Korytnačky leopardie – väčšinu času prespia?

Želva pardálí
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2019 11:22
miso3030

XXX.XXX.113.32

Dobrý deň! Mám 4 korytnačky leopardie. Sú staré 3 mesiace. Dávam im jesť šalát a dva krát do týždňa im dávam vodu na pitie a raz do týždňa ich kúpam. Majú cca 30 stupňov v teráriu. Aj Uv žiarovku aj výhrevnú žiarovku aj výhrevnú podložku. Ale je správne, že väčšinu času prespia? A ako rýchlo rastie korytnačka? A mám ich od chovatela čo ich má vela, len věděl iba po maďarsky a já zas vôbec. Tak náš rozhovoror nebol moc náučný. mal by som mať dva páry. U korytnačiek vadí, že sú příbuzné? Ďakujem za rady

5.2.2019 13:52
lupus4

XXX.XXX.205.61

dva páry , zbožné přání
salát + podložka je ŠPATNĚ , teď krátce nastříhané seno, peking. zelí

Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.

vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka

starat jste se měl PŘED pořízením
nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí

5.2.2019 14:43
miso3030

XXX.XXX.113.32

Majú podstielku s kokosu. A pravidelne im to zalievam vodou. Takže vlhkosť majú stále okolo 80%. Pod lampou je 35 a mimo okolo 28. Na noc to klesne na 22 cca. Ten čo mi ich predával ich celý život chová na šaláte. A 100% vlhkosť do roka života? Či dlhšie? A seno klasické z chovatelského obchodu a natrhať na malé kúsky? Takže nie je možné že mám dva páry? Pán ich chová 20 rokov a vedel mi presne povedať ktorá je samička a samec.

5.2.2019 16:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

prostudujte si

http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.

salát je plný dusičnanů a má nevyhovující poměr Ca/P
lignocel vyhoďte, než jim ucpe střeva, dejte obyčejnou zem/písek 1/1
na noc po vypnutí světel je zahrábněte do mokrého substrátu CELÉ

A 100% vlhkosť do roka života? neustále, představte si, že i v Africe padá rosa
Takže nie je možné že mám dva páry? Pán ich chová 20 rokov a vedel mi presne povedať ktorá je samička a samec.

Tak to je jedinej na světě a zasloužil by Nobelovku, u 3 měsíčních mimin to nepozná NIKDO

7.2.2019 00:51
miso3030

XXX.XXX.157.243

Takže lignocel vyhodim a dám zem s pieskom. Už som kúpil aj kapustu Činsku. A moje korytnačky aj behajú, papajú ale aj často spia. Je dobre že spia často?

15.2.2019 20:21
Frito

XXX.XXX.146.52

Želva pardálí je poměrně velká potvůrka - myslete na to do budoucna. Čtyři želvy už je pořádná dávka. Dostatek UVB je základ. Tento druh potřebuje držet zkrátka co se týče stravy (já osobně je nechovám) , ale dával bych jim hlavně to seno, pampelišku - přes léto a teď tedy to čínské zelí. Pokud jsou tak malé tak si můžete vypěstovat potravu pro zpestření - mladé výhonky rukoly apod. vyroste během týdne. Lignocel želvy rozhodně nezacpe, pokud mají želvy správné podmínky a sežerou ho tak ho vyloučí. Ale oni ho žrát nebudou. Důležité je aby potravu dostávaly na nějakou misku nebo plochý kámen. Já jsem na lignocelu nikdy takový problém se zacpáním neměl. Ale pokud zvolíte hrabanku tak tím nic nepokazíte. Dobré je udělat terén pestrý s nějakými skrýšemi - želvy si rády občas někam zalezou. Pestré povrchy (např. část kamenů také ničemu neublíží).
Pohlaví se nedá v tomto věku určit, ale můžou být některé aspekty, které mohou napovídat, že to bude s 50% samice :) takže asi tak.
Vlhkost potřebují, ale zachovat i suchou část terária, pokud budou jenom ve vlhké není to dobré i když u mláďat je vlhkost důležitější než později u starších jedinců. Vodu na pití měnit každý den, pokud bude vše v pořádku želva pít nebude. Je těžké definovat co je často spí? Já taky spím často a to každý den. Jinak na nějaké pozorování až si želvy zvyknou. Na začátek jenom vytvořit vhodné podmínky. Odkazy pročíst, ale to mělo být hotovo ještě před pořízením (nicméně lépe pozdě než nikdy).
Mě vždycky potěší, když i od renomovaných rádců slyším zacpání lignocelem :) lignocel je určitě lepší než hobliny, ale věřím že horší než hrabanka. Lignocel bych nechal do vlhkého kouta - perfektně drží vlhkost, neplesniví nezpůsobuje problémy rohoviny (plísně a bordely) a pokud je tam občas zahrabete tak jedině super, já jsem lignocel využil i ve venkovních výbězích v boudách kam se bez problému želvy zahrabaly a já jsem jim mohl kontrolovat vlhkost i během horkých dnů.

16.2.2019 00:31
Frito

XXX.XXX.146.52

Pandinus napsal(a):
https://tera.poradna.net/questions/1858338-lignocel-kokosova-drt

:)

1) Jedná se o diskuzi, byť nejspíše výborných chovatelů - je to pouze diskuze nic hodnověrně prokázané ač od výborných chovatelů.

2) Diskuze je stará 11 let

3) V diskuzi se nejvíce zmiňují s problémy hady a chameleony (tuším že se tam objeví i gekončík, ale to je vzhledem k příjmu potravy podobné viz. níže) - slovo želva se tam objeví jen tak namátkou.

4) V diskuzi vystupují výborní chovatelé i na obranu lignocelu - je to tam slovo proti slovu

5) Chameleoni a hadi (hmyzožravci a masožravci) - želva je býložravec

6) U želvařů jsem nikdy na podobný problém nenarazil (pokud nebylo spojeno s jinými obtížemi želvy)

7) Želvu jsem viděl sežrat kámen velký jako její hlava - ač to s tím nesouvisí spoustu věcí to osvětlí o co tady jde - google it :) - jo pokud jsi to udělal taky mě to dostalo co tahle mašina zvládne - myšleno želva

8) Je to asi jako já bych psal o o tom, že psa bych nechoval v jezírku pro rybičky tak tam soused nepustí kačenku - je to přehnané, ale ti pomalejší to na tomto příkladu možná už pochopí, protože 11 let je opravdu dlouhá doba i na děti s integrací

9) Zmíním ještě například mnou zavrhované hobliny - (opět googl it) co to dělá s rohovinou na kopytech koní - myšleno rohovina tedy podobný matroš z čeho má želva krunýř - prosím nezaměňovat s bodem číslo 8 - tady zmiňuji pouze obdobný problém, želvu to nezabije, koně taky ne, ale proč bych je tím zbytečně ohrožoval - při správných podmínkách by to riziko nemělo být nijak velké a i tak mi přijde mnohonásobně větší než v případě použití lignocelu - byť jiné obtíže/žádné obtíže

Tento článek jsem četl asi před pěti lety tak jsem to jenom projel očima :)

16.2.2019 07:04
miso3030

XXX.XXX.157.243

Prosim vás už dosť ohladom lignocelu. Nevadí im to. Ten čo mi ich predával 20 rokov ich chová na lignocely. Skôr možno je pravda aj to že potrebujú piesok na trávenie a v lignocely nie je. Iba za to by som asi vymenil za piesok. A do lignocelu sa asi ani nezahrabú. Skôr sa vyjadrite k tomu že častejšie spia. Tak na striedačku. Raz spia, raz behajú,tak to stiredaju že pol hodinu behajú a potom hodinu spia, potom zase chvílu behajú a dlhšie spia. Môže to byť tým že sú prežraté? Tú vodu dávať každý deň čerstvú či nie každý deň? Lebo v prirode například v Afrike nemajú asi každodenní prístup k vode a potrave. Aj vlhkosť asi ťažko hladajú v Afrike. Zdá sa mi že spia velmi vela oproti tomu kolko behajú. Ďakujem

16.2.2019 08:34
lupus4

XXX.XXX.205.61

Aj vlhkosť asi ťažko hladajú v Afrike.

tak naposled i v Africe padá rosačili velkou část noci tráví ve vlhku

takže být vámi, neřeším , jestli spí půl hodiny nebo hodinu, ale základní podmínku (tj.vlhkost)
nechcete-li mít vysušené, hrbaté s problémy s ledvinami
proti užívání lignocelu byl pro mne rozhodující názor Jany B. , známé to parazitoložky

16.2.2019 11:00
miso3030

XXX.XXX.250.59

Tak já nehovorím že im vlhkosť nebudem vytvárať. Iba hovorím že v Afrike asi 100% mať nebudú. Aj ich kúpem, aj vodu im dávam na pitie. A dnes asi zmenim teda lignocel za piesok. Dávam im čínske zelí a dnes som Skúsil dať trocha sena.

16.2.2019 12:06
lupus4

XXX.XXX.205.61

Afrike asi 100% mať nebudú

tak nevím, jste-li tatar, nebo co. Zajeďte se tam podívat a běžte spát večer pod širák a uvidíte sám.
Nesplníte-li i jen 1 z výše uvedených 4 základních podmínek, nedočkáte se ničeho, kromě pomalu chátrající a nemocné želvy.

Mláďata v přírodě se po noci V ROSE PROBUDÍ , vyhřejou, nažerou a schovají do úkrytu kde přečkají největší vedro a totéž provedou v pozdní odpoledne. Rozhodně radostně celý den nepobíhají ...

Želvy mají tu smůlu, že trpí tiše, nevyjou, nekňučí, nemňoukají ani neřehtají...90 % želv petkaři umoří do max 10 - 15 let...

Komu není rady, tomu není pomoci...
Můj poslední příspěvek zde.
Sbohem

Přidejte reakci

Přidat smajlík