Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.7.2019 16:44
Frito

XXX.XXX.146.52

Před rokem jsem si pořídil tři želvy stepní. Údajně měly 4 roky a cca 200 gramů. Po roce mají každá skoro stejnou hmotnost. Tedy +20 gramů asi. Odcervovaly jsem je ale nemělo to velký úspěch. Tak nevím jestli to u stepek řešit prý mají parazity běžně. Ale nevím jestli řešit tu váhu když je to roční import. Byly zimované a jinak se mi taky zdají chováním normální.

31.7.2019 23:20
Jiří5

XXX.XXX.76.186

Nějak se Vám Frito nepovedlo dodat fakta, podle kterých by bylo možné situaci posoudit.
Pokud se ptáte pouze na hmotnost, tak za sebe mohu říct pouze toto:
Být vámi byl bych rád, že importované stepky jsou i po roce chovu naživu, to se příliš často nestává. Obvykle bývá (bývala) mortalita až "hrůzně" vysoká.

1.8.2019 09:01
Frito

XXX.XXX.146.52

Jaká fakta? Přírůstky na krunýři jsou pěkně vidět. Jde o to že ta hmotnost nejde nahoru.

1.8.2019 18:49
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jaká fakta?

třeba podmínky chovu, stravu atd ...

1.8.2019 19:16
Frito

XXX.XXX.146.52

Jedná se o venkovní chov se zimováním. Krmení nejčastěji pampeliška doplněná o další plevely, mrkev, cuketu, listí římského salátu a co dům dá. Chováno ve čtyřech kusech na prostoru cca 2 x 2 metry se zateplenou boudou společně s ještě jednou stepkou také import ale 3 roky zpět ta má přírůstek cca 120 gramů ale je skoro pulkilova. Bouda natočená k jihu. Ale nemají ideální světelné podminky. Výběh osvětlen od rána jen do cca tří hodin.

1.8.2019 22:03
Jiří5

XXX.XXX.76.186

Fajn, takto člověk aspoň tuší že už máte něco za sebou. Podmínky chovu se zdají v pohodě, tam bych případnou závadu nehledal. Jediné čeho bych se fakt bál je přidávat nové importy k již aklimatizovaným kusům. Třeba jsem ale moc vystrašenej. Předpokládám že proběhla karanténa.
Zpět k té váze. Porovnávat váhu želvy po importu s váhou po cca roce chovu nelze.
Respektive lze ale žádný závěr z toho nekouká. Ideální by bylo zvážit zvíře po hibernaci a třeba nyní v polovině sezony.(I když T. horsfieldii mají na lokalitách leckde už konec, nebo estivují, to sem ale motat nebudem.) Takové srovnání by ukázalo daleko průkazněji jak na tom želva v současné době je. Jinak se dá výživový stav posoudit docela dobře podle tukových zásob. Bývají dobře zřetelné. Pokud chcete informační foto. řekněte. Podmínky chovu + skutečnost, že želvy vykazují zřetelný přírůstek + "normální chování" to vše by pro mě znamenalo jediné, že je vše v pořádku.
Pozor, není parazit jako parazit. Vždy by se takové zjištění mělo řešit. Zejména u importů by oslabená (rozhozená) imunita nemusela dokázat parazity utlumit a hrozila by invaze a to i u obyčejných roupů, kteří u plně aklimatizovaných želv až zas tak tragičtí nejsou.
Až budete v tom kontrolování tukových "faldíků" podívejte se želvám na oči.
Budou-li živé, jiskrné, s takovým tím akčním výrazem, tak se v "klidu hoďte do klidu." Pokud ne, klidně se ptejte dál, hlavně konkrétně. .

1.8.2019 22:23
Frito

XXX.XXX.146.52

Jestli myslíte takové ty faldiky vzadu na nohou tak ty se mi zdají celkem velké. Jinak zrak se mi zdá taky jasný. Želvy se pohybují bez problémů, přírůstky na krunýři mají. Po příjezdu bylo neúspěšné odčervení a léčba plysni hypermanganem a canesporem. Zelvy nepůsobí nějak nemocné ale ten přírůstek k poměru k hmotnosti je nejmenší ze všech želv co mám a všechny mají dost podobné podmínky v chovu.

1.8.2019 22:56
Jiří5

XXX.XXX.76.186

Ano přesně ty myslím. Jsou i vepředu. Já ty fotky sem zkusím dát ať je jasno. Akorát že stepka bude jen ta první, druhá a třetí budou T.h.b. nemůžu hned najít jiné vhodné
foto., kde jsou stepky v ideální kondici.
Opravdu bych ale byl v klidu. Je potřeba si uvědomit, že zásah do jejich života byl celkem brutální, takže jim bude chvíli trvat než to úplně zkousnou. A jak známo chvíle u želv trvá trochu déle než je obvyklé. Navíc u T. horsfiedii jde adaptace vždy pomaleji, rozdíl v životních podmínkách a vlastně ve všem je řádově větší než u evropských testud. U mě to trvalo klidně dva tři roky než se srovnaly, přitom podmínky měly ukázkové. Alespoň si to tedy myslím, protože nejde přesně zjistit odkud jsou.
Mohu se zeptat, kde měly tu plíseň, na plastronu?

1.8.2019 23:25
Frito

XXX.XXX.146.52

Ne plíseň měly hlavně na karapaxu. Ale částečně byl zasažen i plastron. Ale v porovnání s tím karapaxem to nebylo skoro nic.

1.8.2019 23:40
Jiří5

XXX.XXX.76.186

Hm, to byla ta černá suchá potvora, že ano. No pořád lepší než ta co tvoří mokvavé páchnoucí léze zejména na plastronu. To je pak polízanice na léta práce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík