Dobry den, dnes je to treti den, co mame doma asi ročního Chameleona Jemenského, privezli jsme si ho ze zverimexu. Zatim nežere a proto se chci zeptat, jestli jsme neudelali neco spatne. Mame terarium - 150x88x75, neni to na jednoho chameleona zbytecne moc? Nebo mu to nevadi? Má tam UVB svetlo a pak vyhrivání, svitim mu 12 hodin denne, jen kolem terraria casto nekdo chodi, protoze ho mám v pokoji. Dale nam ve zverimexu doporucili, ze mu mame vzit sarančata, že je na ne zvykly, ale zdají se mi na nej moc velké. Terarium jsme zařizovali podle videa na internetu, ve kterém mu tam dávali i suchou kůru, ale následně jsem se dočetl, že to může mít negativní účinky. Mám se pokusit kůru vyndat ven? Je to muj vubec prvni plaz, ktereho doma mám, tak prosim o vase rady. Máme doma psa, nevadi mu ten? Terarium mu zavlažuji 2x denne rozstrikovačem. Mame ho teprve treti den, tak prosim o kazdou radu, ktera muze pomoc, dokud se s tim jeste da neco delat, dekuji.
hhhh

XXX.XXX.209.200
zdravím, kůra - nepíšete jaká, ale jako taková samozřejmě nevadí, ale jemeňák je zvíře z polopouští v subtropických horách, potřebuje opravdu čerstvý vzduch, takže pokud jediné větrání jsou ty dvě pidiokénka (foto 2a 3), je to smrtelně málo v každém případě. A pokud tam má 2 velké živé (= zalévané) kytky a ještě to často rosíte, tak ta kůra začne opravdu hodně brzo zavánět zatuchlinou a chameleon má na zdravotní problémy zaděláno.
Toto terárko je pro mnohem vlhkomilnější zvířata, prostě co maj rádi takový ten dusný prales. rosit 2x denně se maj chameleonci ve věku mimin, ale i ti potřebují čerstvý vzduch. Buď jste to spletli vy (třeba s chameleonem pardálím), nebo se teda bojím, že jste čerpali z nevhodných informačních zdrojů. Na všelijakých laických webech cirkulujou hodně špatné rady, lidi se tím v dobré víře řídí a pak se diví na co zvíře umřelo.
Mimochodem, ono koupit si ve zverexu dospělého chameleona taky není nejlepší nápad, proč jste vlastně volili tuhle cestu? Vážně to není záruka kvality, u plazů spíš naopak. Viděla jsem prodávat plazy v hrozném stavu (hnijící zaživa, zkřivené kosti vlivem nevhodné stravy), vím o dvou případech, kdy neznalému člověku prodali pro chameleona konzervu sušených sarančat !!!
chovat plazy ale není těžké, vyžadují mnohonásobně méně práce než třeba pes, ale je potřeba zjistit si co konkrétně potřebují a dát jim to. tohle je třeba článek, na který je spoleh http://sanchez.wz.cz/calyptratus.htm
"moc velký" terárko nevadí, naopak se v něm líp udržují podmínky a je s ním míň práce, ale zato se tam může hmyz moc toulat, pokud zvíře není dost žravé.
pro dospělýho jemeňáka je saranče akorát velké. žere? po třech dnech by už mohl.
hhhh

XXX.XXX.209.200
tady další odkaz
https://www.tp-faq.reptile.cz/chameleon-jemensky/
Chcichamika

XXX.XXX.241.254
Dobry den chtěla bych se zeptat jaké bych mnela koupit vyhřívání a uvb lampu sama nevím jakou bych mnela vybrat a jaka je správná