Dobrý den.
Dovolím si založit diskuzi ohledně nebezpečí terarijních zvířat v domě.Je mi 14 let.
Byl jsem 3 týdny v nemocnici kvůli virovému zánětu mozkových blan způsobeným pásovým oparem.Co čert nechtěl,rodiče začali řešit z čeho nemoc vznikla,a narazili na můj chov.Doktoři mi řekli že to způsobila větší fyzická zátěž,což odpovídá,protože dělám atletiku a po zimě jsem nabíral kondici.
Chovám hady,želvy,brouky a strašilky v mém pokoji,kde i spím.Dnes táta volal nějakému doktorovi,který řekl,že výkaly ze zvířat se zprašují a větrají se do ovzduší,a kvůli tomuhle názoru mi chtějí rodiče zlikvidovat chov.Říkají,že ten pásový opar mi způsobilo ovzduší v mém pokoji,přitom v takovém prostředí žiji více než 6 let,a ještě jsem s tím neměl sebemenší problém..Pokud to tak opravdu bude moje všechna zvířata musí jít pryč,což nemohu za žádnou cenu dovolit.
Chci slyšet názor na tuhle věc i vás jakožto zkušených teraristů,protože tenhle názor mě zaráží,souhlasím že se výkaly zprašují a větrají do pokoje,ale jsou pravidelně odklízeny a v pokoji je větráno a nevím,jestli by zrovna tahle skutečnost mohla nějak způsobit poškození na mém zdraví.
všem velmi děkuji za případné reakce
Uživatel s deaktivovaným účtem

pásový opar je způsobený reaktivací herpesviru, který způsobuje plané neštovice. herpesviry jsou hostitelsky specifické, tenhle herpesvirus napadá jen a pouze člověka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Věřte doktorovi a v pokoji to provětrejte, jestli rodiče nepřestanou soptit :D
Pokud vím, z výkalů plazů člověku hrozí pouze salmonela a to ještě jen u dětí a lidí se slabší imunitou. Tomuto přenášení lze předejít jednoduše tak, že si po manipulaci se zvířetem nebo po čištění tera umyjete ruce mýdlem... pásový opar ale opravdu nehrozí.
Dobrý večer,
musím říct, že po přečtení Vašeho příspěvku jsem si vzpomněl na sebe, ve svém pokoji jsem měl také všechno možné, brouky, pavouky, kudlanky, želvu, rybičky, žáby, štíry.. a když jsem pak několikrát po sobě onemocněl, tak se příčina hledala také u mého koníčku. Rodiče to myslí dobře, buďte rád, že se to vyřešilo takovým kompromisem. Když si vzpomenu na svojí mamku, které chytala sklípkany do kyblíku po domě a ještě dnes když potřebuji v době mé nepřítomnosti tu moji zoo dokáže obstarat, tak by to bez těch rodičů ani nešlo.Na druhou stranu mohou být Vaši rodiče rádi, že netrávíte volný čas přilepený na monitor pc. A pokud budete k chovu ať už brouků nebo hadů to je jedno, přistupovat rozumně a budete vše pravidelně čistit, nic závažného Vám nehrozí snad jen vyjma alergií.
Přeju Vám ať Vám tenhle náročný koníček vydrží i do dalších let. A dělá Vám i nadále radost. Těch mladších nadšenců jako Vy už moc není.
A na závěr, podle Vašeho příspěvku bych Vám 14let opravdu netipoval, v dnešní době jsou ty příspěvky zde na ifauně psané hrozným způsobem. Po Vás je to radost číst.
I z debaty přes email, který jsme spolu vedli bych Vám takový věk netipnul..(Chalcosomy a Xylotrupes jen pro upřesnění) :)
Mějte se Raduz07
Dobrý den.
No teda,tak to je super.Příroda je nádherná věc,a hlavně ta drobná,na kterou abychom se mohli podívat tak se musíme sklonit do trávy :).
Máte pravdu,bez rodičů by to opravdu nešlo.Kdykoliv jsem někde pryč tak se stará mamka,a dá se říct že o všechno až na hady,z těch má fobii.Díky,myslím že pokud budu mít stále dost času určitě končit nebudu :D
Děkuji.Ano,to jsem si všiml také.Abych řekl pravdu,tak v 10ti letech jsem psal stejně.Ale časem jsem se naučil zásadám slušného chování a tak položím slušnou otázky a ve většině případů dostanu i slušnou odpověď :).
Jistě že si pamatuji,vaši xylotrupesové se mají dobře,už mají první vajíčka.
Děkuji a hodně úspěchů