Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

SvobodaJ

9.9.2019 12:09
SvobodaJ

XXX.XXX.58.38

Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou ohledně mé mladé agamy. Měsíc zpět jsem koupil malého samečka agamy vousaté, brali jsme ho jako fakt malinkého, věk bohužel nevím. Odhadem měl tak 10-13 centimetrů.
Agamáka chovám v terárium 100x50x50 (ŠxVxH), má tam umístěné dvě žárovky, jednu UVB a druhou na výhřev, od chovatele z burzy mi ještě byla doporučená podložka na výhřev dané části terária, tak ta tam je taky, samozřejmostí je miska s vodou, větve, nějaký ten domeček, kameny a rostlinka(ta byla schválena chovatelkou - callisia repens) a celé to je na písku. Krmil jsem zpočátku malinkými šváby, moučnými červy, zophobasy a cvrčky, potravu jsem co 3 dny dával do vitamínů, zelenou stravu odmítal hned od začátky, prý je to u mláďat běžné.
Tak a teď k problému, tak týden zpět přestal žrát, ze začátku jsem tomu nevěnoval pozornost a bral jsem to, že se předchozí den fakt "přežral", jenže se problém táhl a kloučík mi začal černat pod čelistí. Aktivita se snížila a teď jen apatický leží, přeleze si jen, když jde spát. Potrava ho už absolutně nezajímá.
Jo, ještě takový malý poznatek, loupe se mu kůže okolo tlamy a má furt zavřené oči, musí ho něco "rozhodit" aby je otevřel.
Prosím vás o radu, co s ním, zdali je to moje vina, špatné podmínky nebo jsem něco opomněl.
A poprosil bych, jsem chovatel začátečník, co se agam týče. Vycházím pouze z diskuzí na internetu, okolí, co má agamy a pár vět, co mi na burze řekla chovatelka od které agamu máme.
Děkuji vám.

SvobodaJ

9.9.2019 14:10
SvobodaJ

XXX.XXX.58.38

Teď mi ještě přítelkyně připomněla, přesně v období začátku apatie se mu do terária dostaly vosy a byl přistižen jak jednu sežral. Dostaly se k nám protože si udělali hned u vchodu do paneláku hnízdo a bydlíme v přízemí. Zřejmě letěly za zdrojem světla.

hhhh

10.9.2019 19:47
hhhh

XXX.XXX.4.220

sázím, že vosou to nebude, takže v zájmu agamy zaprvé dejte fotku terárka i zvířete a zcela přesně napište typ a wattáž těch žárovek a jejich vzdálenost od zvířete a wattáž té (zbytečné) podložky a přesný název těch vitamínů a taky typ (zdroj) toho písku. a odkud jste, aby vám někdo poradil plazího veterináře, u mláděte by takováto apatie opravdu neměla být , vyhledává v terárku teplo nebo chlad? viděl jste ho pít? břicho má tlusté a tvrdé nebo prázdné splasklé? vylučuje výkaly i moč nebo jen moč nebo průjem nebo nic? kolik je teplota pod výhřevem a kolik ve zbytku tera ? nevzpomenete si, co dostal nažrat když žral naposled, kromě vosy?

možnosti ? podchlazení, přehřátí ,popálení uv ,předávkování vitamíny, sežrání písku ,zácpa z přežrání červy, něco jiného. pokud 3 týdny fungoval, tipuju že mu právě došly vnitřní rezervy při životu ve špatných podmínkách od začátku chovu , snad se to po týdnu dá zvrátit, ale zatím nevíme co.

Přidejte reakci

Přidat smajlík