Dobrý den.
Chtěl bych znát nazory či rady a nápady na velké společenské paludarium.
V planu by byly malé druhy anolisu gekonu a pralesnicky ci jiní obojzivelnici.
Co myslíte jak to poskladat a co zajistit aby to fungovalo.
Jaké druhy by mohli navzájem vycházet a nešikanovat se.
Předem děkuji
Dobrý den,
pokud by jste chtěl mít paludárium s anolisami a pralesničkami tak by jste jim měl zařídit terárium o velikosti 100x50x150 (šxhxv). Poté umístit do terária vhodný substrát, jaký vybrat je na názoru chovatele, ale já mám podklad takhle:
1.) Nejprve silikonem přilepím malou trubku ořízlou dle správné velikosti (tato trubka slouží k tomu, aby se dala nastřádaná voda u dna v paludáriu snadno odsát)Tato trubka se později zakryje kokosovou skořápkou nebo nějakou jinou dekorací
2.) Potom okolo trubky přilepené ke dnu terária nasypu lávovou drť
3.) Nastříhanou síť (která se dává do oken) dám jako další vrstvu podkladu
4.) A podklad dovršíme tak, že na síť vysypeme kokosový substrát do kterého nasadíme tropické stínky
Někdo volí akvarijní kamínky, ale ty nevypadají moc dobře.
Po vytvoření dna je potřeba tam dát nějaké větve jak vertikálně tak i horizontálně. Rostliny jsou nejlepší živé a proto by jsme mohly volit třeba bromélie, tilandsie, do kterých by se na noc pralesničky mohli schovávat. Osvětlení je třeba spíše pro anolisy a rostliny. Takže osvětlení volíme podle potřeb anolisů.
Anolisa by jsem zvolil rudokrkého a pralesničky by jsem dal třeba pralesničku azurovou a brazilskou. Tyto dva druhy by spolu být mohly.
Přeji vám hodně štěstí