Terarium pro varanus panoptes horni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.6.2018 16:24
Expendable97

XXX.XXX.180.214

Je tu nějaký chovatel varanus panoptes horni ? Zajímalo by mě jak máte udělaná teraria a jak velké ?

25.6.2018 00:45
lupus4

XXX.XXX.2.105

Prací Böhmeho (1991) “The Identity of Varanus gouldii (Gray 1838) and the Nomenclature of the Varanus gouldii - Species Comples” došlo k revizi, na základě které, zjednodušeně řečeno, dosavadní druh V. gouldii byl zařazen jako V. flavirufus a dosavadní V. panoptes jako V. gouldii. Tedy i V. panoptes horni je dnes V. gouldii horni.
údaje o V. gouldii ve starší literatuře, mnohdy přenášené i do literatury novější, se fakticky týkají druhu V. flavirufus.

Oba druhy jsou si velmi podobné, mají však rozdílné ekologické požadavky, což je patrno zejména v Západní Austrálii a Severním Teritoriu, kde se areály obou druhů překrývají. V. flavirufus zde obsazuje suchá stanoviště, kdežto V. gouldii je vždy vázán na stanoviště vlhčí s blízkostí vody.

kterého tedy máte ?

29.6.2018 00:03
Tierarzt

XXX.XXX.130.56

Osobne som sa o varanus panoptes horni staral ako veterinár 12 rokov v Tiergarten Schönbrunn, kde som pracoval 42 rokov.
-
Minimálna veľkosť pre 1 Samca je 350x150x100cm. ( v Zoo je to raz toľko).
Uvedomte si, že VP. Horni dorasta až do 120-160cm prip. až do 180cm.
Substrát je jednoznačne Zem-Piesok 1:1.
Doplnky v teráriu hlavne, Korkove dutiny - priemer ca.50cm aby sa tam vopchal (na Burzách cenovo od 20eur do 80eur za 2m tunel v chovproduktoch aj cez 200eur.
Miluje veľke kamene, ktoré sa v ubikácií často menia. Raz za 3 mesiaca cca. (Zmena prostredia). V prírode ich teritória maju až cez 10-15km.
Osvetlenie - Desert Spot alebo Desert Basking Spot. (do 45C). Lokálne biele svetlo trubica max T8 odporúčam však T5. T8 len ak je ubikácia cca.700x300x200cm.
Teplota mimo Basking Spot - 27-33C večer pokles na - 22-26C.
Vlhkosť - Každý deň porosiť ráno (pred Basking spot) a večer cca.1 hod po Basking Spot Off. Doporučujem automatické rosiace zariadenia, kľudne aj home made na spinacie hodiny.
Krmenie - Celý zverimex hlavne pozor tieto varany sú ako Pitbull a idu aj po deťoch aj po dospelých, hlavne počas kŕmenia. Veľmi nebezpečné zviera, dieťa do 10 rokov, dokáže zabiť za okamžik. Potrava hlavne, mladé sliepky, myšy, potkany, slepačie srdcia, žalúdky, pečienka a dôležité sú vajcia. Mladé sliepky resp. Kuriatka sa dávajú len na zmenu maju o 45% menej vyž. hodnoty pre zviera ako napr. myš či potkan.
Celkovo ide o nebezpečné a falošné zviera, ktoré, si často ubližuje a liečba a starostlivosť pri správnom chove sa dokáže vyšplhať aj na 7000Eur ročne. Pokiaľ je o zviera postarané tak ak si zaslúži. Osobne mám skusenosti a poznám 3 ľudi v Nemecku čo investuju do chovu 2+1 cez 10000Eur ročne.
Takže buď ste bohatý alebo hlúpy a neviete do čoho idete.
Radšej by som investoval do cesty okolo Sveta s rodinou ak do tohoto zvierata.
6 Mesiacov ho môžte nosiť na rukách a na 7 vás zahryzne do hrtanu.
Navyše aj v sterilnom chove si vytvára baktérie, ktoré mu pomáhaju (v prípade uhryznutia zabiť obeť) v prípade jedenia rozkladať potravu. Ide o baktériu necrotising fasciitis. Stači skopírovať a dať do google. Naozaj to chcete mať doma?
Samozrejme na vašu otázku som odpovedal a rád ešte poradím. Som veterínar 57 rokov ale osobne by som do tohto nešiel.

S pozdravom

Dipl-TA.Dr. G. Adlassnig.

PoRoce

26.7.2019 10:39
PoRoce

XXX.XXX.27.249

Tierarzt napsal(a):
Osobne som sa o varanus panoptes horni staral ako veterinár 12 rokov v Tiergarten Schönbrunn, kde som pracoval 42 rokov.
-
Minimálna veľkosť pre 1 Samca je 350x150x100cm. ( v Zoo je to raz toľko).
Uvedomte si, že VP. Horni dorasta až do 120-160cm prip. až do 180cm.
Substrát je jednoznačne Zem-Piesok 1:1.
Doplnky v teráriu hlavne, Korkove dutiny - priemer ca.50cm aby sa tam vopchal (na Burzách cenovo od 20eur do 80eur za 2m tunel v chovproduktoch aj cez 200eur.
Miluje veľke kamene, ktoré sa v ubikácií často menia. Raz za 3 mesiaca cca. (Zmena prostredia). V prírode ich teritória maju až cez 10-15km.
Osvetlenie - Desert Spot alebo Desert Basking Spot. (do 45C). Lokálne biele svetlo trubica max T8 odporúčam však T5. T8 len ak je ubikácia cca.700x300x200cm.
Teplota mimo Basking Spot - 27-33C večer pokles na - 22-26C.
Vlhkosť - Každý deň porosiť ráno (pred Basking spot) a večer cca.1 hod po Basking Spot Off. Doporučujem automatické rosiace zariadenia, kľudne aj home made na spinacie hodiny.
Krmenie - Celý zverimex hlavne pozor tieto varany sú ako Pitbull a idu aj po deťoch aj po dospelých, hlavne počas kŕmenia. Veľmi nebezpečné zviera, dieťa do 10 rokov, dokáže zabiť za okamžik. Potrava hlavne, mladé sliepky, myšy, potkany, slepačie srdcia, žalúdky, pečienka a dôležité sú vajcia. Mladé sliepky resp. Kuriatka sa dávajú len na zmenu maju o 45% menej vyž. hodnoty pre zviera ako napr. myš či potkan.
Celkovo ide o nebezpečné a falošné zviera, ktoré, si často ubližuje a liečba a starostlivosť pri správnom chove sa dokáže vyšplhať aj na 7000Eur ročne. Pokiaľ je o zviera postarané tak ak si zaslúži. Osobne mám skusenosti a poznám 3 ľudi v Nemecku čo investuju do chovu 2+1 cez 10000Eur ročne.
Takže buď ste bohatý alebo hlúpy a neviete do čoho idete.
Radšej by som investoval do cesty okolo Sveta s rodinou ak do tohoto zvierata.
6 Mesiacov ho môžte nosiť na rukách a na 7 vás zahryzne do hrtanu.
Navyše aj v sterilnom chove si vytvára baktérie, ktoré mu pomáhaju (v prípade uhryznutia zabiť obeť) v prípade jedenia rozkladať potravu. Ide o baktériu necrotising fasciitis. Stači skopírovať a dať do google. Naozaj to chcete mať doma?
Samozrejme na vašu otázku som odpovedal a rád ešte poradím. Som veterínar 57 rokov ale osobne by som do tohto nešiel.

S pozdravom

Dipl-TA.Dr. G. Adlassnig.

Takže jen takové oživení vlákna a odpověď na silene náklady atd. S části o vybavení a krmeni souhlasím. Sezerou vše a po čas krmeni jsou trochu zivejsi. Nebezpečné zvíře ano, falešné ani omylem, mám je hodně agresivní ale nikdy sám a bez předchozího varování neutoci. 1. Začne syčet 2. Snaží se odejít 3. Když není kam utéct tak utoci ocasem a až jako poslední možnost se snaží kousnout....zažil jsem s nimi 2 měsíční léčbu zranění když se mi poprali a náklady neuvěřitelných 800kc (několik návštěv veterinu,prostředky na desinfekci ran, injekce atd) a celkove náklady ? Cca 500kc měsíčně za jednoho...takže pokud se člověk nebojí te živejsi povahy mužu jen doporučit. Jsou to krásná zvířata a je radost je mít doma

Přidejte reakci

Přidat smajlík