pán.otázka

XXX.XXX.66.117
Přeji všem pěknou nedělí a hodně zážitků v přírodě :)
Mám dosti velkou starost. Pořídil jsem si mládě Tmavky a i přes veškeré karanténní opatření mne obdarovala roztoči :D. Mam vícero hadů a pár z nich, už taky chytli roztoče. V rychlosti jsem rozstříhal pásky pro psy (Beaphar DIAZ,Beaphar Bio Band) tam kde určo jsou roztoči jsem dal chemický obojek, tam kde jsem je neobjevil jsem dal bio obojek. Pamatuji si , když jsem byl malý a otec choval hady tak tam ty pásky taky dával.
Prosím o radu jak se roztočů zbavit v chovu, kde je více zvířat (dospělci, mláďata nemám), samozřejmě do toho nemám problém zainvestovat, jsou to přeci členové mé rodiny. Ale zase nemohu si dovolit dát do toho výplatu a potom měsíc nejíst.
Děkuji za váš čas a případné rady, moc si toho vážím
Dobrý deň .pán.otázka.
Som vyštudovaný Herpetológ a zaoberám sa profesionálne na vedeckej báze genetikou plazov a obojživelníkov (kmeňová dizmorfia, rozmnožovanie, šľachtenie, choroby a iné). Pôsobím v Rakúskej Republike v inštitúte BOKU. Publikujem pre Reptiles Magazine, Reptile medicine and Surgery, Space, Science, National Geographic, Natur, Terra Mater a iné.
Roztoče (Acari) sa vyskytujú všade a vždy, dokonca aj reziduálne na operačných stoloch všade vo svete. Známych a popísaných je cez 30000 roztočov avšak predpokladá sa, že ich je mnohonásobne viac druhov. Delia sa hlavne na pozitívnu časť (spásavce), to sú tie čo neparazitujú ale parazity (iné roztoče) napádajú a požierajú. Napr. H.c., ktorý požiera roztoč prachovú, spôsobujúcu alergie (na prach) no sám je neškodný pre iné formy života. Potom sú tie horšie roztoče (to je väčšina) a to sú Incuratívne spásavce, ktoré spôsobujú prenos chorôb, vírusov, baktérií...Napr. Svrab, mor, zápal atp. Treba si uvedomiť, že 96% roztočov nevidíme voľným okom. Takže v chove a vlastne všade sú prítomné 24/7/365! Ako ste písal tie vaše sú veľké a viditeľné voľným okom. To sa nám výber a možnosti zmenšili na 4% možností. Preto by pomohla fotografia ak je to vo vašich možnostiach alebo aspoň opis roztoča. Veľkosť cca. farba, charakteristika (napr. Je žltý ale na hlave má červenú škvrnu). Kľudne môže ísť aj o pozitívneho roztoča, ktorý je len estetický nevhodný. Vo voľnej prírode si takmer všetko živé udržiava na sebe alebo v svojom okolí pozitívne roztoče, ktoré ich chránia práve pred tými zlými roztočmi alebo ich chránia či pomáhajú rozkladať potravu, výkal atp. Takže počkám čo napíšete a potom vám poradím. Na každého roztoča treba inak! A pokiaľ máte v teráriu živé rastliny alebo nekvalitný substrát, môže ísť o zamorenie tzv. Root Aphids ale to už nie sú roztoče ale polokrídlovce.
Prajem príjemný deň.
Experiences
pán.otázka

XXX.XXX.66.117
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Živé rostliny nemám a substrát měním co půl roku komplet nový. Většinou směs říčních písku a rašeliny v různých poměrech. Roztočí jsou do cca 1 mm a jsou kávově zbarvení. Sem tam jsem viděl krvavou ranku na hadech. Doma mám momentálně aparit (na vystrikani osb terárií) a Front line (na hadřík a potom na hada). Mám obavy že když jsou v každém terárium tak je prakticky nemožné je všechny vybít. Bohužel detia pásky se mi nepodařilo dohledat. Děkuji
Dobrý deň pán.otázka.
Podľa opisu a hlavne, krvavých škvŕn na tele hada, som dospel k záveru, že ide o ectoparazita (roztoča) rodu Ophionyssus spp. Tento medzi druh sa živý krvou vášho hada, preto je hnedý (jeho telo je priesvitné) a vidíte tu krv v ňom. Variabilita odtieňov je od čajovej až po tmavo hnedú. Nenapité jedince sú však biele a často ich nevidno. Prenášajú rôzne choroby hlavne, choroby krvi a často spôsobujú smrť. (Ak sú s prírody ,,Import".) Pre ľudí sú neškodné, sú to ectoparazity hosťujúce sa na plazoch avšak chorobu môžu preniesť na človeka cez hostiteľa (hada) cez výkal, krv atp. Tu vám nepomôžu už rôzne pásky atp. Tie len redukujú dospelú populáciu ale neriešia zamorenie ako celok. Tu je potrebné radikálne riešenie! Hady treba vybrať a urobiť im kúpeľ v ktorom použijete antiparazitycký prípravok pre plazov (pozor na oči a hlavu celkovo). Takto umyté hady treba dať do karantény. Žiadny substrát malo vody a treba ich pozorovať aspoň 3 dni. Teraria treba kompletne vyhodiť (myslím substrát, dekorácie) čo sa dá treba vyvariť v horúcej vode, keramické nádoby atp. Sa môžu dať aj do pece vypiecť na insta 120C° holé Terárium treba vystriekať bio prípravkom proti roztočom. (Osobne používam Bio Schutz parazitenspray für Reptilien) môže sa nanášať aj na samotné zviera okrem hlavy. Používam ho preventívne na svoje paludária (mloky, žaby, gekoni a iné) každé 2 týždne. Bez problému už viac ako 3 roky. Dobrý je aj prípravok Drago Mite Milbenspray 100ml. Do osetreného terária na druhý deň môžte dať už substrát na ďalší deň všetko okrem hada. A na 3 deň prezrite celé Terárium či sa roztoče nevrátili (treba vyčistiť všetko v miestnosti) roztoče môžu byť a určite aj sú mimo terária. Treba prezrieť všetko a prípadne ohniská vysprejovať aj tam. Ak ste si istý, že už tam je čisto, skontrolujte hady a ak sú aj tie čisté. Môžte ich vložiť do terária. Ak sa roztoče vrátia aj napriek tomuto. Treba nosiča (toho čo ste kúpil a doniesol si s ním roztoče) zobrať k veterinárovi na rozbor parazitov, krvi, trusu a určite vám predpíše masť + sprej príp. Ak sa mu nebude had zdať pichne širokospektrálne antib. poprípade niečo na parazity ak sa preukáže, že ide o infekčne významné rody. (Čo podľa všetkého ide). Toto všetko vás bude stáť asi 100Eur (veterinár) domáce prostriedky a substrát max 50eur všetko spolu. Neni na čo čakať treba to riešiť okamžite a nespoliehať sa na babské rady. Na krvavé fľaky na hadovi môžete použiť malé množstvo ženského krému Bepanthen na ženské problémy (nie Bepanthem krém obyčajný). A substrát je lepšie meniť každých 60 dní (pokiaľ krmíte živou a nie mrazenou stravou). Aby sa vám roztoče nevrátili používajte tieto anti-mites alebo anti-milben spreje raz do mesiaca. Pokiaľ si kúpite iný výrobok treba si prečítať ako sa používa. Tie na chemickej báze môžu hada aj zabiť a treba terária vetrať. Prikladám foto môjho spreju, ktorý používam 3 roky a som s ním 100% spokojný. Bez vedľajších následkov v mojich chovoch aj v laboratóriách kde robíme výskum a testy máme 60 fliaš.
pán.otázka

XXX.XXX.66.117
Děkuji moc za potřebné informace, moc si vážím vašeho času a vědomostí ,které jste mne poskytnul, všichni chovanci jsou již okoupaní a teraria jsou vydezinfikovaná a vyvětraná. Momentálně je mám bez substrátu (papírové utěrky)...a s trochou vody. Terária jsem vystříkal arpalitem (u něho mám jistotu že dospělí roztoči nemají šancí) a to samé udělam za dva týdny po vylíhnutí další generace. Děkuji za pomoc, jsem za tyto informace od zdroje velice rád, protože, se dozvím nové informace a kvůli toho tyto skvělé tvory mám, abych mohl vzdělávat sebe a ostatní lidi. Snažím se aby byli chovanci v top stavu. Některé mám od mých 5ti let a mám na ně citovou vazbu. Děkuji za info a vámi doporučené léčivo a postupy rád použiju.
P.O.
Dobrý deň Pán.Otázka.
Ďakovať nemusíte hlavne nech sa darí. Ospravedlňujem sa, že som vám neodpísal skôr ale bol som pracovne na konferencií v severnej Austrálii, kde momentálne vymiera takmer 70% plazov.
Na ten Arpalit si dávajte pozor, primárne bol určený na cicavce. Hlavne zložka Fenoxycarb - C17H19NO4 (phenoxycarb) bola pôvodne určená na ochranu pred škodcami v poľnohospodárstve, hlavne v 3 svete (India a spol). V dnešnej dobe kedy všetko živé ma oslabenu imunitu je použitie (už výrobcom) diskutabilné. Vedľajšie účinky sú záškrt, horúčka, gigantismus - hypersomia, hnačka, smrť. Avšak táto látka spôsobuje vedľajšie účinky len sporadicky a to u len chorých jedincov. (Avšak to si protirečí lebo je to prípravok na už choré zviera). Nemôže sa používať na mačky ale môže na psa? Áno lebo mačka si olizuje srsť a dostáva plné dávky rovno cez sliznicu do krvi. Psovi sa ma zabrániť k tomu aby sa olizoval, inak mu to skráti život aj o pár rokov. Takže tak. Ako keby som vám predal šampón proti lupinám vo vlasoch, prírodný (90% nature) s prímesov ortuť 10%. Síce by ste lupiny možno nemal ale zdraví by ste po pár aplikáciach tiež nebol. Ten Arpalit by som používal max 2x do roka ako naozaj drastické riešenie ale ako prevenciu napr. 1x mesačne určite nie. Takže na to pozor. A ak ho používate často a chovancom nič nieje, je to známka ich perfektného stavu a imunity. Ale naozaj pozor aby ste im ten imunitný stav nezničili! Len tak pre zaujímavosť smrteľná dávka pre zdravého človeka je 22,000mg/kg. U potkana 16,800mg/kg. U Gekona Obrovského 3,500mg/kg. Atp. Každé jedno zviera (nejde o veľkosť či váhu) to ma inak. Pomohol som si publikáciou Clinical Pharmacology 2013 second edition.
Prajem príjemný deň a dúfam, že roztoče sa už nevrátia!
Baboo

XXX.XXX.254.178
Experienses, prosím o email
Ebay 10 dolarů +10 dolarů poštovné
Jedna se o původní Detia která se již u nás (EU) nesmi prodávat oficiálně.
Děkuji panu Experiences za kvalitní příspěvek
Doufám že tento příspěvek pomůže dalším chovatelům v boji proti roztočů.
Nepřeháněj dávkování!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
Jestli někdo strika preventivne hady čímkoliv ob měsíc je to i diot. Jejich orgány pak pri pitve vypadaj fakt luxusne. Kort jatra jsou sila... Arpalit zabiji male nebo slabsi hady. Me zabil nekolik naprosto zdravych uzovcat.
Pokud chcete mit jistotu musite biokillem vystrikat celej byt vyprat veskery obleceni a mezitim hady na tejden nekam uklidit aby se neotravili. Neostomosan je fajn ale uz na nej maj ty svine mi prijde imunitu a je to vetsi hnus jak frontline. Rozhodne nedoporucujj cokoliv z toho včetně pasek pouzivat u brezich samic. Muze vas pak cekat dost osklivy překvapení. Ja loni x potratu a jeden vrh mutantu. Prezilo jediny zdravy mlade. Vetsinou se brebery dotahnou. na hlodavcich, v substratu nebo na novem hadovi. Ve chvili kdy je vidite máte uz cely okoli tera zamoreny.
Nejvíc se mi osvedcilo effipro a za dva tydny po postriku olejova koupel. Plus vystrikat co jde. Pokud mate dona hadu vic nutby vzit vsecko vvetne kobercu sten a vsech tera. Doufam ze hady mate po postriku aspon den bez vody a par dnu mimo tera. (striknout a vymyt na vymyceni nestaci)