Vážení chovatelé, prosím o radu ohledně vitaminu. Můj varánek (varanus rudicollis) ne a ne do sebe dostat vitaminy. Myšky (mražené) jsem opatrně skrz ústa až přes žaludek napíchnul injekcí vitaminama, a to v nepatrné míře, ale stejně to vycítí a odmítá to jíst.
Máte někdo nějaký tip? Mě napadlo kalciové tablety a vložit to do myšky, ale to se stejně za chvíli rozpustí (asi?) a ucítil by to.... Moc děkuji za opověď.
Ahoj.
Tak to je normální u varanů jsou to potvory mazané.
Hlavně u rozmraženého tam to nechtějí , - můžeš zkusit = potkaní hole živé ! velikost kterou zblajzne okamžitě ! vitamíny píchneš od krku směrem k za----ci většinou žerou od hlavy aby to nevymačkal a tak do prostřed klidně, hlavně nevstřikovat vit. hned od začátku.
.
Jestli žere z pinzety paráda měl by potkana vzít hned , pokud nežere z pinzety tak já používám skleněná miska čirá aby to viděl a dám mu to někam před něho když je zalezlej jak hole leze uvnitř tak ho to po chvíli vyprovokuje a sežere.
.
Jinak vitamíny no asi tak někdy lépe méně než více chce to opravdu s rozumem pokud krmíš vyváženě k myši dostane ještě ostatní př.losos,kapr atd. tak jich moc nepotřebuje.
Děkuji ti za odpověď! Trochu jsem se tohoto kroku bál, ale pro zdraví vše :) z vitaminové složky je to pouze vápník + v tom je hořčík pro lepší syntézu kalcia v organismu a pak vit. A, kde je i B komplex. Hele zkoušel jsem všechno - udělal jsem mu i tatarák (naškrábané hovězí srdce zamúchat křepelčí vajíčko a do toho pár moučňáků, aby ho to zaujalo, no co myslíš.....? Nic :-D ) . Tuňák, losos, sardinky na menší kousky a nechctěl! Je vysazený pouze na myšky a převážně jen živé poslední dobou... Jinak jaké vitaminy používáš ty pro svého tegu? :)
A ještě jednou děkuji za tvoji odpověď!
Tejáky nemám již spoustu let--tam to ale bylo velice jednoduché jsou to popelnice
Těm se dělala taková " šlichta " losos,aljašská treska,kapr,a co jednomu přišlo pod ruku-kuřecí -kuřecí krky na jemno drcené atd. Stačilo to nandat do mísy oni do toho zabořili palice a jeli---ovšem když bylo třeba tak do toho na férovku nasypat na jemno drcené skořápky pražené v troubě ( můžeš nahradit dnes Biomin H) a preparát z Německa obdoba - Promotor- ale říkám ani to nebylo třeba.
.
jinak u varanů používám většinou! jen přírodní prohnané z krz myši --úplné baby dostanou Biomin H + losos, lososový olej za studena lisovaný atd. když jsou dost zdrblí hned po importu tak pangamin+C atd. každý něco jiného co momentálně třeba asi tak.
Díky díky :) zkusím prohnat přes myšky a pak je i píchnout. Ačkoli jsem nikdy neměl problem s živou stravou (je to příroda) , tak napouštět je je docela peklo. Ale co se dá. Tak ještě jednou díky za tipy :)))
Jinak co máš za chovance? Klidně přihoď terárko, rád bych se inspiroval. Pro mojí stavbičku.