Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.12.2018 11:42
Had001

XXX.XXX.210.42

Dobrý den, na svojí užovku moc nechvátám a stále jsem ve fázi zařizování terária :) Včera jsem se ale koukal na jedno docela zajímavé video od kluka, který to bere vše přírodně, tak, jak to má být. Zajel si někde v Americe do lesa (je z Ameriky, opravdu tam neletěl jen kvůli věcem do terárka) a nasbíral si tam různé větve a kameny jako dekorace a nahrabal nějakou zem, kterou pak dal do terárka jako podklad. Vzhledem k tomu, že se mi ten nápad osobně dost líbí, lesy tu máme docela podobné a já to mám do lesa asi tak 20 metrů, chtěl jsem se zeptat, jestli s tím máte někdo nějaké osobní zkušenosti, popř. mi tento nápad doporučit/vyvrátit. Nějaké takové ty věci, že si tam natáhnu bakterie, se mi zdají dost přehnané. Přece jen je to zvíře z přírody a ne plyšák do postele.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.12.2018 14:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rozvleklé "věci o zatažení bakterií" si tedy nechám, ale je dobré to vzít v potaz. Vaše budoucí užovka se nenarodila v lese, přeci jen bude mít jinou imunitu než skutečně divoká zvířata. :D
Každopádně je pravda, že není třeba všechno pečlivě desinfikovat - hlínu můžete použít rovnou, pochybuji, že bude něčím vyloženě zamořená. Někdo ji třeba pro jistotu peče, aby zabil ty bakterie, ale pokud se s tím zahazovat nechcete, nemusíte. Větve jednou prožeňte horkou sprchou nebo napařte, abyste si do terária nezatáhl plíseň (u té se asi shodneme, že je lepší ji nemít :D), a můžete je taky rovnou použít. Jediné, na co bych si fakt dala pozor, je borové dřevo. Pro plazy je toxické, vede to k problémům s dýcháním až smrti.
Pokud byste chtěl, můžete si založit bioaktivní vivárium - stačí substrát osídlit kolonií malých stejnonožců nebo chvostoskoků, kteří by uklízeli, dokrmovat je suchými listy a nechat hotové vivárko trochu cyklovat před příchodem hada. S tím sice tolik zkušenost nemám, ale vypadá to moc zajímavě. :)

28.12.2018 14:41
Had001

XXX.XXX.210.42

Děkuji za ty borovice, to jsem o nich nevěděl. A na té plísni se opravdu shodneme :), počítal jsem s tím, že ty větve spařím. Vivárium se mi také líbí, ale zas do takových akcí se pouštět zatím nehodlám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík