Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2019 10:15
Aninka12

XXX.XXX.109.144

Zdravím, hodlám si pořídit Gekona panenského a chtěla bych se zeptat na pár otázek, možná tyto otázky budou stupidní, ale lepší než potom nevědět co se zvířetem dál

1. Na hodně stránkách jsem četla že nepotřebují světlo ani vytápění. Potřebují ho? Vedle terárka mám také akvárko které rozsvěcuji bude to stačit?

2. Krmný hmyz se má obalovat ve vitamínech (pokud není smýkaný) bude mi stačit nutrimix nebo si mám ještě pořídit hydrovid AD3.( ve složení jsem četla že v nutrimixu je také vitamín D3)

3. Četla jsem že je vhodné jím dávat nějaké pudrové kašičky (anglicky Crested Gecko Diet) kde je sehnat? Je to nutné?

4. Do akvárka jsem dala kořen a dvě rostliny: sukulent a syngonium pixi, který jsem koupila v hornbachu, jsou vhodné?

5. Do terárka 25x25x30 jsou vhodní 3 gekoni či víc, či míň?

Moc a moc děkuji za odpověď!

4.1.2019 10:21
Aninka12

XXX.XXX.109.144

Hodlám ještě přidat kokosovou skořápku až nějakou budu mít
+ bude toto jako větrání stačit dírek je 5 a mají asi 1 cm

12.1.2019 08:09
eli22

XXX.XXX.181.79

Aninka12 napsal(a):
Hodlám ještě přidat kokosovou skořápku až nějakou budu mít
+ bude toto jako větrání stačit dírek je 5 a mají asi 1 cm

Naprosto a totálně, nevhodné, je to akvárko, ne terárko, takže nemá cenu odpovídat na předchozí otázky.

12.1.2019 12:05
lupus4

XXX.XXX.205.61

eli22 napsal(a):
Naprosto a totálně, nevhodné, je to akvárko, ne terárko, takže nemá cenu odpovídat na předchozí otázky.

Přesně tak. Chceš je chovat nebo jen utýrat ?

15.1.2019 22:12
gerry

XXX.XXX.162.89

Asi bych se chovu zvířat nevěnoval, kdybych na své první otázky dostával odpovědi, které Vám dali moji "kolegové". Naopak jste šikula, že nejasnosti řešíte ještě před pořízením gekonů.

Gekoni panenští jsou velmi nenaroční a snesou i začátečnické chyby. Přesto však by měli mít odpovídající prostor pro chov. Musím tedy souhlasit s tím, že na fotkách je upravené akvárium, ne terárium pero gekony. Jim samotným to příliš vadit nebude, ale vždy Vám utečou, jakmile horní stranu otevřete.

Nyní k dotazům. Vytápění potřebují, žijou v teplých oblastech jihovýchodní Asie. Stejně tak osvětlení. Je ale pravda, že to zvládnou i při pokojové teplotě a bez světla. Jen budou velmi strádat a brzy uhynou.

Krmný hmyz jim obalujte v čistém vápníku, to postačí. Komerční kašičky pro tyto gekony nejsou potřeba, dejte jim občas jen rozmačkaný banán.

Terárium zařiďte trošku jinak. Jsou to plazi, kteří žijí na stromech a vysokých zdech. Potřebují kůru a větvičky orientované do výšky, aby po nich mohli lézt.

16.1.2019 08:41
eli22

XXX.XXX.181.79

gerry napsal(a):
Asi bych se chovu zvířat nevěnoval, kdybych na své první otázky dostával odpovědi, které Vám dali moji "kolegové". Naopak jste šikula, že nejasnosti řešíte ještě před pořízením gekonů.

Gekoni panenští jsou velmi nenaroční a snesou i začátečnické chyby. Přesto však by měli mít odpovídající prostor pro chov. Musím tedy souhlasit s tím, že na fotkách je upravené akvárium, ne terárium pero gekony. Jim samotným to příliš vadit nebude, ale vždy Vám utečou, jakmile horní stranu otevřete.

Nyní k dotazům. Vytápění potřebují, žijou v teplých oblastech jihovýchodní Asie. Stejně tak osvětlení. Je ale pravda, že to zvládnou i při pokojové teplotě a bez světla. Jen budou velmi strádat a brzy uhynou.

Krmný hmyz jim obalujte v čistém vápníku, to postačí. Komerční kašičky pro tyto gekony nejsou potřeba, dejte jim občas jen rozmačkaný banán.

Terárium zařiďte trošku jinak. Jsou to plazi, kteří žijí na stromech a vysokých zdech. Potřebují kůru a větvičky orientované do výšky, aby po nich mohli lézt.

Dobrý den, chcete říci, že ta nádoba má správné a dostatečné odvětrávání?

16.1.2019 12:59
nuty

XXX.XXX.59.216

O nevhodnosti chovného zařízení bylo řečeno dost.Já jen dodám,že takhle velkou dirkou, by Ti čerstvě vylíhlé "lugubrindy" zdrhaly v trojstupu.

16.1.2019 13:32
eli22

XXX.XXX.181.79

gerry napsal(a):

Ještě by mě zajímalo, k čemu je tahle rada: "Je ale pravda, že to zvládnou i při pokojové teplotě a bez světla. Jen budou velmi strádat a brzy uhynou."

16.1.2019 20:01
gerry

XXX.XXX.160.115

Eli, ne, nemá správné odvětrávání. Ale má jej dostačující, pokud vezmeme v úvahu druh, o kterém se bavíme.

A k čemu byla má další rada? Znáte rčení "Chytrému napověz, ..."? Snad to kopne i Vás.

A pokud těmi větracími otvory utečou první mláďata? Jak je možné, že v tak strašně nevyhovujících podmínkách by se gekoni dokonce rozmnožovali?

Prosím, zkusme začínajícím chovatelům jejich začátky zpříjemnit a pomoct jim. Chápu, že někdy může být otravné posté napsat stejnou věc, ale je to rozhodně lepší než někoho arogantně odpálkovat odkazem na spoustu webů, nebo napsat, že je terárium je naprosto nevyhovující a nemá se cenu věnovat dalším dotazům.

Věřím, že mě pochopíte a za ty začínající chovatele Vám a některým Vašim kolegům děkuji, Eli.

16.1.2019 21:08
eli22

XXX.XXX.181.79

gerry napsal(a):
Eli, ne, nemá správné odvětrávání. Ale má jej dostačující, pokud vezmeme v úvahu druh, o kterém se bavíme.

A k čemu byla má další rada? Znáte rčení "Chytrému napověz, ..."? Snad to kopne i Vás.

A pokud těmi větracími otvory utečou první mláďata? Jak je možné, že v tak strašně nevyhovujících podmínkách by se gekoni dokonce rozmnožovali?

Prosím, zkusme začínajícím chovatelům jejich začátky zpříjemnit a pomoct jim. Chápu, že někdy může být otravné posté napsat stejnou věc, ale je to rozhodně lepší než někoho arogantně odpálkovat odkazem na spoustu webů, nebo napsat, že je terárium je naprosto nevyhovující a nemá se cenu věnovat dalším dotazům.

Věřím, že mě pochopíte a za ty začínající chovatele Vám a některým Vašim kolegům děkuji, Eli.

Mluvíte o začínajícím chovateli. Podle mě, pokud si člověk nedokáže nastudovat podmínky chovu, když je těch informací kolem hafo, tak snad ani do budoucna nemůže dobrým chovatelem být. Před pořízením prvního chamíka jsem několik měsíců pročítala a studovala než jsem to realizovovala. Prostě nastudovat si to, je základ a pak třeba tady na poradně dolaďovat, ale udělat do akvárka dirky a myslet si, že mám terárium pro gekona, tak to je fakt pro mě nepochopitelný, to se nezlobte.

16.1.2019 21:33
gerry

XXX.XXX.160.115

Rozumím Vám a zcela chápu. Důvod mé reakce na několik posledních příspěvků zde byl však v něčem jiném, a teď doufám pochopíte Vy mě.

Samozřejmě je nutné si nastudovat co nejvíce informací, pokud se chci pustit do něčeho nového, do něčeho, v čem nejsem sběhlý. V době, kdy jsem s teraristikou začínal to ani nešlo jinak, než otravovat donekonečna svými dotazy v okolí a pořád dokola číst těch několik málo knih, co bylo k dispozici. A našetřit si na první, to zcela nejlevnější terarijní zvíře? Trvalo to opravdu velmi dlouho.

Dnes si např. zde zmiňované gekony koupíte za peníze na svačinu ve škole. Není to dobře, ale taková je doba. Informace o jejich chovu na internetu seženete pomocí několika kliků. Ale je jich příliš. A pokud v tom má někdo zmatek, logicky hledá ty správné odpovědi od reálných lidí. Nám zde to může přijít jako stupidní, ale slečna se zeptala, zda takhle může terárium vypadat.

Jakých odpovědí se jí dostalo? Teď to naprosto nemyslím proti Vám, Eli, mířím spíše jinam, ale tak sprostě arogance v odpovědích od některých častých respondentů zde se jen tak nevidí.

Když už nechci na něco odpovědět ve smyslu dotazu, jsem raději zticha.

Opravdu si myslím, že kdybych já sám byl tazatelem a dostal na svůj dotaz odpovědi výše zmíněné, budu si raději myslet své a pak to nejspíš udělám špatně. A hoďme teď všichni kamenem, kdo jsme vždy perfektně zvládli chov všech zvířat, která nám kdy prošla rukama.

Už víte, co mám na mysli?

16.1.2019 21:47
eli22

XXX.XXX.181.79

gerry napsal(a):
Rozumím Vám a zcela chápu. Důvod mé reakce na několik posledních příspěvků zde byl však v něčem jiném, a teď doufám pochopíte Vy mě.

Samozřejmě je nutné si nastudovat co nejvíce informací, pokud se chci pustit do něčeho nového, do něčeho, v čem nejsem sběhlý. V době, kdy jsem s teraristikou začínal to ani nešlo jinak, než otravovat donekonečna svými dotazy v okolí a pořád dokola číst těch několik málo knih, co bylo k dispozici. A našetřit si na první, to zcela nejlevnější terarijní zvíře? Trvalo to opravdu velmi dlouho.

Dnes si např. zde zmiňované gekony koupíte za peníze na svačinu ve škole. Není to dobře, ale taková je doba. Informace o jejich chovu na internetu seženete pomocí několika kliků. Ale je jich příliš. A pokud v tom má někdo zmatek, logicky hledá ty správné odpovědi od reálných lidí. Nám zde to může přijít jako stupidní, ale slečna se zeptala, zda takhle může terárium vypadat.

Jakých odpovědí se jí dostalo? Teď to naprosto nemyslím proti Vám, Eli, mířím spíše jinam, ale tak sprostě arogance v odpovědích od některých častých respondentů zde se jen tak nevidí.

Když už nechci na něco odpovědět ve smyslu dotazu, jsem raději zticha.

Opravdu si myslím, že kdybych já sám byl tazatelem a dostal na svůj dotaz odpovědi výše zmíněné, budu si raději myslet své a pak to nejspíš udělám špatně. A hoďme teď všichni kamenem, kdo jsme vždy perfektně zvládli chov všech zvířat, která nám kdy prošla rukama.

Už víte, co mám na mysli?

Já Vám taky rozumím, ale mě to prostě vždycky tak vytočí...Třeba ale se slečna zamyslí a začne studovat. Doufám. A máte pravdu, že když je gekon nebo andulka, živý tvor, levnější než krabička cigaret, tak je asi něco špatně.... Fakt mě to štve.

16.1.2019 22:22
gerry

XXX.XXX.160.115

Mě to štve stejně, opravdu ano. Ale vemte si to z jiné strany. Slečna nemusí studovat, protože se může zeptat tady. A pak je na nás, zda ji pošleme do háje, nebo se budeme snažit pomoci. Respektive budete, musím se přiznat, že před mnoha lety jsem z Ifauny odešel.

Jde nám přece o ta zvířata a svou odpovědi zde můžeme mnohé změnit. To bych si přál. Když bude ta odpověď ve smyslu dotazu velmi negativní, tazatel nám před obrazovkou počítače ukáže známé gesto a dál bude poskytovat zvířatům špatné podmínky. Naopak laskavá odpověď může mnohé změnit. I když ji napíšu stokrát. O tohle mi jde. 

Každopádně velmi děkuji, že jste smysl mých odpovědí pochopila, Eli, vážím si toho.

16.1.2019 22:52
eli22

XXX.XXX.181.79

gerry napsal(a):
Mě to štve stejně, opravdu ano. Ale vemte si to z jiné strany. Slečna nemusí studovat, protože se může zeptat tady. A pak je na nás, zda ji pošleme do háje, nebo se budeme snažit pomoci. Respektive budete, musím se přiznat, že před mnoha lety jsem z Ifauny odešel.

Jde nám přece o ta zvířata a svou odpovědi zde můžeme mnohé změnit. To bych si přál. Když bude ta odpověď ve smyslu dotazu velmi negativní, tazatel nám před obrazovkou počítače ukáže známé gesto a dál bude poskytovat zvířatům špatné podmínky. Naopak laskavá odpověď může mnohé změnit. I když ji napíšu stokrát. O tohle mi jde. 

Každopádně velmi děkuji, že jste smysl mých odpovědí pochopila, Eli, vážím si toho.

Snad jste i Vy pochopil, že mně jde o to samé... Ok, zapracuju na své asertivitě .

16.1.2019 22:58
gerry

XXX.XXX.160.115

Děkuji, Eli. Vrátí se Vám to v dobrém, uvidíte.

Kéž by stejně jako Vy dokázali reagovat i někteří staří vlci zde.

16.1.2019 23:27
lupus4

XXX.XXX.205.61

a přitom je vlk tak asertivní zvíře, ale starej je někdy i mrzutý

16.1.2019 23:33
gerry

XXX.XXX.160.115

No právě. Nechme je tedy býti asertivními. Je škoda, když zbytečně koušou. Mimochodem, dobrý postřeh a upřímně děkuji.

16.1.2019 23:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

Njn, když současná móda teenů, fotit se s hadem, agamou, chamíkem atd...na ksichbúku a být zdánlivě "in" dopadá pro ta zvířata hodně špatně, většinou smrtelně.
Mnoho z nich si je pořizuje bez alespoň minimálních znalostí, co daný jedinec potřebuje k životu. Návod na suprčupr mobil si nastudují pečlivě.
O živém tvorovi je to ani nenapadne. Ty skupinky jsou děs a hrůza např. : měl jsem 2 měs. chamíka, ale chcípnul, tak teď si pořídím asi krajtu...
A to mi vadí, moc. Takže, když tihleti "módní in" se na to vykašlou, zachrání se tím mnoho zvířátek.

PS. To není útok na Aninku12, to je jen obecný povzdech.

17.1.2019 12:51
stepka

XXX.XXX.171.27

Nechodím sem moc často, ale musím se usmívat. Dovolím si jen malou poznámku k poznámkám garryho.
Je fain sem občas zavítat, udělit rozšafně moudrou radu, popřípadě "napomenout" či vyzvat ostatní méně asertivní k větší toleranci.(mimochodem po projití vašich příspěvků je vidět,, že znáte a umíte).
Já se ale Elli ani lupusovi nedivím, že jsou ze zdejších neustále se opakujících dotazů někdy lehce "nerudní"...
Odpovídají vždy ale v ZÁJMU zvířete, že to zde některý tazatel nepobere, je věc jiná.

např. citace : gerry Je ale pravda, že to zvládnou i při pokojové teplotě a bez světla. Jen budou velmi strádat a brzy uhynou.
citace lupus Chceš je chovat nebo jen utýrat ?

forma různá X OBSAH stejný

1) Buď se děvče bude zajímat o správné podmínky a chovat je , tak jak se má ...pak hosana
2) nebo se na to vykašle a nic nepořídí, čímž je defakto zachrání
výsledkem jsou v obou případech živí a spokojení gekoni

21.1.2019 20:08
gerry

XXX.XXX.226.247

stepka napsal(a):
Nechodím sem moc často, ale musím se usmívat. Dovolím si jen malou poznámku k poznámkám garryho.
Je fain sem občas zavítat, udělit rozšafně moudrou radu, popřípadě "napomenout" či vyzvat ostatní méně asertivní k větší toleranci.(mimochodem po projití vašich příspěvků je vidět,, že znáte a umíte).
Já se ale Elli ani lupusovi nedivím, že jsou ze zdejších neustále se opakujících dotazů někdy lehce "nerudní"...
Odpovídají vždy ale v ZÁJMU zvířete, že to zde některý tazatel nepobere, je věc jiná.

např. citace : gerry Je ale pravda, že to zvládnou i při pokojové teplotě a bez světla. Jen budou velmi strádat a brzy uhynou.
citace lupus Chceš je chovat nebo jen utýrat ?

forma různá X OBSAH stejný

1) Buď se děvče bude zajímat o správné podmínky a chovat je , tak jak se má ...pak hosana
2) nebo se na to vykašle a nic nepořídí, čímž je defakto zachrání
výsledkem jsou v obou případech živí a spokojení gekoni

Máte pravdu, že není zcela fér objevit se po několika letech a moralizovat. S tím souhlasím. Pokud mi to čas dovolil, přečetl jsem mnoho příspěvků zde, i když na ně neodpovídal. A popravdě před lety jsem Ifaunu vzdal kvůli tomu, jak se k sobě lidé začali chovat.

S čím ale nemohu souhlasit, je to, že rozdílná forma se stejným obsahem nepůsobí na lidi různě.

Smyslem mých příspěvků na toto téma bylo, že i když je chceme skoro uškrtit ( různé tázající), tak hlavně nám přece jde o zvířata, které mohou být díky našim radám spokojené.

smeja07

11.12.2020 19:44
smeja07

XXX.XXX.110.25

Dobrý den, ( nechci nikoho urážet)
ke svím 13 narozeninám jsem dostala dva gekončíky noční ( samice), ze začátku jsem se bála že mi to nebude fungovat, ale jsou spolu v pohodě ( přes den spí spolu v kokose a v noci si lezou po celém zbytku terária!.😁 Dokonce mi rády vlezou na ruku a pak na zadá, rameno nebo za krk. Už se nechají krmit i z pinzety ( mám pro ně cvrčky a moučné červy )
Také nemám rada teenagery co si pořídí zvíře, aby mohli machrovat. I když jsem v jejich věkové kategorii, tak se se svími mazlíčky nechlubím! Doufám že mě chápete!

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2020 21:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

smeja07 napsal(a):
Dobrý den, ( nechci nikoho urážet)
ke svím 13 narozeninám jsem dostala dva gekončíky noční ( samice), ze začátku jsem se bála že mi to nebude fungovat, ale jsou spolu v pohodě ( přes den spí spolu v kokose a v noci si lezou po celém zbytku terária!.😁 Dokonce mi rády vlezou na ruku a pak na zadá, rameno nebo za krk. Už se nechají krmit i z pinzety ( mám pro ně cvrčky a moučné červy )
Také nemám rada teenagery co si pořídí zvíře, aby mohli machrovat. I když jsem v jejich věkové kategorii, tak se se svími mazlíčky nechlubím! Doufám že mě chápete!

Nechápu, že si sama sobě dáváte hlas. A prosím - svým a svými.

12.12.2020 10:32
Jiří5

XXX.XXX.230.136

Děláš dobře smejo07, že se nechlubíš. Časem možná přehodnotíš i svůj současný pocit úspěchu. Přijdeš na to že daleko lepší je pozorovat co nejpřirozenější projevy svých gekončíků místo toho šplhání po tobě a krmení z pinzety, samozřejmě pokud to není nezbytné. Není to z jejich strany projev náklonnosti.

12.12.2020 15:01
smeja07

XXX.XXX.110.25

Jiří5 napsal(a):
Děláš dobře smejo07, že se nechlubíš. Časem možná přehodnotíš i svůj současný pocit úspěchu. Přijdeš na to že daleko lepší je pozorovat co nejpřirozenější projevy svých gekončíků místo toho šplhání po tobě a krmení z pinzety, samozřejmě pokud to není nezbytné. Není to z jejich strany projev náklonnosti.

Dobrá,
Děkuji za radu, budu se snažit je nechat co nejvíc jako v přírodě!

12.12.2020 15:44
Jiří5

XXX.XXX.230.136

Nemáš zač. Mě bohatě stačí tvá rozumná reakce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík