Zdravím, vím že na toto téma je tady x nekonečných diskuzí, ale i tak mi to nedá. Každý chovatel to má jinak a mnoho příspěvků je zde docela starých. Začali jsme chovat gekončíky a stále přemýšlím nad tím jaký podklad jim dát. Jelikož mám i Agamy které mám na písku o zrnitosti cca 0,6-2mm a ten kupuju ve velkém, zkouším ho tedy i ke gekončíkum, teď ho tam mám smíchaný s rašelinou v jedne půlce víc v druhé méně + ukryty jen s rašelinou. Vzhledem k tomu že v terarku je hodně živých rostlin tak mi to přišlo nejlepší. Mám je čerstvě a zatím si nevšímám že by substrát požírali, misku s vápnikem mají pořád + cvrčky ve vitaminech, ale nikdy nevíš. Mám doma dvě kočky, takže v nejhorším můžu přejít i na kočkolit, ale nevím jak by to fungovalo spolu s rašelinou, kterou tam určitě chci mít. Jaké máte zkušenosti, popřípadě na čem je máte? Díky za každý poznatek ;-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řekl bych že pokud tam je správná vlhkost, tak by to mohlo fungovat, tak jak to máte.

Písek by vůbec mít neměli... i když se vám nezdá, že by to žrali ve velkém, při lovu si spolu s cvrčkem prostě něco naberou a může se to nahromadit.
Rašelina se mi taky moc nezdá - gekončíci potřebují vlhkost ideálně kolem 30-40%. Leda že byste ji předem sušili, to je pak v pohodě :D
Používám suchou Exoterra plantation soil, což je kokosová drť vhodná i pro pěstování živých rostlin. Někdo taky doporučuje Earth mix arid, ale s tou osobní zkušenost nemám. Každopádně tyhle dvě jsou dost podobné a mnohem lépe stravitelné než písek, kdyby se něco stalo. :D
napsal(a):
Písek by vůbec mít neměli... i když se vám nezdá, že by to žrali ve velkém, při lovu si spolu s cvrčkem prostě něco naberou a může se to nahromadit.
Rašelina se mi taky moc nezdá - gekončíci potřebují vlhkost ideálně kolem 30-40%. Leda že byste ji předem sušili, to je pak v pohodě :D
Používám suchou Exoterra plantation soil, což je kokosová drť vhodná i pro pěstování živých rostlin. Někdo taky doporučuje Earth mix arid, ale s tou osobní zkušenost nemám. Každopádně tyhle dvě jsou dost podobné a mnohem lépe stravitelné než písek, kdyby se něco stalo. :D
Pokud vim. Tak ten kokosovy hnus co použiváte je lignocel, a ten je dobry tak max pro pavouky a ani těm bych to nedal. To druhé, nemám zkušenost, používá se to asi na bioaktivní terárka (obsahuje mikroorganismy) takže tohle je uplně něco jineho než nějaký lignocel. To mi pořád připadá přijatelnější ten můj písek.

Máte nějaký důkaz, že drť ucpává střeva? Ráda si o tom něco přečtu, ráda se poučím, v nejhorším případě vyměním.
Pokud já vím, cokoliv organického střevy projde bez problému. Gekončík mi vylučuje v pořádku pravidelně a když už vidím, že při lovu něco sežere, stolici mu kontroluji - vždycky drť vyjde spolu se vším ostatním.
Na druhou stranu písek je tvrdý a ostrý, strávit se nedá už vůbec a špatně vychází. Můžete si najít spoustu fotek, příběhů a zkušeností chovatelů, kteří o gekončíka kvůli písku přišli.
Ale hádat se nechci, jestli mi věřit nechcete, nemusíte. Jak jste sám řekl, názorů je na tohle spousta, obzvlášť u tohohle druhu. Někdo vám řekne písek, někdo mix, další drť a někdo třeba gekončíky úplně odmítá chovat na jakémkoliv volném substrátu.

Jinak v Afghánistánu, Pákistánu, ani Indii nežijí pouze na písku, spíše v kamenitých pustinách. Jsou spíš polopouštní, než pouštní. Navíc tam po tom běhá i něco jiného než jedna šedesátigramová bytůstka, takže je to udusanější a celistvější.
A konečně - váš domácí gekončík není z Afghánistánu, je to přeci jen jiné zvíře, než to, které byste našel v divočině. Toť moje filozofie. Ale jak říkám, pokud máte pro to nebezpečí lignocelu / drtě nějaké podklady, ráda se přiučím :)
Jasně, chápu že každý chovatel má osvědčeného něco jiného, ja ty zkušenosti nemám a zatím zkouším. Někdo odchová x generací na písku, někdo jede na papirových utěrkách. Co se týče kokosové drti/lignocelu, stačí zadat do googlu - jediné co mi vyskakuje je nevhodnost a nebezpečí, dle většiny jediný substrát který je fakt nevhodný. Ale pokud vašim milačkům vyhovuje..Vím, že písek je taky hodně diskutabilní, ale je to pořád dle mě lepší varianta, pokud jsou zvířata dobře vitaminovaná. Časem z něj stejně asi upustím a budu hledat něco vhodnějšího, uvidíme jak se maličkým bude dařit, ale pořad je pro mě preference používat nějaký volný substrát a živé rostliny než jim udělat skleněnoplastový výběh.

Jak na to tak koukám, asi to bude stejně nekonečná debata, jako s tím pískem :D Máte pravdu, že česká fóra jsou toho plná, na mezinárodních jsou zase skoro všichni proti písku...Tak alespoň se shodneme na tom, že volný podklad je lepší než nějaké kompletně umělé prostředí.