Duhovec jednobarvý (Xenopeltis unicolor)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2019 09:28
Vixie

XXX.XXX.1.20

Dobrý den, měla bych zájem o tento druh hada. Potřebovala bych poradit jaký substrát je pro něj vhodný, velikost terária, žárovka a podobně. Předem moc děkuji za odpověď.

11.8.2019 20:26
Jiří5

XXX.XXX.76.155

Mám takové nepříjemné tušení, že vzhledem k etologii i ekologii druhu a dosavadním známým chovatelským "úspěchům", se smysluplné odpovědi jen tak nedočkáte. Nicméně moc rád bych se pletl, takže vám držím palce.

12.8.2019 13:21
TBB

XXX.XXX.110.79

First-hand zkušenosti bohužel nemám, ale alespoň se zkusím podělit o to něco málo co vím a případně vyzývám kohokoliv zkušenějšího, aby mě opravil :]

Duhovec tráví většinu času zahrabaný a preferuje vysokou vlhkost, jako substrát bych tedy volila něco, co bude dobře tvarovatelné a nebude plesnivět. Rašelina nebo čistá zahradnická zemina smíchaná s cypřišovým kompostem, mechem a trochou listí bývá používaná často a efektivně. Případně pro lepší provzdušnění můžete do mixu přihodit hrstku písku. Dbejte na tloušťku substrátu, podle velikosti hada alespoň 15-20 cm.
Protože jde o hrabavého hada preferujícího chladnější teploty, můžete místo žárovky investovat do topné rohože, připevněné na bok terária a napojené na termostat. Taková možnost obvykle vychází levněji.

Přikládám odkaz na celkem rozumně vypadající článek a doporučuji vám hledat informace i mimo české weby, v zahraničí je totiž více úspěšných chovatelů, od kterých se můžete přiučit. Držím palce, ať vám chov vyjde :]
http://www.reptilesmagazine.com/Snake-Species/Sunbeam-Snake

16.10.2020 22:11
Vixie

XXX.XXX.246.97

Dobrý den,

jen chci upozornit na své dosavadní zkušenosti, kdyby se to někomu hodilo. :)
Štěpky byla jedna z věcí jaká mi byla doporučena. Nejhorší volba. Problémy se svlékáním a o udržování vlhkosti ani nemluvě. Rašelina také není úplně nejlepší. Pokud je moc mokrá začne hrudkovat a dělá problémy. Nejvíce se mi osvědčil Arcadia Earth Mix. Nehrudkuje ani pokud je moc mokrá. Vlhkost udrží bez problémů. Svlékání je v pořádku.

Mám pro něj 100x50x60 cm terárium (Exoterra). Čtvrtku terária má vodní plochu (za pomocí plexiskla vytvořená přepážka). Výška substrátu 15cm. Vlhkost 60-80% a teplota od 24-26 stupňů. Samozřejmě živé kytky nepřežijí a nejsou dobré ani žádné dekorativní kameny. V tom čumáku má vážně sílu, takže pozor na lehce slepené spoje (např. u větrání). Zkušenost z předchozího terária.

Dala jsem dohromady informace co jsem kde našla. Had jí v pořádku, řádně se svléká. Samozřejmě se dá sehnat jen skrz import, takže jsem s ním jako první byla na veterině kvůli parazitům.

Netvrdím že musím mít se vším pravdu, nebo že se nenajde někdo kdo to dělá jinak. Mě to takhle funguje. :)

Neregistrovaný uživatel

17.10.2020 18:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.198

Asi bych se zeptala pana Jahody ze zoopetu co je dováží snad jako jedinej. Mel by byt schopnej poradit.

17.10.2020 20:24
Vixie

XXX.XXX.246.97

leithian:

samozřejmě že jsem se ptala (od nich ho mám). Řekl mi že jen ne lignocel a alespoň 10cm substrátu. To je vše. Zbytek strejda google a lidi co ho také mají.

17.10.2020 20:24
Vixie

XXX.XXX.246.97

leithian:

dodatek

A že si pořizuji problém. :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík