Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.6.2018 10:34
Rapaceja

XXX.XXX.222.67

Dobrý den,

prosím Vás o radu:

Od února máme želvičku ( želva zelenavá, narozená v září 2017, máme ji od přímého chovatele). Zije v teráriu 60x45 cm, kde má výhřevnou i UVB lampu, pravidelně jí vlhčím substrát, v současné době se živí listy pampelišek, jitrocelu, jahodníku a také jsem koupila v zahradnictví semínka pro krmení suchozemských želv, které jsem zasadila a to co vyrostlo jí dávám k jídlu. Nedávno měla také okurku, která jí moc chutnala. Jinak je, co se týče jídla dost vybíravá.
Občas želvičku vyndáme z terária a necháme jí projít po bytě, samostřjmě jí hlídáme, aby od někud nespadla nebo nezalezla kam nemá.
Normálně je docela akční a zvědavá. Každé ráno, když se jí zapne lampa, hned vyleze a vyhřívá se.

Dnes ráno ale zůstala zalezlá. Když jsem ji vzala, tak se bránila a kopala okolo sebe. Ale pořád otevírá pusu, jakoby něco kousala. Když je v terárku, tak dává hlavičku nastranu a pořád jakoby kouše do prázdna, je zalezlá někde v rohu nebo pod kamenem a ani se nechce vyhřívat, ani žrát.
Nevim, co s ní je. Nemohl byste mi poradit?

14.6.2018 16:36
lupus4

XXX.XXX.30.88

Popište teploty pod výhřevem a i v "chladném koutě". Zdroj UVB. V čem spí. % vlhkosti...
Dejte foto terka - jak má větrání...vhodnější je želví stůl
Proč není venku ?
Pobíhání po bytě - v průvanu u země - je špatně...

také jsem koupila v zahradnictví semínka pro krmení suchozemských želv, které jsem zasadila a to co vyrostlo jí dávám k jídlu.

a co tedy vyrostlo ?

dejte foto želvy i terka...

14.6.2018 17:08
Rapaceja

XXX.XXX.222.67

V chladném koutě je 22°C (nebo podle toho, jaká je aktuální teplota u nás v bytě), pod lampou tak 38 °C. Jaká je přesná vlhkost nevím, ale sucho tam nemá. Zdrojem UVB je speciální žárovka. Spí tam, kde si zaleze, někdy u kamenu, někdy pod kůrou, jak se jí chce. Dvířka od terárka má teď stále otevřené, aby tam neměla velké horko.
Terárium jsme koupili přímo od chovatele, který je dělá "na míru" želvičkám.
Venku nemá možnost být, protože bydlíme v paneláku v 6. patře a na balkoně, kde svítí sluníčko cca. od 14:00 hod je v tomto počasí 60°C, tam se nám pečou i kytky.
Co vyrostlo ze semínek nevím - zatím to má dost nespecifické listy. Prodávali to v zahradnictví pod názvem: TRÁVA PICCOLI AMICI PRO ŽELVY.
Nepobíhá nám po bytě po zemi, ale po gauči, který je poměrně velký a vždy je pod dohedem, aby nespadla.
Video přikládám.

14.6.2018 17:09
nighthunter

XXX.XXX.76.141

video nevidíme.

14.6.2018 17:25
Rapaceja

XXX.XXX.222.67

Nejde i to připojit, vždy mě to vyhodí.
Zkusím ještě jednou.

14.6.2018 17:38
lupus4

XXX.XXX.30.88

Zdrojem UVB je speciální žárovka.

to sme se NIC nedozvěděli, aby to nebyla stejná pitomost jako ta tráva (snad má nějaký název, značku)
pro želvy není každá...

jinak želvy každý den radostně nepobíhají, reaguji i na to, jak je venku, takže je klidně možné, že prostě jen odpočívá
jestli má neustále stejný režim a teploty, tak je prostě z toho nepřetržitého "optima" unavená

prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.

jinak
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.

vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka
nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí
máte-li jen 1, dejte si vedle do přepravky prosáté hobliny, naprosto mokré a tam ji vždy večer zahrábněte a ráno ji vyndejte - sama uvidíte rozdíl.

než jsem to napsal, dala ste fota, karapax NENÍ v pořádku, dejte lepší fotku
nechápu, proč si pořizujete zvíře, když pro něj nemáte podmínky.

14.6.2018 17:48
Rapaceja

XXX.XXX.222.67

Žárovku jsme dostali s teráriem. Reptile UVB100.
Každý den jí na jídlo dávám nastrouhanou sépiovou kost, co sní, to sní. Jí především pampelišky a listy jahodníku a jitrocele, ostatní neguje, at jí dám, co jí dám. Máme i speciální granule pro suchozemské želvy, ale toho se nikdy ani nedotkla.
Normálně bývá akční, ale dnes prchá z volného prostoru a pořád klape tou pusou, jako by jedla. Sem tam hrábne hlavou do substrátu a vezme do pusy kus substrátu nebo kamínku ze substrátu.

14.6.2018 17:58
lupus4

XXX.XXX.30.88

Jí především pampelišky a listy jahodníku a jitrocele, ostatní neguje, at jí dám, co jí dám
to je v pořádku, ještě bych jí dal trvale k dispozici vaječné skořápky

Máme i speciální granule pro suchozemské želvy, ale toho se nikdy ani nedotkla.
má rozum klidně je vyhoďte

lepší foto karapaxu prosím

prostudujte si odkazy a poctivě si porovnejte podmínky tam uvedené a ty vaše

ten web je to nej v čj, jsou to zkušenosti chlapa za několik desítek let, odchoval tisíce mláďat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2018 18:19

A nemá v té dutině ústní něco šprajclého, zapíchlého, prostě nějaký problém?

14.6.2018 18:56
Rapaceja

XXX.XXX.28.68

Co je špatného na jejím krunyri?
Z čeho usuzujete, že má spatne podmínky? Psa jsme si pořídili před 12 lety a má se u nás báječně. Děti nám také rostou a prosperují. A všichni jsou občas nemocní. I pes.
Fotka mi nejde nahrat.

14.6.2018 19:53
lupus4

XXX.XXX.30.88

na té fotce není dohromady nic moc vidět, ale spoje stítků asi nejsou OK,
neodpověděla ste v čem spí,

prostudujte uvedený web,

Z čeho usuzujete, že má spatne podmínky?

Evropská testuda by se měla chovat ve venkovním výběhu...a zimovat.
Jestli ji chcete mít jen doma, udělejte si želví stůl (čím větší, tím lepší min 1,5 x 1 m) na kterém můžete vytvořit teplotní zóny...atd. pořiďte UltraVitalux 300W, lednici na zimování...
To ji chcete mít 70 let v terku (blbě větratelném)?

to není žádný ůtok proti vám, je to jen v zájmu želvy

14.6.2018 22:37
Frito

XXX.XXX.146.52

Já si myslím, že podmínky jsou vyhovující.

Vlhkost je pro, želvu a speciálně pro mládě nesmírně důležitá - pokud nemá vlhký kout tak zajistit. Nicméně tohle vlhkostí nebude. Karapax vypadá vcelku slušně (aspoň dle té fotky) to co mám já na některých želvách je mnohem horší a přitom mají stejné podmínky jako ostatní - štítky se jim úplně vykrystalizují ve stáří a pokud je správná péče tak se to vždycky nějak srovná. Čím si myslím, že to je tak reakcí na stejné podmínky - měl jsem přesně tento problém u jedné z želv, když jsem začínal (také želvy zelenavé) a neměl jsem možnost výběhu. Teď mám všechny želvy venku a tento problém se nevyskytuje. Jenom už si přesně nevzpomínám jak želvička dopadla (měl jsem nějakou úmrtnost a nepamatuji si jak dopadla přesně tahle ta).
Co doporučuji já: život v teráriu pro želvu není ideální a pokud máte pouze roční želvy tak to bude padat i pokud jste v 6. patře udělejte želví stůl, najděte kde proniká slunce do bytu tak aby se želva k němu dostala - slunce prostě nenahradíte. Na podzim a v zimě jak sluníčko ustane ji nechte trochu odpočinout - odpočívání želvy je plný net. Pokud přežije želva první 2 - 3 roky tak se na podmínky přizpůsobí (ale ideálka to není) do bytu jsou některé želvy dle mě vhodnější (právě ty nezimující - které mají po čas roku podmínky v přírodě hodně podobné) jako začátečník bych už teď kupoval želvu starší (září 2017 je dle mě hrozně malá na to aby dokázala přežít interiérový chov - aspoň tedy aby ty želvy nepadaly jako švestky).
Tu žárovku s UVB co tam máte je dle mě úplně k ničemu - nebo takhle teď už je k ničemu, ale nemyslím si že by to byl důvod současného stavu. Žárovky s UVB toho moc nedají za to málo vydrží (jejich účinnost klesá) řešením jsou výbojky s UVB ale použijte slunce - je to levnější a mnohem účinnější. Jinak v chovu nic strašného nevidím - prostě jsou želvy co to rozchodí a želvy co ne. Byt pro testuda opravdu není žádnou hitparádou.

14.6.2018 23:57
Rapaceja

XXX.XXX.28.68

Díky.Aspon z téhle reakce nemám pocit, že jsem uplny tram zvířat. Zitra jsem objednana na veterinu. Nikdy jsem neměla a nemam v umyslu trapit jakékoliv zvire. Zelvicky je mi líto a snažím se jí pomoct. Chtěla jsem jen radu.

16.6.2018 10:18
stepka

XXX.XXX.225.10

Rapaceja napsal(a):
Díky.Aspon z téhle reakce nemám pocit, že jsem uplny tram zvířat. Zitra jsem objednana na veterinu. Nikdy jsem neměla a nemam v umyslu trapit jakékoliv zvire. Zelvicky je mi líto a snažím se jí pomoct. Chtěla jsem jen radu.

Rady a to podstatné jste dostala...
Podmínky nejsou nijak tragické, až zřejmě na to SPANÍ VE VLHKU, ale bohužel díky trvalému chovu v bytě nejsou zdaleka ideální.
MÍsto, aby jste poděkovala, cítíte se uraženě - nechápu

16.6.2018 10:56
Rapaceja

XXX.XXX.222.67

Dostala jsem "kapky" jak špatně se o želvu starám a v jakých "hrozných" podmínkách jí držim.
Spaním ve vlhku to není. Od veterináře jsem dostala úplně jiné pokyny.
S chovem v bytě jsem se radila s chovatelem, než jsme si ji pořídili, ptala jsem se ho i na druh želvy, která by byla pro nás ideální. Popsala jsem mu přesně, kde žijeme a jak.
Ano, s chovem želv nemám zkušenosti, ale každý nějak začínal.
Psa jsem si pořídíla před 12 lety. Někdo může říct, že mít psa v bytě je strašný a že to nejsou podmínky pro něj a měl by mít venkovní výběh. Náš pes je naprosto šťastné zvíře a vůbec mu nevadí, že žije v bytě a dokonce se stane, že i pes je nemocný.

Za rady děkuji, ale za vyvolávání pocitů viny opravdu nikomu děkovat nechci.
Želvička je nyní v péči veterináře, který byl naprosto profesionální a nesejmul mne jako malou holku.
A mimochodem, KRUNÝŘ má naprosto v pořádku.
Jediné komentáře od Frito a bodlinky nebyly vinu vyvolávající, ale podnětné. Tímto jim děkuji.

16.6.2018 11:41
stepka

XXX.XXX.225.10

Spaním ve vlhku to není. Od veterináře jsem dostala úplně jiné pokyny.

vyměňte veterináře
Ať čtu jak čtu, nikde žádné "kapky" nevidím. Dostala jste informace, jak má správný chov želvy probíhat - nahuštěné do základních bodů. Stručněji to asi nelze. Že je nejste schopna akceptovat je pro želvu smůla. Má-li krunýř v pořádku, pak nechápu proč sem nedáte foto, které to dokáže. Není nic snazšího

Spaní ve vlhku nebylo udáváno jako důvod jejích potíží, pouze jako jedna ze zásadních podmínek chovu. Čemu na tom nerozumíte ?
Budete-li ji držet tímto způsobem, za pár let ji odejdou ledviny. Pak tu nebrečte.

16.6.2018 11:47
Rapaceja

XXX.XXX.222.67

Tento veterinář je přední odborník přes plazy, takže mu věřím víc, než někomu anonymnímu.
Nevím, proč bych měla někomu něco dokazovat, Včera jí viděl, krunýř má v pořádku, ledviny také - udělal jí krevní testy.
A rozhodně TADY brečet nikomu nebudu.

17.6.2018 11:33
mojipsi

XXX.XXX.18.251

Mohla bych poprosit jméno veterináře?
Jinak tato želva by měla být opravdu venku a spát ve vlhku.

AnnaVelkolepa

18.1.2021 23:38
AnnaVelkolepa

XXX.XXX.24.194

Je majitel Euzelva?
Protoze nám taky udělal trmerarium na míru a byl tam substrát s kamínky. A pak naše želva dostala zácpu a protože byla ještě mladé tak na to umrela

18.1.2021 23:44

Frito napsal(a):
Já si myslím, že podmínky jsou vyhovující.

Vlhkost je pro, želvu a speciálně pro mládě nesmírně důležitá - pokud nemá vlhký kout tak zajistit. Nicméně tohle vlhkostí nebude. Karapax vypadá vcelku slušně (aspoň dle té fotky) to co mám já na některých želvách je mnohem horší a přitom mají stejné podmínky jako ostatní - štítky se jim úplně vykrystalizují ve stáří a pokud je správná péče tak se to vždycky nějak srovná. Čím si myslím, že to je tak reakcí na stejné podmínky - měl jsem přesně tento problém u jedné z želv, když jsem začínal (také želvy zelenavé) a neměl jsem možnost výběhu. Teď mám všechny želvy venku a tento problém se nevyskytuje. Jenom už si přesně nevzpomínám jak želvička dopadla (měl jsem nějakou úmrtnost a nepamatuji si jak dopadla přesně tahle ta).
Co doporučuji já: život v teráriu pro želvu není ideální a pokud máte pouze roční želvy tak to bude padat i pokud jste v 6. patře udělejte želví stůl, najděte kde proniká slunce do bytu tak aby se želva k němu dostala - slunce prostě nenahradíte. Na podzim a v zimě jak sluníčko ustane ji nechte trochu odpočinout - odpočívání želvy je plný net. Pokud přežije želva první 2 - 3 roky tak se na podmínky přizpůsobí (ale ideálka to není) do bytu jsou některé želvy dle mě vhodnější (právě ty nezimující - které mají po čas roku podmínky v přírodě hodně podobné) jako začátečník bych už teď kupoval želvu starší (září 2017 je dle mě hrozně malá na to aby dokázala přežít interiérový chov - aspoň tedy aby ty želvy nepadaly jako švestky).
Tu žárovku s UVB co tam máte je dle mě úplně k ničemu - nebo takhle teď už je k ničemu, ale nemyslím si že by to byl důvod současného stavu. Žárovky s UVB toho moc nedají za to málo vydrží (jejich účinnost klesá) řešením jsou výbojky s UVB ale použijte slunce - je to levnější a mnohem účinnější. Jinak v chovu nic strašného nevidím - prostě jsou želvy co to rozchodí a želvy co ne. Byt pro testuda opravdu není žádnou hitparádou.

Srovna? A jak? Videl jste nekdy fotky z clanku veterinaru, jake krunyre mohou mit doma chovane zelvy?? Kdyz v prvních letech rustu nemaji podminky, uz nikdy lepsi krunyr mit nebudou! I kdyby zily dalsich 60 let venku i s vhodnym zimovistem atd

19.1.2021 07:37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Srovna? A jak? Videl jste nekdy fotky z clanku veterinaru, jake krunyre mohou mit doma chovane zelvy?? Kdyz v prvních letech rustu nemaji podminky, uz nikdy lepsi krunyr mit nebudou! I kdyby zily dalsich 60 let venku i s vhodnym zimovistem atd

Reagujete na 2.5 roku starý příspěvek. Ale jinak máte pravdu.

19.1.2021 12:51

Diky, vykat mi nemusíte - na exotickych savcich jsem se dozvedel, ze kdyz nesouhlasim s prispivajicim a nepouzivam diakritiku, muze mi byt max 17 🤔😉 uz tam byl jeden prispevek nade mnou, jinak bych starsi dotaz nehledal a nevyjadroval se k nemu..

19.1.2021 14:27

Diky, vykat mi nemusíte - na exotickych savcich jsem se dozvedel, ze kdyz nesouhlasim s prispivajicim a nepouzivam diakritiku, muze mi byt max 17 🤔😉 uz tam byl jeden prispevek nade mnou, jinak bych starsi dotaz nehledal a nevyjadroval se k nemu..

Já jsem stará škola a vykám všem, i těm očividně -náctiletým. Po jedné zkušenosti, kdy jsme (nejen já) v naších odpovědích tykali, jelikož úroveň a obsah příspěvků jsme odhadli tak na 11 let. A ono zadavatelce bylo 23! A byla dotčená.

19.1.2021 15:31

Ja jsem z fb a spol zvykly na tykacku, a pokud nekomu na diskusi dochází dech, vytasi se s argumentem, ze s dotycnym husy ci prasata nepasl - uz jsem mel jednou chut odseknout, ze bych se s prasaty cítil lépe 🤔

19.1.2021 21:49

Ja jsem z fb a spol zvykly na tykacku, a pokud nekomu na diskusi dochází dech, vytasi se s argumentem, ze s dotycnym husy ci prasata nepasl - uz jsem mel jednou chut odseknout, ze bych se s prasaty cítil lépe 🤔

Nedivím, se, obojí jsou inteligentní zvířata.

19.1.2021 21:56

Nedivím, se, obojí jsou inteligentní zvířata.

My jsme meli na prodejne goettingena jako mazlika a atrakci, zajimave zviratko, jen by mu bylo lepe u statku, v sadu, s dalsimi zviraty a neomezenymi moznostmi jako hrabat,zivit se sezonnim ovocem apod

20.1.2021 13:16
juhaj

XXX.XXX.164.121

My jsme meli na prodejne goettingena jako mazlika a atrakci, zajimave zviratko, jen by mu bylo lepe u statku, v sadu, s dalsimi zviraty a neomezenymi moznostmi jako hrabat,zivit se sezonnim ovocem apod

Mi měli léta vietnamského kanečka, dokonce chodil s námi na krokové vyjížďky, no, ale nevím, zda tuto informaci místní chovatelé plazů ocení .

20.1.2021 13:51

Vietnamci se drzi u domu, to by se mi libilo 😉 debaty /diskuze se nezridka stoci jinym smerem, lepsi takto nez nadavky apod 😁

Přidejte reakci

Přidat smajlík