Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je toto v pořádku ? Dnes když jsem přišla domů, jsem tohle objevila v teráriu. Agama týden nic nevyloučila, dávala jsem ji do vlažné vody za účelem že se pokaká a nic. Prosím o radu. Předem děkuji
Dobrý deň Weedy.
Som vyštudovaný Herpetológ a zaoberám sa profesionálne na vedeckej báze genetikou plazov a obojživelníkov (kmeňová dizmorfia, rozmnožovanie, šľachtenie, choroby a iné). Pôsobím v Rakúskej Republike v inštitúte BOKU. Publikujem pre Reptiles Magazine, Reptile medicine and Surgery, Space, Science, National Geographic, Natur, Terra Mater a iné. Preto vás môžem uistiť v tom, že s týmto problémom sa stretne každý chovateľ aj profesionál. Je to Diarrhea (hnačka), ktorú spôsobujú 3 základné veci.
1- Bakteriálne infekcie vsp. Viry (potrebný odber trusu a následne laboratórne testy preukážu o aký vir vsp baktériu sa jedná. Je ich cez 4000 v 8 skupinách u plazov.
2- Nedostatok/prebytok minerálov a vitamínov ako FeS2 - Fluorit, Ca - Vápnik, P - Fosfor hlavne 2p⁶, Mg - Horčík (obzvlášť dôležitý), Na - Sodík, K - Draslík, S - Síra, Mn - Mangán a iné. (Pokiaľ používate Terravit alebo Reptivite, tieto výrobky obsahujú všetko dôležité) otázka je : Používate mineral-vitamín doplnky alebo nie? Ak nie čím krmíte hmyz? Ak áno čím krmíte hmyz) (zelená strava nepredávkuje ale ani nesplní potreby zivočícha!
3 - Prostredie resp. Vlhkosť, Teplota celkové podmienky chovu. Hlavne osvetlenie v roku 2017 sa dokázalo, že napr. aj človek bez správneho spektra (slnečné žiarenie na báze RN2) nedokáže spotrebovať rôzne minerály a vitamíny o D a D3 to je známe už niekoľko rokov) Tu je predpoklad, že to pôsobí aj u zvierat. (Akú máte vlhkosť a teplotu? Aké máte osvetlenie? Značka/výkon? ,,Na žiarovke, Neonke, Výbojke atp. To je napísané")
4 - Taký bonus u jašterov je Diarrhea bežná ak sú oplodnení (Ale nemajú vhodné podmienky na rozmnožovanie) Samica zadržiava vajca apropo samica (už aj kúpená, môže byť oplodnená a dokáže si držať spermie "na správnu chvíľu" v tele až 3 roky resp. 900 - 1000dní.
Avšak na foto nevidím nič neobvyklé.
Trus na foto naznačuje dostatok minerálov hlavne Vápniku (biela farba - na 99% hmyz) zelená je nespotrebovaná vláknina to môže byť zelená strava ale aj strava, ktorou sa kŕmil hmyz. Pri zelenej strave z hypermarketu si treba dávať pozor hlavne na pesticídy! A ďalej je tam prevaha vody (aj napriek substrátu vidím, nezafarbenú vodu tj. (Bez krvi, bez parazitov a nieje želatinová (vsiakla sa do substrátu) to je dobré.
Rada pre vás - v lekárni si kúpte injekciu (Bez ihly). Ak používate mineral-vitamín doplnky naberte 1g prášku a dajte ho do 0,5ml pohára pridajte 2 kvapky vitamínu A alebo A3 a zamiešajte (vitamín A pre plazy je orandžový až mrkvovo červený) pokiaľ máte priesvitné alebo iné je to podvod a zahodte to do kontajnera! Ide o ABD+ ktorý spôsobuje všetko len nie dobro!!! Ak vitamín A nemáte kúpte si ho pokiaľ nezohnáte kúpte si ak nemáte Multivitamin pre chameleóna (je tam 47% vitamín A). A zamiešajte to až to bude ako keby biela voda to neberte do striekačky (množstvom do 2mg) na injekcií to je vyznačené vždy. Agamu uchopte za hlavou palcom a prostredníkom pričom ukazovakom môžte otvoriť Agame tlamu a vložiť injekciu do úst. Neviem ako vám to pôjde no na niečo prídete hlavne to nerobte nasilu aby ste jej neublížili! Injekciu treba vložiť až do hrdla a jemne vytlačiť obsah do hrdla. Z úst by to vyplula. Toto opakujte 2x po sebe teda 2 dni po sebe (behom tohto nepoužívajte žiadne doplnky pre agamu len toto a to platí od začiatku od prvej dávky až 10 dní po poslednej dávke ) hrozilo by predávkovanie (keďže ešte nevieme dôvod vodnatého trusu) 1. Nedostatok ten sme vyriešili! Pokiaľ aj po 10 dňoch bude stolica riedka je problém inde. Treba kúpiť živočíšne uhlie v lekární a rozdrviť pol tablety v 2dc vody. Potom nabrať do injekcie 3mg roztoku a aplikovať ako pred tým. Ale iba 1x. Pokiaľ sa to nezlepší do 2 dní, treba zobrať vzorku trusu na rozbor aj s (mineral-vitamín) Ak používate, a povedať ako a kedy ste ho používali + ak skúsite moju radu treba povedať aj to a aké množstvo ste použili! A prosím po každom použití injekcie ju dajte vyvariť do vriacej vody. Injekcie plastové by mali zvládnuť 280C° informujte sa pri okienku v lekárni. Ale podľa tej fotografie som si na 90% istý, že vašej Agame nič nieje a je to len sprievodný jav druhoradej trakcie. Čo znamená, niečo ako keď vy si dáte 5l vody a 1 rezeň...tiež to nebude pevné. Treba odpovedať na otázky čo som hore napísal. A na záver som si nehal 1 a to je najdôležitejšia. Zapácha ten trus? Inak ako obvykle alebo neprirodzene? Ja viem je to blbá otázka ale zápach stolice napovie všetko tak ako u ľudí to isté platí aj u zvierat! Pokiaľ to zapácha ako niečo mŕtve ide na 100% o parazitov! Ale to by ste cítili na 1m od terária:). Dúfam, že som vám poradil a ako som spomenul, podľa mňa sa o nič vážne nejedná! Prajem veľa zdravia a pekných zážitkov.
Dobrý den, děkuji za informace, trus zapáchá jako obvykle jen malinko, teplota na nejstudenějším místě v teráriu je 28-30°C a vlhkost minimální, osvětlení UVB i UVA 26W a 60W, značka UVB 26W je supertera, podestýlka je písek do filtraci a na nejteplejším místě je 35-37°C, takže by to mohlo být jen nadměrné množství vody v těle ?
Z toho čo ste napísala je všetko v poriadku! Takže Agamu len kontrolujte a ak by to neprešlo dajte tie minerál-vitamíny a pokiaľ by to trvalo dlhšie a agama by bola (apatická resp. Iná ako obvykle) jednoducho navštívte veterinára (ktorý sa zaoberá exotickým živočišstvom) cena vyšetrenia je rôzna (väčšinou sú to súkromné kliniky). Resp. O rozbor trusu môžete požiadať aj u bežného veterinára. Pokiaľ by sa niečo dialo alebo máte otázky, kľudne sa opýtajte. Na tomto fórum je skutku veľa skúsených ľudí a chovateľov. Prajem pekný deň:)
Ejdm

XXX.XXX.48.1
Dobry den, chcem sa spytat lebo neviem si dat rady. Kupil som si agamku ktora ma 3 mesiace a dnes rano som ju nakrmil a dal som jej 4 malych cvrčkou ktorych som obalil do vapnika ( asi som to prehnal kedze je taka malička) a po najedeni bola čiperna do nejakej 13-14 ale navečer ostala zraru apaticka skoro do 19:00 sa nehybala ako by bola z kamenela a potom sa pohla zmenila miesta a nehybala sa a ked som jej vypal svetlo vecer tak som ju nasiel takto ako je na obrazku... a neviem co to moze byt... dufam ze vsetko dopadne dobre
Ejdm
napsal(a):
Dobry den, chcem sa spytat lebo neviem si dat rady. Kupil som si agamku ktora ma 3 mesiace a dnes rano som ju nakrmil a dal som jej 4 malych cvrčkou ktorych som obalil do vapnika ( asi som to prehnal kedze je taka malička) a po najedeni bola čiperna do nejakej 13-14 ale navečer ostala zraru apaticka skoro do 19:00 sa nehybala ako by bola z kamenela a potom sa pohla zmenila miesta a nehybala sa a ked som jej vypal svetlo vecer tak som ju nasiel takto ako je na obrazku... a neviem co to moze byt... dufam ze vsetko dopadne dobre
Dobrý deň, podľa foto je všetko v poriadku a veľa vápnika nieje problém pokiaľ ma dostatok tekutín to.navyse ide proste von so stolicou. Pokiaľ ma málo vody (čo podľa foto nemá) bude mať zapchu ale to by muselo ísť o dosť veľa doplnku vápnika aj polievkovú lyžicu. Agama sa na sklo dáva lebo chce ísť von z teraria alebo sa o sklo chladi. Je to úplne bežné ak by jej niečo bolo snažila by sa schovať a tam byť
Viki23

XXX.XXX.248.149
Dobrý deň, mám doma polročnú agamu. Všimla som si že jej stolica, sliny neobvykle zapáchajú. Priatel má dospelú agamu a jej stolica tak nikdy nezapachala. Už aj keď sme si ju priniesli od jednej pani tak to tak zaochalo. Ja som ju kŕmila zopár múčnymi červami, sedmokráskami, zjedla aj granulky, či kocku hrušky. Vodu v miske má, bola aj vo vode. Tak ja len či to je bežná normálna vec alebo to má nejaký súvis s potravou.
asds

XXX.XXX.84.108
Dobry den, chcem sa spytat ci neviete co je s mojou agamou mam ju 5 a pol roka do teraz bolo vsetko v poriadku ale uz asi 1 tyzden nemala potrebu nechce jest a ani sa poriadne nehybe
prosim pomoc
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Nona1234567

XXX.XXX.106.160
Dobrý deň, moja agama ma problém so zapchou . Už týždeň nekakal a dnes som ho dala do vody a masirovala bruško, išlo keď biele , bolo vidno že sa veľmi snaží tlačiť ale mal v sebe veľa vzduchu ale hnedé hodvienko nešlo. Každý deň spapa 7-10 švábov a jedine zelene čo zje tak sú pupavove listy. Ma 7 mesiacov, v terariu 32 stupňov a vlhkosť okolo 35% . Ďakujem pekne za radu
Slivkova

XXX.XXX.227.5
Dobrý deň, prosím vás, agamka samček ma hnačku už 4 krát čo mal trus, zapácha na vajcovku, ako keď ma človek hnačku a pokazený žalúdok. Krmim ho sarancatami, zobhopasy, musíme larvy teraz len jeden krát, rajčínu miluje a tým sa mu dobre vyprazdnovalo, len medzi tým jedol hmyz co zral hrozno a teraz neviem ci by mu nepomohol banán, včera som mu dávala probiotika, no dnes zas hnačka. Pomôžte mi prosím čím hnačku zastavím. Agamka je aktívna, papa