Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.6.2018 12:36
Pitra1511

XXX.XXX.248.74

Zdravíčko, prosím pěkně, mohl by mi někdo poradit s osvětlením pro gekončíky? Mám v tom zmatek. Přes den svítím 12 hodin žárovkou ReptiBaskingSpotLamp, je to 100W, hřeje jak sviňa a měla by nahrazovat denní světlo. Pak mám ještě infračervenou, také 100W, a vůbec netuším, k čemu je. Je vhodné ji používat ještě k té normální, nebo používat jen jednu z nich a pokud ano, tak kterou? Paní ve zverimexu se samozřejmě dušovala, že je potřebuju všechny a nejlíp i UVB. Na té červené uvádějí, že ideální na celých 24 hodin. Takže jestli mám třeba svítit přes den těch 12 tou normální a 12 v noci tou infračervenou? A vnímají vůbec gekončíci toto červené světlo? Vím, že někteří plazi ne. A další věc je vytápění, aby tam pak neměli moc horko, když bych jim svítila i přes noc. A další dotaz: doporučujete k žárovce koupit ještě jiný zdroj vyhřívání (podložku, kameny)? Ale zdá se mi, že už tak tam mají horko. Mám teploměr umístěný pravda na skle terária nahoře, na straně co mám lampu, ale ukazuje 41 °C (víc už neumí) a já nevím, jak moc se liší teplota v závislosti na vzdálenosti od lampy. Jinak UVB si myslím, že je blbost, ale sem tam se najde i názor, že na nějakou tu chvilku by jim to nevadilo, že nějaké minimální množství v přírodě mají taky, když jsou aktivní za soumraku a při svítání. Jaký na to panuje názor zde? Já i mé gekončice moc děkujem za všechny rady. :).

25.6.2018 00:33
lupus4

XXX.XXX.2.105

možná by nebylo od věci napsat o jaký vám jde DRUH, páč jen rodů je cca 70
takhle je to na křišťálovou kouli

25.6.2018 17:09
Pitra1511

XXX.XXX.248.74

gekončík noční.

26.6.2018 03:36
Pitra1511

XXX.XXX.248.74

Nevím, proč bych si měla dělat srandu. Vesměs jsem se dočetla, že 35 °C přes den je pod zdrojem světla ideální, ten teploměr je velice blízko té žárovky, takže předpokládám, že dole takovou teplotu nemají. Světlo je pouze nad jednou stranou terária, takže na druhé straně mají teplotu nižší a mohou si tedy vybrat, kde budou. Na noc jim to samozřejmě vypínám. Ve zverimexu mi řekli, že budu určitě potřebovat i to červené (ano, je mi jasné, že to řekli hlavně proto, aby to prodali) a chovalel, od kterého jsem je kupovala používá racks systémy a osvětlení vůbec žádné. Prošla jsem spoustu webů, ale jak je to s tím červeným osvětlením jsem se pořádně nedočetla. Že je 41 °C pro ně moc vím, ale nemyslím si, že u dna terária je taková teplota. Co se týká doby osvětlení, svítím jim 12 hodin, protože jsem se dočetla, že to tak má být kvůli režimu den/noc. Jenže webů je spousta a informace se mnohdy liší, proto jsem psala sem, abych si byla jistá, že dělám vše správně. Protože zatím nemám vlastní zkušenosti, jsem odkázaná na to, co si přečtu nebo co mi kdo poradí a těžko jsem schopná posoudit, jestli je ta informace vždy správná. Takže mohl byste prosím buď poradit, co konkrétně mám udělat jinak, nebo se zdržet komentářů typu "si děláte srandu?" Díky.

26.6.2018 09:36
montium

XXX.XXX.140.172

Vono by si chtělo hlavně prvně koupit normální teploměr a né nalepovací nesmysl, který měří pouze do 41°C, takže tam klidně může být i 60 °C a dokuď to nezměříte, tak si můžete myslet co chcete.

26.6.2018 16:28
lupus4

XXX.XXX.12.208

montium napsal(a):
Vono by si chtělo hlavně prvně koupit normální teploměr a né nalepovací nesmysl, který měří pouze do 41°C, takže tam klidně může být i 60 °C a dokuď to nezměříte, tak si můžete myslet co chcete.

Přesně tak a hlavně by to chtělo nastudovat podmínky PŘED POŘÍZENÍM zvířete a ne to tu pak honit jak 5ti letý dítě, když relevantních informací je všude dost
Už mne vcelku nebaví lidé, kteří, když se "dozví", že něco dělají blbě, jsou ještě dotčení...
To je tak těžký si koupit za 80, - Kč knížku, kde v podstatě všechno je ?...no asi jo

26.6.2018 18:16
Pitra1511

XXX.XXX.248.74

lupus4 napsal(a):
Přesně tak a hlavně by to chtělo nastudovat podmínky PŘED POŘÍZENÍM zvířete a ne to tu pak honit jak 5ti letý dítě, když relevantních informací je všude dost
Už mne vcelku nebaví lidé, kteří, když se "dozví", že něco dělají blbě, jsou ještě dotčení...
To je tak těžký si koupit za 80, - Kč knížku, kde v podstatě všechno je ?...no asi jo

Studovala jsem podmínky před pořízením, nejsem idiot. Ale ano, nenapadlo mě pustit světla dřív a podívat se, jaká teplota tam bude, to byla chyba a uznávám ji. A koupit si knížku těžké není, ale ani tam nejsou informace 100% (což mi přiznala sama slečna v obchodě, že tam našla některé věci, které taky nesedí). Jak už jsem psala jednou...není lehké nastudovat něco, když se napříč informačními zdroji jednotlivé informace liší a nemáte vlastní zkušenosti, abyste dokázali určit, která informace z kterého zdroje je relevantní. A vzhledem k tomu, že neměli potřebu zdržovat se pouze v chladnější části terária, tak jim tam takové horko asi nebylo - již ověřeno teploměrem. Myslím, že diskuse tady by měli sloužit k tomu, aby se člověk mohl poradit s někým zkušenějším, když si není jistý, ale takhle se ve finále každý bude bát se na něco zeptat, protože tady z něho uděláte debila. Přijde mi, že spousta lidí sem chodí a komentuje dotazy jen proto, aby se mohla hádat a kritizovat, protože jim to dělá dobře. Od toho to ale snad není! A že jsem dotčená, že jsem se dozvěděla, že dělám něco špatně? Vždyť jste mi ani neřekl, co dělám nebo nedělám špatně. Jenom jste mě zkritizoval. Tak jak můžete říct, že jsem dotčená, když se dozvím, že něco dělám špatně? Kdybych si myslela, že dělám všechno nejlíp, tak bych sem asi nepsala, ne? Psala jsem právě proto, protože se chci dozvědět, co dělám špatně. Což jsem se od vás zatím nedozvěděla. Jedinou radu jsem dostala od "montium", že se mám vykašlat na nalepovací teploměry - mimochodem děkuju.

Přidejte reakci

Přidat smajlík