Ahoj/dobrý den. Mám dotaz ohledně délky života gekončíků. Možná hloupý, ale nikde není jasně uvedeno, kolika se dožívá a jakým dílem krátí délku života prodělané březosti/snůšky a naopak do jaké míry prodlužuje život zimování.
V knihách se uvádí údaj 8-10, na internetu je zase údaj "až 20 let". To je dost široký rozsah, aby se člověk dozvěděl, zda mohl gekončík odejít stářím či nikoliv.
Je tu nějaký odborník, který má na toto metr? Předem děkuji za objektivní názory
tuareg
napsal(a):
Ahoj/dobrý den. Mám dotaz ohledně délky života gekončíků. Možná hloupý, ale nikde není jasně uvedeno, kolika se dožívá a jakým dílem krátí délku života prodělané březosti/snůšky a naopak do jaké míry prodlužuje život zimování.
V knihách se uvádí údaj 8-10, na internetu je zase údaj "až 20 let". To je dost široký rozsah, aby se člověk dozvěděl, zda mohl gekončík odejít stářím či nikoliv.
Je tu nějaký odborník, který má na toto metr? Předem děkuji za objektivní názory
Osobně jsem choval skupinu od roku 2002, kterou jsem letos prodával. Samec plodně pářící, samice normálně kladoucí a to bez jakýchkoliv problémů či defektů. Každoročně řada snůšek a početné odchovy. Dost záleží na podmínkách, dodržování kvalitního krmení i klidového režimu. Osobně nevidím 20let jako něco vzdáleného, moje zvířata rozhodně nepůsobila dojmem, že se to chystají následující rok zabalit. Na druhou stranu se nedivím, že lidé chovající eublephary na styl hemitheconyxů ve vlhku a lignocelu se vyššího věku u svých chovanců nedočkají a to ponechávám obecné absence karantén, nedodržování hygieny v chovu i po letech a poměrně vysokém riziku zavlečení crypt do chovu nemluvě. Ono to bude jako u guttat. Není pro ně problém dosáhnout věku přes dvacet let, jenže se jej zpravidla nedožijí zvířata nezimovaná, překrmovaná a chovaná třeba ne ve vysloveně špatných, nicméně atypických podmínkách. U druhů chovaných v péči člověka již generace do toho vstupuje i genofond získaný po rodičích.
Díky za tip oběma. Upřímně přiznávám, že jsem nezimoval a že gekončík byl dobře živený, i když poslední roky střídměji. Zrovna můj jedinec si držel stejné tělesné proporce za každé situace bez ohledu na březost či období menšího zájmu o potravu. Březosti tedy snášela hůře, delší dobu držela vejce, což tu vidím asi jako jeden z ovlivňujících faktorů. Genofond neznám.
Samozřejmě člověka zamrzí, když zvířátko odejde takto brzy, na druhou stranu zrovna tento gekončík žil pohodový život bez obtíží.
Ještě jednou díky.
Dobty den, gekončíci se skutečně mohou dožít i 25 let. Chovám je již dost dlouho, a jedne moji samici je již skoro 16 let a na jeji věk je ve špičkovem stavu, takže to vidím jako realne. Jedna ma znama měla gekončika, ktery se skutečně dožil skoro 22 let. Samozřejmě delku života muže ovlivnit zranění či nemoci. Pokud snůšky samici výrazně vyčerpávají, tak i to může mít dopad na délku života.
AH
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!