Ann78

XXX.XXX.139.242
Dobrý večer,
mám akvárium o velikosti 70x35x30 (d,v,š) a rád bych ho předělal na terárium...
Nějaké tipy jak začít, rady popř. návody by byly super.
Děkuji
Za funkční nové terko této velikosti dáte tak cca 1000,- Kč.
Pokud nemáte zkušenost a přístup ke zbytkovému materiálu, tak se předělání nevyplatí. Cenový rozdíl mezi nákupem potřebného a novým terkem bude 00 nic.
Zdůvodňovat nechci, bylo by to dlouhé.
Mimo jiné, pro Elaphe guttata je rozměr terka poněkud skromný.
hhhh

XXX.XXX.209.200
@ Jiří: Na druhou stranu to ale zase žádná raketová věda není. Vyplatí/nevyplatí, to skutečně závisí na tom, co bude/nebude muset dokupovat a jestli má člověk víc času nebo peněz. Zase pokud bude muset u nového terárka platit za dopravu, tak se do 1000kč vážně nevejde.
Ale hlavně člověk všecko nemůže poměřovat tím, jestli se mu to vyplatí ve výsledné kalkulaci, ale jen jestli mu stojí za to to zkusit, třeba pro poučení, pro zajímavost, pro nabytí těch dosud chybějících zkušeností, nebo pro mě za mě z nudy.
Jiří, a vám se chov terarijních zvířat jako takový vyplatí?? Jako po započtení nejen financí, ale i všeho vynaloženého času jste fakt v plusu?? Protože pokud ne, tak byste si taky moh říct, že si žádný zvíře pro radost nepořídíte, jelikož se to nevyplatí...
75x30 skla je imho prostě škoda vyhazovat
@Ann - První krok: neprozradíte nám, pro jaké zvíře to terárko chcete? od toho se odvíjí jak bude velký, jestli na výšku nebo na šířku, jestli, jak, a kde se to bude otvírat a všechno ostatní. Nebo se ptáte jaké zvíře do toho dát, aby se využila stávající nádrž??
hhhh
Děkuji za proškolení, bylo-li to tak myšleno. A ano raketová věda to není, ale mám dojem, že dilema peníze nebo čas je mimo, bude totiž potřebovat oboje.
Nicméně:
1/ první ověření https://www.akvamex.cz/terarium-sklenene-70-35-30/ je to cena včetně dopravy. Uznávám, že jsem se v odhadu spletl o 288,-Kč. Pokud ale nejde až tak o peníze, není to děsivé, že?
2/ Z tohoto úhlu pohledu máte zřejmě pravdu.
3/ Ptáte se ale neodpovím. Otázka mě připadá příliš osobní.
4/ ano je škoda sklo vyhazovat, bohužel to pravděpodobně při pokusu tak dopadne.
5/ Na jiné diskusi se Ann78 ptá na to samé, pokud se nepletu, jen upřesňuje zamýšleného chovance. A tím šťastným je užovka červená.
Tak to je přibližně vše, necítím potřebu svůj názor nadále obhajovat, ať už se vám líbí nebo ne a stejně tak vyvracet váš, který respektuji, ačkoliv s ním nesouhlasím.
Pro Ann78
pokud se na akci díváte podobně jako hhhh a trváte na přestavbě, není problém vám postup napsat, prozíravé to však nebude.
Ousk

XXX.XXX.139.242
Ano tím vyvoleným je užovka červená ( nebo také korálovka) - toto dilema není rozhodnuté na 100 %. Padne až na burze kde mám v plánu se podívat na hady.
Ten návod by se mi opravdu hodil, jelikož ráda nejdřív vše porovnám, jak už náklady, práci, čas, ale jelikož času mám plno, vypadá to že se na tu přestavbu vrhnu (záleží samozřejmě, jak moc bude náročná; o tom nemám tušení a právě bych to ráda zjistil).
O té stávající nádrži to je také pravda, máme ji doma nevyužitou, rybičky u nás momentálně nechceme a chtěli bychom zkusit nějakou tu teraristiku.
Protože netuším jaké nářadí a materiál a dovednosti máte k dispozici napíšu vše.
K odříznutí boční stěny akvaria, respektive budoucího stropu terárka budete potřebovat slabou kovovou strunu (nejlépe) a zalamovací nožík(žiletku). Postup: zvolíte si stěnu tj. budoucí strop a nožíkem či žiletkou odříznete silikon, který ve vnitřních rozích akvarií tvoří obvykle klínek. Nebojte se zajet nožíkem, pokud to půjde i mezi slepená skla. Nepůjde to snadno ale každý kousek prořízlého silikonu pomůže následné operaci se strunou. Strunu nasaďte na začátek likvidovaného spoje mezi skla a prořezávejte plynule po celém obvodu. Pozor, jakmile budete u konce bude mít sklo tendenci pod tahem struny ujet. je proto dobré mít někoho kdo by sklo přidržel. V případě nedostatku pracovních sil doporučuji alespoň zajistit odřezávané sklo lepicí páskou přes už prořízlý spoj. Někdy jde odříznutí snadno, jindy je třeba trpělivosti, zejména když slepená skla jsou těsně u sebe a není prostor pro strunu. V každém případě je třeba mít na paměti, že silou se případné nesnáze rozhodně nevyřeší, takže trpělivost. Zbytky silikonu je potřeba pečlivě odstranit na obou stranách bývalého spojení. Dá se použít žiletka, rychlejší způsob je odstraňovač starého silikonu (hobby markety).
Získala jste skleněnou tabulku 70x35 cm, která bude potřeba rozříznout. Je to nutné kvůli instalaci perforovaného hliníkového plechu sloužícího k odvětrání stropu terka. Předpokládám, že použijete plech o šířce 10cm. Budete tedy měřit a řezat tak aby vznikly pásky 15cm, 10cm, 10cm.Hrany skleněných pásků zabrousíte. Z toho použijete na opětovné nalepení pásek 15cm jako první, potom přijde 10cm plech a následně pásek 10 cm.(skutečné pořadí je na vás). Příprava stropu terka je hotova. Případnou instalaci vybavení řešíte provrtáním větracího plechu a protažením potřebného el. vodiče. Je dobré použít jakoukoliv průchodku aby se kablík o ostrý okraj plechu nepoškodil. Možná bude s tím řezem problém, předpokládám že nemáte k dispozici kvalitní řezák a navíc staré sklo se opravdu blbě řeže. Stojí proto za úvahu nechat si pásky nařezat, stejně ke sklenáři budete muset kvůli šoupačkám.
Přední strana.
Pro dobré odvětrání je potřeba instalovat perforovaný plech dolů na čelní stranu terka. Obvykle se to řeší tak, že se na spodní stranu vlepí skleněný pásek cca 6-7 cm vysoký. Lepí se po celém obvodu, mimo horní strany, tak aby spoj nepropouštěl nečistoty ani vodu. Navíc se lepí hlouběji do vnitřku terka. Druhý hubenější, tak o 3 cm, skleněný pásek se lepí na kraj terka tak aby pod ním tj. mezi spodní stěnou terka a páskem byla mezera. Horní strany obou pásků musí být ve stejné výši pro nalepení plechu. vytvoříte tedy takový U profil vzhůru nohama kde strop tvoří větrací plech. Jak hluboko do terka první pásek vlepíte záleží na tom jak široký chcete mít ten přelep z větracího plechu. Obvykle stačí tak tři cm. Je nutné si uvědomit, při volbě šířky, že bude funkční část větrání ubírat šoupací lišta pro zasazení skleněných dvířek. Síla této lišty bývá tak 1,8cm(nutno ověřit ! ).
Pokračování po kávě.
Odkazy pro koupi lišt a plechu, vrátím se k nim ale až po té kávě
https://www.eben-kovani.cz/lista-na-posuvne-sklo-plast-2m-p9543/
https://www.robimaus.cz/search.php?phrase=li%C5%A1ty
I kdyby se vám povedlo na ty dva pásky rozříznout zbylý 9ti cm kousek skla ze stropu, povede se vám to pouze po délce. Vzhledem k tomu jak bývají slepená akvaria bude třeba ještě upravit délku a to o dvojnásobnou sílu skla tj. cca o 1 cm. Vsazujeme totiž dovnitř do terka. Navíc je potřeba kvalitně zbrousit hrany, je to pohledové. Vidím opět spíš sklenáře.
Tak teď už máme základ naměřený a naplánovaný.
Umělohmotné lišty na šoupací dvířka. Budete potřebovat dvě horní(vysoká) a dolní (nízká)
naměříte si potřebné délky od kraje ke kraji přesně (vrchní i spodní lištu) Dají se krátit snadno, pokud nejsou spec kleště tak zalamovacím nožíkem, pilkou na železo atp. Někdy se dávají nízké lišty i jako dorazy na boky. Pokud ano naměříte si i ty. Lepí se tím samým silikonem jako sklo.
Šoupací skleněná dvířka. Osobně bych je měřil až po slepení terka, ale zkusit to můžete. Měří se takto. Šířka - vnitřní délka terka děleno dvěma plus prostřední přesah dělený dvěma. Takže u vás by jedny dvířka při vnitřní celkové délce terka cca 69 cm a žádoucím prostředním přesahu měly mít šířku 36 cm. Při této šířce bude mít prostřední přesah 3cm. Výška se měří takto. Dřevěný metr vsunete dovnitř do drážky horní nalepené š.lišty na doraz a změříte vzdálenost k hornímu okraji spodní š. lišty. Odečtete 1 až 2 mm. Raději 2 mm. Měří se na pravé i levé straně a volí ta případná kratší délka. Měly by být samozřejmě stejné ale život není fér a chybička se vloudí. Pokud tento rozměr naměříte správně, dvířka půjdou nasadit a budou jezdit jak po másle. Pokud ne tak ani nenasadíte a sklenář bude muset přibrousit. Násilí nemá cenu zkoušet. U dvířek je nutné zabrousit strany, srazit hrany a nechat udělat radius na rohy, jinak se záhy prořízne ta umělohmotná lišta. Pokud jsou doma malé děti tak uvažujte nad zámkem. Pokud ne tak alespoň nad drátěným háčkem kterým zabráníte nechtěnému posunu skel a úniku hadíka. Pohodlné otevírání a zavírání vyřešíte transparentními samolepícími terčíky. Normální lidé je používají např. jako dorazy k šuplíkům. Nebo vám sklenář vybrousí do skla drážky, takové jak bývaly u knihoven.
Lepení. Použijte akvarijní silikon buď černý nebo transparentní. Prodává se v kartuších a je k tomu potřeba vytlačovací pistol (běžně všude v hobby) Dá se také koupit v obyč. vymačkávací tubě ale s tím zkušenost nemám. Budete na finální úpravu spoje potřebovat stěrku na silikon. Také třeba aceton na dokonalé odmaštění osahaného skla před slepením. Také bych doporučil kousky polystyrenu jako případné podložky a lepicí pásku na zafixování než silikon zaschne. Asi hotovo. Pokud mě ještě něco napadne, nebo vás, tak doplním. Dejte vědět jak to jde. Držím palce.
No a už mě napadlo . Odkazy. Ten Robi maus má lišty po metru a perforovaný hliníkový plech upraví na požadovaný rozměr. Ceny má hodně při zemi tak to prostudujte víc já na to čas neměl. Lišty jiné barvy a kování na sklo kdyby jste se rozhodla pro jiný způsob otevírání, má zas ten druhý odkaz.
Ousk

XXX.XXX.139.242
Moc Vám děkujij !
hhhh

XXX.XXX.209.200
doplnila bych - pokud spárovací stěrku zrovna nemáte doma, místo ní stačí čajová lžička, nebo prst namočený v jarové vodě nebo jakýkoli odřezek plastu, vypsaná rozšroubovaná propiska, cokoli
osobně bych se ABSOLUTNĚ vykašlala na jakýkoli řezání starýho tlustýho skla na pár cm úzké podélné proužky. (zbroušení hran je naproti tomu celkem jednoduchá věc, při které ani nehrozí, že se něco nepovede a budu muset sklo vyhodit a shánět jiný ). Úzké proužky bych si zčásti koupila od sklenáře, zčásti nepotřebovala: Horní větrání přece nemusí být v půlce stropu, může být po zadní straně stropu nebo v horní části zadní stěny. Dvířka zase mohou jít až ke stropu, horní pojezd přilepím na strop, nemusí nad nimi být několik cm proužek skla- na co?
Jedna možnost sestavy: pokud budu dno mít 35x70 tak na strop použiju těch 30x70 a zbylých 5cm (vepředu nebo vzadu, to je fuk) využiju na větrání a případně prostup elektriky. Původní boky spotřebuju na dvířka a koupím nové boky cca 35x35 a pruh skla pod dvířka
jiná možnost, abych to terárko trochu zvětšila:
krátké boky slepím hranou k sobě , vznikne mi 35x70 se spojem uprostřed, udělám z toho dno, nikdo neuvidí, že je ze dvou půlek..
strop bude 70x35 použiju sklo co mám,
zadní stěna cca40-45x70 (sklo 75x35 co mám plus cca5-10cm větrací plech
sklo 30x70 použiju jako dvířka (jedno sklo po celé délce s vysunováním do stran - máte-li vedle tera místo, mají dvířka z 1 kusu tu výhodu, že je to těžké, nikdo s tím omylem nepohne a je to velmi vidět, že je tera pootevřené, takže to dost eliminuje nedopatření)
kromě lepidla a větrání a kolejí (lišty profilu u) koupím 2 ouzký proužky skla na dodělání přední stěny pod dvířkama a nové krátké boky cca 45x35
sklo můžete krásně všelijak kombinovat s laminem, např. na boční stěny, pokud chcete. mám to tak léta a drží to.
A to nejdůležitější, pečlivě si propočítejte !! všecky rozměry s ohledem na tloušťku skel, kolik vám uberou/přidají lišty a pojezdy dvířek atd.atd