Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Patricie135

15.8.2019 20:28
Patricie135

XXX.XXX.207.253

Dobrý den, pořídila jsem si Agamu a ve zverimexu mi doporučili 2 žárovky. První je Repti UVB 15.0 (26W) a druhá Daylight Basking (50W) obě jsou od stejného výrobce REPTI PLANET. Rada bych se vás zeptala jak nejlépe s kterou svítit. Jestli obě najednou, nebo je nějak střídat a zda v noci nesvítit vůbec. Jsem začátečník a tak rada ocenim jakoukoli radu k chovu ne jen k žárovkám. Předem děkuji 😇

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.8.2019 16:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chtělo by to mít nachystané terárium než si pořídím zvíře. Tohle bych řekl že je spíš akvárium, chybí tomu přední větrání. Chtělo by to dát oboje žárovky níže a více na stranu tak aby se vytvořilo místo kde bude teplo a na druhém konci terária zase nižší teplota. Svítit obouma žárovkama zaráz, na noc samozřejmě vypínat.

17.8.2019 22:32
Jiří5

XXX.XXX.76.233

Je vidět, že jste poctivě nakoupila téměř vše základní co je teoreticky potřeba k chovu. To ale opravdu není všechno, musíte vědět proč je to potřeba a to evidentně dosud nevíte.
O volbě typu terárka nechci polemizovat, spíš mám však pocit, stejně tak jako Flyai, že jde o akvarium přikryté síťovinou. Budou z toho problémy.
1/s obměnou vzduchu
2/s vhodnou instalací žárovek, chybí strop. (takto by neměly být)
3/s denní manipulací uvnitř terka (úklid, krmení) a případnou manipulací s agamou.
4/ určitě se najde mnoho dalších "nepohodlností", které mě zrovna teď nenapadají.
Obě žárovky sice odpovídají, jak potřebným spektrem tak typem, bohužel však stávajícím umístěním své plusy ztrácejí.
U typu Repti UVB 15.0 26W. Umístění doporučené výrobcem u nové zářivky je tuším do 20 cm nad zvířetem, tudíž tak vysoko aby podíl UVB byl dostačující. Navíc doba provozu spektrum mění v neprospěch UVB. Svítíte přes síťovinu a ta sama o sobě odstíní UVB i u nové zářivky tak cca o 15-20%.
K typu Daylight Basking 50W . Deklarované spektrum dobré, podíl UVA je pro kondici a pohodu agam důležitý, předpokládám ale, že měla sloužit také jako zdroj tepla. Ve vašem případě to tak bohužel není. Změříte-li si teplotu přímo pod zdrojem, tedy tam kam by se agama měla chodit vyhřívat, stěží bude dosahovat optimální hodnoty. Spíše tedy nebude dosahovat vůbec žádné. Takže teď je situace asi tak stejná jako kdyby jste svítila obyč. žárovkou a ještě na špatném místě.
Je mě jasné že jsem vás těmi svými řečmi moc nepotěšil, ale pokud zjednáte nápravu tak vaší agamě bude líp a o to by mělo jít především.
Ještě něco, vím že máme každý jiný vkus, zkuste se ale inspirovat na netu a dopřejte sobě i agamě trochu vhodné "přírody". Nákupy ve zverimexu jsou sice pohodlné a někdy nezbytné ale ne vždy. Do toho mě ale opravdu nic není.

Docela dost "proč" je pro začátek třeba zde
https://www.davidmuzicek.cz/chov-agamy-vousate/

Přidejte reakci

Přidat smajlík