Ahoj, prosím vás, může mi někdo poradit, jak funguje Cites pro kupujícího člověka? Chtěla bych si pořídit želvu, ještě se rozhoduji mezi zelenavou a vroubenou, ale co jsem tak našla na netu, tak obě potřebují Cites. Jde mi o to, jak mám postupovat jako kupující? Snažila jsem se najít info na internetu, ale jsem z toho docela zmatená :-) nějaký bílý, žlutý papíry, růžný žádosti... chtěla bych v tom mít jasno ať nejsem za úplnou trubku při koupi a ať také vím jaké přesně papíry mám od prodejce dostat atd. Na terachov.cz jsem se dočetla, že při koupi musím mít CITES registraci a výjimku ze zákazu obchodní činnosti, takže to si musím vyřídit ještě než želvu koupím? Ta Cites registrace je myšlena tahle http://cites.env.cz/ ? Nebo se to všechno řeší až po koupi s nějakými těmi papíry od prodejce? A jaké ty papíry dostanu? Ty bílé? Žluté?...Omlouvám se, mám v tom hroznej guláš
"Bílej" Cites je RL (registrační list) musí mít každý jedinec
"žlutej" je vyjímka pro prodej, ten získá jen jedinec se správným původem
dle.... u čipovaných časově neomezená, u jen vyfocených (plastron) bývá časově omezená - platnost si zkontrolujte
oboje musíte dostat od prodávajícího, bude-li se vymlouvat, že je pošle později NIC NEKUPUJTE !!!
vaše jedinná povinost je zaslat (nebo donést) oboje do 30 dnů na příslušný odbor KÚ či AOP dle místa vašeho trvalého bydliště...k přeregistaci majitele
Odkud jste?
citesoví ouřadové
http://www.plzensky-kraj.cz/cs/telefonni-seznam/zarazeni
Bratková Alena
+420 377195 393
Hrdá Jana
+420 377195 399
Vlček Jiří
+420 377195 595
Na AOP (správně je to AOPK - Agentura ochrany přírody a krajiny) s registračním listem určitě nechoďte, jediná instituce zodpovědná za registraci je Krajský úřad.
CITES nemá naprosto nic společného s českými registračními listy, ovšem mnoho lidí si tyto pojmy spojilo. V zásadě se jedná o to, že CITES na želvu dostat nemůžete, Vaše želva v CITES je. Ostatní výše uvedené informace ale byly správné, proto vždy vyžadujte bílý i žlutý papír od toho, kdo Vám želvu prodá a ten pak doneste k registraci na Krajský úřad. Velmi důležité je, aby bílý registrační list byl podepsán původním majitelem a byla do něj vepsána Vaše adresa a jméno s datumem prodeje. Do žlutého listu (výjimky z obchodní činnosti) nelze nic psát.