Chovám od dubna párek želv mapových. Sameček je čilý, zdravý, plave a normálně jí, ale samička většinu času tráví nehybně u dna akvária, když ji vezmu, vůbec se nebrání (neškrábe), a když jí dám nějakou potravu (krmím je moučnými červy), vůbec ji nechce přijímat. Jsou staré dva roky, a tak mi přijde divné, že by to bylo stářím nebo něčím takovým. Nemůže to být nějaká nemoc? A je možné ji nějak léčit? Všímám si, že když ji vezmu, je lehká jako polystyren a mám obavy, aby mi neumřela podvýživou.
Chtělo by to popsat i v čem je chováte, objem vody, souši, výhřevné místo, filtrace(případně jak často měníte vodu). Ale hlavně vy to chtělo změnit krmení. Podávat sladkovodní ryby přiměřené velikosti, maso ze sladkovodních ryb, žížaly, šneky, slimáky, kuřecí maso.
Želva může mít problém s nedostatkem vápníku.
emill
napsal(a):
Chtělo by to popsat i v čem je chováte, objem vody, souši, výhřevné místo, filtrace(případně jak často měníte vodu). Ale hlavně vy to chtělo změnit krmení. Podávat sladkovodní ryby přiměřené velikosti, maso ze sladkovodních ryb, žížaly, šneky, slimáky, kuřecí maso.
Želva může mít problém s nedostatkem vápníku.
Chovám je v akváriu 81x50x61 cm, voda je ve výšce 39 cm. Výhřevná plocha je dlouhá 50x19 cm při kraji akvária i s lampičkou, a je jediným suchým místem v akváriu, na které se želvy dostávají pomocí skleněného žebříku. V akváriu mají filtr, který jednou týdně čistím. Voda je dle teploměru teplá 24°C, okolí asi 21°C. Na dně mají želvy mušle na okusování.
krmením moučňáky je zcela jistě zabijete, dále - ty mušle jsou úplně na... nic, jen se v nich drží bordel, fitr je lepší vnější, krmte mimo akvárko ve škopku, mezitím, než se nažerou, odsajte bordel ze dna (co nevzal filtr)
jen sem zkopčím můj starý příspěvek čím krmit
na "sušené vymoženosti" ze zverimexu zapomeňte, jsou na tři věci a ani jedna není pro želvy
krmte:
1)Ryby SLADKOVODNÍ (ne mořské)
by měli tvořit hlavní složku potravy. V ideálním případě by to měli být přiměřeně velké ryby podávané vcelku včetně kostí a vnitřností. Lze je koupit jako nástrahy v prodejnách pro rybáře, bo načeřínkovat
2) Žížaly
Dají se také koupit v nástrahách pro rybáře. Žížaly lze i chovat.Třá v dřevěné bedně s vrstvou vlhké zahradní zeminy. Krmíme je rostlinnými zbytky.
3)Šneci + slimáci
Ke krmení se hodí druhy s ulitou i bez ní, suchozemští i vodní.
Dají se snadno sehnat malé achatiny (lidi už ani nevědí co s nima)
4) Patentky
Jsou výborným krmivem obzvlášť pro mláďata. Dají se koupit v akvaristice buď živé nebo mražené.
5) Rostliny
S tím jak želvy dospívají, začínají vyhledávat víc rostlinné potravy. Některé z želv rostlinnou potravu zcela odmítají.
- vodní rostliny (douška, okřehek, růžkatec),
- suchozemské rostliny (ptačinec, smetanka, jetel, jahodník).
Na zimu namrazit ryby, bo udělat želatinovou směs. Receptů spoustu.
akvatera (pro 1 dospělou 0,1) min 120d x 50š x +40(vody), ostrůvek, výhřevné místo. bodovkou na cca35°.
Od 15,6, začla sezona na dravce (ryby) a rybářské prodejny mají každodenní úhyny návnadových rybek, které vám rádi přenechají za pakatel nebo i zdarma - je to jen o domluvě (já už mám na zimu zamražíno )
v profilu uvádíte, že se "specializujete" na želvy, no že jste si teda nezjistil, jak správně krmit je zarážející