Zdravim, jdu si pro radu ohledne krmeni zelvy...
Zelva je zvykla na krmeni smes pampeliska-jitrocel-hluchavka. No a pred cca 3-4 tydny zacala tuto smes zcela odmitat. Neresila jsem to s tim, ze je prijem potravy snizeny v dusledku chladnejsiho mesice. Zelva je nonstop od cca kvetna venku (pres zimu zimovana,) a nyni si vyhrabala hlubokou diru v zemi pod kerem, kde ma defakto porad stabilni teplotu a tmu bez ohledu jestli je venku 35 nebo 20, vyleze z ni max po ranu, a pak jde zase zpet. Nicmene nyni, po denne opakovanem ( a neuspesnem) nabizeni teto smesi jsem ji ze zoufalstvi zkusila nabidnout salat a ten vzdy sezere cely. Je mozne, ze je tech pampelisek proste jen prezrana?
Ona nemá možnost se ve výběhu pást?
V tomto počasí zdaleka útlum v příjmu potravy nehrozí, spíš mám pocit že momentálně preferuje jinou "značku", třeba jetel.
Tím salátem to ale opravdu nevylepšíte. Proč jí dáváte pouze pampelišku, jitrocel a hluchavku? To sice je obvykle kvalitní složka potravy ale máte asi tak cca 101 dalších možností jak ji potravu udělat zábavnější, zejména teď na konci léta.
Jen se zeptám,1/ co je to za keř? 2/ co je to za želvu. Pravděpodobně stepní, že ano. alespoň podle té hluboké vyhrabané díry.
Nejlepší je nedat na dojmy a občas želvu zvážit, hned uvidíte jak na tom s příjmem potravy je. Ještě mě napadá jedna možnost ale to až zjistíme o jakou želvu vlastně jde.
Zkusim odpoved na vse postupne:
Nema moznost stale pastvy. Mame okrasnou zahradu, kde ma vyclenen prostor cca 3 x 2m, ale bez tech rostlin, co zelvy bezne zerou.
Dane 3 rostliny davam proto, ze jsou pro me denne dobre dostupne cerstve (bydlime ve meste, kde je zelen fakt problemem) a zaroven jsou chovateli doporucovany jako kvalitni strava.
Kere jsem ani se stryckem googlem neidentifikovala, tak aspon prikladam foto.
Zelva je stepni.
Po zvazeni ma 1234g, coz je jen o 10g vice, nez pri vazeni v kvetnu, takze bez prirustku.
To, ze nezere neni jen subjektivni dojem....davam zradlo do misky a zustava netknute, povadle tak, jak jsem dala. Uz si to sichruju i tim, ze zelvu prinesu k tomu, ale ona stejne znechucene odchazi. Stejne tak, kdyz ji poustim na zahradu at se probehne a potka pampelisku -obejde ji a jde dal.
Spis uz premyslim, ze sezenu substrat do terarka a zkusim ji jeste zvetit v teple...
No horsfieldka přes 1200 g je už pořádný dospělý kus, tam bych už ani žádné zřetelné přírůstky nečekal. Pokud je v těchto podmínkách chována dlouhodobě, a je v pěkné kondici (jasné oči, faldíky u nohou...), tak bych si s tím hlavu moc nelámal...ale ať se vyjádří raději zkušenější želvaři. Keřík vypadá jako nějaká varieta jalovce...nevím jistě, ale jím ta změna nejspíš nebude.
Tím přenesením do interieru ji podle mého spíš zrakvíte než zvetíte. Bývá to typická chyba chovatelů.
Teď když víme, že se jedná o Testudo horsfieldii, předpokládám že v dobrém zdravotním stavu viz. sharingan, dám k posouzení následující.
V mém chovu se popsaným způsobem, t.j. hloubení relativně hlubokých nor, omezeným příjmem potravy, sníženou aktivitou atd., chovaly stepky které se již koncem léta pomalu připravovaly na zimování. Je dobré si uvědomit, že některé poddruhy T.horsfieldii v přírodě jsou aktivní pouze cca 4 měsíce v roce. Želvy chované "přirozeným způsobem" si občas na osvědčenou praxi vzpomenou. Hloupé je, že ne nutně každý rok.
Vzhledem k uvedeným podmínkám chovu jsem přesvědčen že nebudu daleko od pravdy.
Co se týká té potravy, nedám na pampelišky a jitrocel dopustit (hluchavku nevím), nicméně všeho moc škodí. Na ten keř jsem se ptal zejména proto, že lidé mívají ibišky, ibišek ztrácí denně květy a želvy na ně s oblibou chodí až tak, že se do nich už nic nevejde, tak proto. Samozřejmě chápu že snadná dostupnost je mnohdy svádivá či dokonce limitující ale stejně tak jako třeba já, jak už jsem kdysi kdesi uváděl, který mám mimořádně rád dobré řízky, tak bych se po půl roce konzumace asi stal vegetariánem. Pravda trochu nadsazuji ale jistě chápete. Přimlouvám se proto o zpestření krmné dávky.