Dobrý den, mám dotaz ohledně krmení felsumy. Krmím ji hmyzem, ale stále nevím jak ji krmit ovocem. Když ho má dole v teráriu v misce tak si jej nevezme. Zkoušela jsem dávat banán na špejli tak to jedla, ale chci si nechat poradit, jak ji teda krmit tím ovocem nebo kapsičkami? A ještě mám dotaz jak ji zvýšit teplotu, má v teráriu totiž necelých 25 stupňů, ale má mít tak 28? Nemám zatím v teráriu žádné pozadí a je velikosti 90x45x90.
Děkuji moc.
Banán (popř. jiné ovoce) rozmačkej na kaši a umísti do vhodné misky (osvědčily se mi víčka z PET láhví) do terária.
Můžeš vmíchat i trošku medu, popř. přidat vitamíny a minerály. Tuto misku polož na vhodné místo do terária.
S kašičkami to nepřeháněj, max 1x-2x do měsíce.
U P.Grandis udržuji gradient 24-30 stupňů, na výhřevu až 35 stupňů.
Takže záleží kde teplotu měříš, pokud je těch 25 stupňů ve spodní části terária, tak čím blíže světelnému zdroji tím vyšší teplota. Musíš teploty pečlivě změřit na více místech terária. V Tvém případě máš dostatečně velké terárium (výška 90cm je ideální), ale pokud máš i šířku 90cm a svítíš jen tou jednou žárovkou, která je vidět na fotografii, tak je terárium neprosvětlené a teplota bude skutečně nízká. Zvedneš ji jednoduše přidáním světelného zdroje, nebo zvýšením wattáže žárovky. Já mám osvětlení u P.Grandis řešeno dvěmi zářivkami (6400K) plus bodová žárovka + UVB na výhřevu. U Grandis postačí zdroj UVB např. ReptiGlo 5.0, jen musíš umístit tak, aby se zvíře mohlo dostat do těsné blízkosti UVB. U reptiGlo je to 5- max 10cm od UVB, pak již podíl UVB nemá u těchto žárovek valného významu. V Tvém případě máš nejen dostatečně vysoké, ale i široké tarárium, takže už bych uvažoval i o UVB výbojce (ta ti bude poskytovat dostatečnou úroveň UVB a zároveň i tera vytápět) v kombinaci s vhodnou zářivkou (spektrum 6400K)
Děkuji moc za odpověď. A to vhodné místo bude asi tak kde? Má misku dole na dně tak tam moc nejde tudíž nevím kam jinam to dát. Nebo respektive, Jak tedy krmíte vy? děkuji a přikládám fotku celého terária.
Misku položte třeba na spojnici vertikálního a horizontálního bambusu. Existují přísavky na sklo s držáky, do kterých misku připevníte taky a jen nalepíte na sklo. V základu není potřeba ani miska, stačí kaši nakapat přímo někam na bambus (horší čištění, protože budete muset místo poté setřít, zatímco misku jen vyjmete)
Prostě kreativitě se meze nekladou. Ve skutečnosti, třeba jen Váš jedinec nebude na kaše, protože mu nechutnají.
Co se týče osvětlení, zvedněte světla co nejvíce ke stropu tera, přidejte větve, nebo bambusy vodorovně,aby procházel cca 15-20 cm pod žárovku a proměřte teploty. Podle potřeby zvedněte wattáž tepelné žárovky. V místě výhřevu pod žárovkou může být až 35-37 stupňů a zbytek tera 24-30 stupňů Ke škodě by nebylo umístit na strop tera i zářivku, které celé tera dosvětlí. Můžete sejmout z žárovek i stínítka a umístit UVB a tepelnou žárovku co nejvíce vedle Sebe, jen je potřeba objímky řádně zaizolovat a vůbec rozvody udělat řádně s ohledem na bezpečnost. Pokud nemáte zkušenost, požádejte někoho, kdo o elektro rozvodech ví víc, než jen že elektřina může "kopat". Tyto terária nemají zrovna dobře řešené větrání, ale s tím asi moc neuděláte.