky ale chyba bude ve výrobku. Síla tj. W?
Tak ta s tím nemá co dělat.