Dobrý den, potřebovala bych od Vás radu. Chovám doma párek ciliátů - skoro ročního samečka Kiru (pořizován v září 2018 ve stáří cca 6 měsíců) a skoro roční samici Monkey (dodána v listopadu 2018), samice má přes 25 g (určitě i více, je obrovská, bohužel váhu nemám, ale pořídím v nejbližší době), sameček je menší, ale furt roste, přes 25 g by měl mít také. Terárium zařízené na výšku (40 délka, 50 hloubka, 70 výška), foto mi snad půjde připojit. První páření proběhlo přesně na Vánoce, 12. února proběhla úspěšná snůška oplozených vajec. Teplota v teráriu stabilní mezi 22 - 25°C s lampou, noční pokles max. na 19°C, vlhkost 60 - 85%, snažíme se rosit min. dvakrát denně, sucho tam určitě nikdy nemají. Krmený cvrčky, které necháváme dobaštit sami, obalované v Nutri mixu pro plazy, repashy nám nejí ani jeden, dáváme tedy přesnídávky v bio kvalitě neslazené, a osobně dělám přesnídávky z přezrálého ovoce (dneska jsem dávala kiwi a banán a speciálně samečkovi opravdu chutnalo), do přesnídávek dávám štopičku nutri mixu. To tedy je nějaký základ. Ted k problému: Samička mi poslední dva dny vykazuje problém, hlídáme je furt, ted jsem byla měsíc doma, takže opravdu sleduji často, a až poslední dva dny má něco, co bych nazvala svalovou křečí, dneska jsem jí vyndala a natočila. Radila jsem se dopoledne s chovatelkou, od které mám samičku, určitě změníme vitamíny, (přinejmenším roboran, plastin, či reptivit), nicméně absolutně jsem nikde na netu nenašla speciálně pro řasnatce, co to je? Osobně bych sázela na nedostatek D3 a vápníku (i přes to že ten nutrimix má stejný parametry, jako roboran), strašně je mi samice líto, udělali jsme někde chybu. Jsme s Prahy, ráda bych znala Vaše názory, o co se může jednat a co udělat, případně nějaké doporučení na dobrou veterinu pro plazy taky určitě neuškodí. Samec je absolutně v pořádku, jinak samice baští standartně, baštila naposledy včera cvrčky (viděla jsem jí) a dneska slízala bobanec přesnídávky. Jinak při důkladném prohlížení bych i řekla, že má trochu problém s přilnavostí pacek, či ta křeč jí brání, po skle lezla včera (resp máme plexisklo, po kterém lezla) a ocas nepřepadává, naopak dnes v ruce se za něj zahakovala o mojí ruku. Snad jsou informace dostatečné, prosím, neodsuzujte mě, jsem nováček s ještěrkami. Děkuji a krásný den přeji všem.
Tak pro ty, co zažijí něco podobného, jednalo se o nedostatek vápníku. Řešila jsem to s chovatelkou, p. Šabatovou, kterou jí tímto děkuji, z nouze jsem v lékárně koupila Calcichew D3, rozdrtila tablet, namíchala je do jednoho banánu a kiwi, dohromady do samice vecpala 1,5 ml, po 8mi hodinách po podání symptomy zmizely, motorika se zlepšila, ještě doznívá trošku trhavá chůze, ale úplně minimálně. Poslední dávka bobana stejné směsy dnes ráno, a dokupuji doporučený vápník a vitamíny :) Vzniklo to v důsledku brzké snůšky, naše chyba. Krásný den všem.
m.m

XXX.XXX.40.19
děkuju moc za radu. mám momentálně stejný problém tak snad vápník zabere.