Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2019 08:37
bedrych

XXX.XXX.112.207

Dobrý den,
Mám dotaz. Zařizuji terárium pro krajtu 120*50*40 cm. Hlavně bych chtěl vědět jestli je lepší výhřevná žárovka nebo topná folie, nebo to kombinovat ? A jako zdroj světla mám denní led osvětlení (Denní osvětlení D12W) cca 110cm dlouhé. Zdá se mi, že svítí až moc, jestli to nebude krajtě vadit když je převážně aktivní v noci.Terárium předělávám po želvách které mají venkovní výběh, tak bych chtěl některé komponenty využít např led osvětlení. Jako podklad chci dát bukové štěpky, samozřejmě úkryty a větve na lezení.
Děkuji za rady

Neregistrovaný uživatel

29.1.2019 10:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.155

bedrych napsal(a):
Dobrý den,
Mám dotaz. Zařizuji terárium pro krajtu 120*50*40 cm. Hlavně bych chtěl vědět jestli je lepší výhřevná žárovka nebo topná folie, nebo to kombinovat ? A jako zdroj světla mám denní led osvětlení (Denní osvětlení D12W) cca 110cm dlouhé. Zdá se mi, že svítí až moc, jestli to nebude krajtě vadit když je převážně aktivní v noci.Terárium předělávám po želvách které mají venkovní výběh, tak bych chtěl některé komponenty využít např led osvětlení. Jako podklad chci dát bukové štěpky, samozřejmě úkryty a větve na lezení.
Děkuji za rady

Vetve na lezení nedavejte. Regiuska neni stromovy had. Snazi se splhat sice rada ale jde ji to mizerne a dost casto pada a pohmozdeniny a zmrzaceni pak nejsou nemozne. Kdyz udelejte v tera spise plosinky nez klasicke vetve a kdyz uz by jo nesly plosinky tak neco hodne hodne silneho zadne male klacicky.
Vami udavane rozmery jsou pomerne dost slusne do budoucna se vam tam jeste jedna vejde určitě pri vhodnem zarizeni i dalsi dve. Mam radej topne folie. Bud zevnitr na bok tera nebo na podlahu aidealne prekryt necim aby se k tomu nedostala vlhkost kdyz se na to had vydela (udelat na spodku tera vanu z lina a pod nim mit folii, spary zasilikonovat), led pasky svitim beznr a na noc se to proste vypne. Vice tepelnych zdroju by na takovehle tera bylo moc a zbytecnych.

29.1.2019 11:38
bedrych

XXX.XXX.112.207

Děkuji za rady.
To jsem nezmínil terárium mám s osb desek, dno mám pokryté linem. Jestli tomu rozumím tak dám jen topnou folii dovnitř teraria a dám přes folii ještě lino ? Nebude ta účinnost topné folie malá ? Nebude málo hřát ? A folii máte napojenou na termostat ne? A kde máte čidlo k termostatu? Hned nad topnou folii? A na kolik stupňů vyhřívat? A tepelnou žárovku nepoužívat tedy pokud terárko vytopí folie.Mám tuto:https://www.terasvet.cz/topne-folie/viv-mat-15w-27-4x27-6-cm/.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2019 13:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.155

bedrych napsal(a):
Děkuji za rady.
To jsem nezmínil terárium mám s osb desek, dno mám pokryté linem. Jestli tomu rozumím tak dám jen topnou folii dovnitř teraria a dám přes folii ještě lino ? Nebude ta účinnost topné folie malá ? Nebude málo hřát ? A folii máte napojenou na termostat ne? A kde máte čidlo k termostatu? Hned nad topnou folii? A na kolik stupňů vyhřívat? A tepelnou žárovku nepoužívat tedy pokud terárko vytopí folie.Mám tuto:https://www.terasvet.cz/topne-folie/viv-mat-15w-27-4x27-6-cm/.

Ja mivam folii pod linem z duvodu aby se na kontakty nedostala vlhkost. Vyhriva i pod linem dostatecne. Cidlo mam polozene a prilepene na vrsku na linu primo nad folii. Plus vse jede pres termostat. Pokud budete vyhrivat folii nemusite vytapet topnou zarovkou. Nebo muzete jen topnou zarovkou ale oboji bych nedavala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.1.2019 21:56

Taky mi spíš vyhovuje fólie, klidně ji dejte pod lino, se správným nastavením termostatu vyhřívá dostatečně. Jinak fólie by měla překrýt tak 1/3 až 1/2 plochy terárka, takže ta, na kterou posíláte odkaz, bude dost malá. Vyhřívejte na 30-35 stupňů. :)
Pokud chcete použít bukové štěpky jako podestýlku, zařiďte si i nějakou skrýš na svlékání s vyšší vlhkostí. Stačí nějaká větší plastová krabice s vyříznutým otvorem a vystlaná mechem či kokosovou drtí, kterou bude potřeba pravidelně vlhčit. Buk sám o sobě vám totiž žádnou vlhkost neudrží a měl byste problémové svleky.

Nesouhlasím ale s tím, že se vám na plochu 120x50 časem vejde ještě jeden had - to je tak akorát pro jednoho dospělce a krajta královská tak jako tak netouží být ve skupině, spíš naopak. ;)

30.1.2019 06:29
bedrych

XXX.XXX.112.207

Vyzkouším tuto fólii :https://www.terasvet.cz/topne-folie/viv-mat-15w-27-4x27-6-cm/. Když nebude stačit tak to budu řešit. Já jsem myslel ,že koupím fólii a budu dohřívat terárium nějakou malou žárovkou cca 25W co ? To nejni dobrý nápad že? Aby měla teplo jak od zdola tak za shora. A jakou doporučujete podestýlku,aby udržela nejlépe vlhkost ?

30.1.2019 17:03

Pokud chcete dohřívat žárovkou, je v pořádku mít menší fólii, to je pravda. Není to špatný nápad, dost lidí takhle dohřívá.
Na udržení vlhkosti se doporučuje cokoliv kokosového - vlákno nebo chipsy, 100% cypřišový kompost nebo mix cypřiše a kokosového vlákna. Taky budete muset čas od času dovlhčovat, ale rozhodně to drží vodu účinněji než jakékoliv dřevěné štěpky.

30.4.2019 02:37
dragonreptiles

XXX.XXX.48.82

Kokos patří do rumu a ne k hadovi. Na cokoliv kokosovýho krom chipsů se vyprdni. Hlavně ne lignocel a tyhle sračky. Akorát problémy. Štěpky jsou dobré ale zvýšit vlhkost v období svleku je opruz. Není to ale nemožné. Dobrý je cypřišový mulč od Exomed. Žárovka jako ohřev v kombinaci s folii určitě, tak velký prostor folie nevyhřeje. Začal bych na 25W a zkusil klidně i 48W bodovku podle teploty vybrat co je ideal. Já osobně bych tak velké terarium pro regiusku nepoužil ale pokud nemáš moc na výběr, tak alespoň 3 úkryty, uzavřené pouze s jedním otvorem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík