Xstyn

XXX.XXX.213.19
Dobrý den, mám problém, mohl by mi někdo poradit? Koupil jsem Gekoncika a nechce mi zrát, ani vitaminy ani hmyz, je furt schovaný ani za potravou nevyleze. Mám ho 5 dni. Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chce to napsat podmínky... jakou máte vlhkost, teplotu, jak je gekončík starý, jestli mu svítíte (a případně jak dlouho)...
Zatím mě napadají tyhle možnosti:
- je mu moc horko/zima
- ruší ho světlo (hlavně pokud používáte červenou lampu nebo pokud máte mutaci s červenýma očima, takové jsou citlivější)
- je to miminko a pomaleji si zvyká
- není zvyklý na druh hmyzu, kterým krmíte (zkuste cvrčky, červy, nymfy švábů, gekončíci si občas vybírají)
- je v rušné místnosti, třeba v obýváku, a necítí se tam bezpečně (v takovém případě je fajn terárko na pár dní něčím zakrýt)
Xstyn

XXX.XXX.213.19
Teplota se pohybuje pohybuje okolo 25 stupňů a pod světlem 30 stupňů. Žárovku mám 25W terárium je 80x40x50 (DxŠxV) Gekoncikovi je 7 měsíců, zkoušel jsem šváby schoko, kobylky. Mám ho v ložnici kde je cely den klid. Děkuji foto je den kdy jsem ho přivezl.

V tom případě problémy s teplotou padají, to máte všechno v pořádku.
Můžete ještě zkusit nabízet poprášený hmyz v nějaké hladké misce (platí jen pro šváby a červy, cvrčci by vám vylezli) - pro některé gekončíky je pohodlnější, když je všechno na jednom místě. Taky se ujistěte, že krmíte správně velký hmyz... měl by se vašemu chovanci vejít na šířku mezi oči, aby se pohodlně polykal. :)
Kdybyste se hodně stresoval kvůli vápníku a vitamínům, můžete mu trochu odsypat třeba do plastového víčka - on sám by měl poznat, kdy potřebuje doplnit vápník, a měl by v nejhorším případě trochu olíznout. Jen se ujistěte, že je to někde, kde si do vitamínů nenakope písek. To poslední, co chcete, je ucpání trávicího traktu (a že to zrovna s tím pískem jde snadno, osobně bych ho snad jako podklad ani nepoužívala).
Ale jinak mu prostě dejte čas. Nenechávejte mu v terárku zbytečně pobíhat brouky, dopřejte mu klid, na noc řádně zhasínejte a třeba zkoušejte krmení nabízet až po vypnutí světel, protože gekončíci přirozeně loví za šera. Jsou jedinci, kteří nežerou třeba celý týden po přivezení domů, takže pokud nějak rapidně neztrácí na váze, není to nic akutního.
Xstyn

XXX.XXX.213.19
Moc děkuji a ještě se tedy zeptám či by jste doporučili místo písku.

Není vůbec zač, doufám že se zadaří :)
A místo toho písku, mno, je to slovo do pranice, ale preferuji suchý kokosový humus - eco earth nebo plantation soil. Zkrátka cokoliv organického, co střevy vašeho chovance projde lépe než ostrá zrnka písku / štěrku. Případně pokud to chcete hrát hodně bezpečně a neriskovat vůbec žádné pozření podkladu, můžete zkusit dlaždičky.
Xstyn

XXX.XXX.213.19
Zeptám se lignocel je asi také špatný ze?

Jak říkám, je to slovo do pranice. Mně bylo řečeno, že je to to samé jako ten humus, ale osobně jsem zatím žádné problémy neměla a spousta lidí kokos doporučuje nejen pro gekončíky, protože se jako organické vlákno lépe tráví (pohybuji se hlavně v mezinárodních skupinách).
Nedávno tu kvůli tomu byla docela rozsáhlá debata - čistý písek obzvlášť je velké riziko, stačí si do googlu zadat "leopard gecko sand impaction" a mrknout na obrázky. Se suchou zeminou či kokosem máte prostě menší šanci, že se něco takového stane.
Pokud se rozhodnete, že kokos pro vás nebude, zkuste mu ten písek alespoň s něčím organickým smíchat.. viděla jsem, že tu lidi zkoušeli rašelinu + písek a nestěžovali si. Pořád bych ale doporučila mix ve prospěch rašeliny, aby písek nepřevažoval.
Xstyn

XXX.XXX.213.19
Tak jsem dnes udělal revitalizaci a musím říct ze hned jak jsem to dodělal tak za 2minuty lovil šváby. Vyleze ven a je (nebo se mi zda klidnější) takže díky moc. :)

Tak blahopřeji :) Ráda jsem pomohla, přeji hodně zdaru do budoucna.
Xstyn

XXX.XXX.213.19
Ještě jedna otázka 😃 vypadá to ze se bude svlékat dokáže to sám nebo ne? Mám nějak terarko přizpůsobit? Vlhkost Atd.. dekuju moc

Je výhodou v jedné ze skrýší nastlít vlhký mech nebo rašelinu :) já mám na tohle plastovou krabičku s vyříznutým otvorem a uvnitř nechávám trochu humusu, který pravidelně vlhčím. Jen pozor, aby hrany toho vystřihnutého otvoru nebyly moc ostré.
Odpovídám sice později, ale doufám, že to pomůže aspoň s příštím svlekem. :D
Xstyn

XXX.XXX.213.19
Prosím vás můžete mi dat e-mail? Asi budu mít více otázek. Děkuji 🙂