Krajta královská - začal špatně žrát co s tím?

Krajta královská
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JanaHJ

13.9.2019 11:32
JanaHJ

XXX.XXX.234.87

Ahoj, prosím, nevím moc kam se obrátit, nikdy jsme problémy neměli... mám samce krajty královské, je mu 12 let, poslední dvě krmení začal blbě lovit :-( chytne myš třeba za zadek a pak strašně dlouho škrtí což nekončí úspěchem a myš mu musím sebrat.... včera to se stalo podruhé taky špatně chytl. Krmil ho manžel a bohužel nevěnoval pozornost, rdousil ji snad hodinu než jsem přijela domu já. Je asi unavený, další pokusy o ulovení nebyly... myši jsem mu sebrala a teď přemýšlím co s ním :-( chci zkusit za týden nakrmit znovu ale mám obavy že se bude situace opakovat... napadá mne zkusit myš něčim přetáhnout a dát na pinzetu mrtvou - ale upřímně nikdy jsem to nedělala.... je šance že ji sebere? Moc díky zkušenějším za radu! Jana

Neregistrovaný uživatel

13.9.2019 18:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143

S mysi flaknout o zem a dat mu ji hned z pinzety. Bud bude uplne tuha hned nebo budou jeste zaskuby. Ano neni to pekne ale pro mys podstatne lepsi jak hodinove polouspesne skrceni. Mys bude tepla vonet max s ni v pinzete budete muset trochu klepat. Taky bych doporucila nepatrne mensi velikost nez byva zvykly a mozna mi dat par dni pauzu at trosinku vyhladne a vzpamatuje se z neuspesneho lovu.

13.9.2019 21:00
Jiří5

XXX.XXX.76.137

Něžné pohlaví? No tedy! Nějak neberete v úvahu že i ta myš je zvíře. Co takhle něčím přetáhnout toho hada, případně s ním fláknout o zem, stejně blbě žere. Až bude mít dost tak se dá přivázat na provázek a hned bude vypadat jako živej.
Dobrý ne?

JanaHJ

13.9.2019 22:41
JanaHJ

XXX.XXX.234.87

Chapu, ze to zni morbidne, ale laboratorni mysi jsou chovane pro krmeni, ano je to zvire. Ale had je pro mne to zvire, ktere jsem si zvolila - ne mys.....

13.9.2019 22:47
Pandinus

XXX.XXX.234.115

JanaHJ napsal(a):
Chapu, ze to zni morbidne, ale laboratorni mysi jsou chovane pro krmeni, ano je to zvire. Ale had je pro mne to zvire, ktere jsem si zvolila - ne mys.....

Mě je spíš divné krmit adultního samce regiusky myší. Pokud si totiž myši nechováte a jste závislá na koupi z nějakého krámu, tak už pár let se prakticky nedají opatřit opravdu velké myši odpovídající vhodné potravě tak velkého hada. Petko a další krámy nabízejí zpravidla středně velké myši, které jsou malé i pro korálovky natož reginu. Moji samci regiusek lovili krysy malé (mastomys coucha), střední potkany, pískomily, případně vyřazené dospělé myši s tím, že na jedno krmení jich zbourali víc. Vždyť zmíněná korálovka nebo guttata sežere na jednou krmení takhle velké myši tři. Je tedy otázkou, jestli nemá problémy s velikostí kořisti a jejím uchopením, také nepíšete nic o teplotě v teráriu (je to cca 10dní, co se ochladilo a protože nikdo ještě netopí, klesla logicky i teplota v teráriích, protože poklesla relativně vysoká teplota v místnostech) atp.

13.9.2019 23:20
Jiří5

XXX.XXX.76.137

To dokážu pochopit, jen mě to přišlo trochu silné vůči slabé myši. Možná to zde čtou i děcka co si zvolila za favorita právě tu laboratorní myšku chovanou dospěláky pro krmení. Rozhodně se problém dá řešit méně cynicky. Jsme ale silně mimo zaměření iFauny takže navrhuji nechat to na svědomí každého a hotovo. Třeba fakt stačí zvolit si jeden druh.

14.9.2019 00:06
Pandinus

XXX.XXX.234.115

Jiří5 napsal(a):
To dokážu pochopit, jen mě to přišlo trochu silné vůči slabé myši. Možná to zde čtou i děcka co si zvolila za favorita právě tu laboratorní myšku chovanou dospěláky pro krmení. Rozhodně se problém dá řešit méně cynicky. Jsme ale silně mimo zaměření iFauny takže navrhuji nechat to na svědomí každého a hotovo. Třeba fakt stačí zvolit si jeden druh.

Na jednu stranu chápu, na druhou stranu jsme na diskusi teraristiky a krmení usmrcenými hlodavci se nyní dokonce protěžuje před krmením živým krmením, co je nejen přirozené a dle mého názoru pro zachování veškerých instinktů u plazů po mé osobní zkušenosti i nutné. Bylo by to jako divit se, že na Drůbeži lidé řeší jak usmrtit správně kohouta nebo nejíst vejce. Zkrátka to k tomu patří. Určitě to neberte osobně, jen jsem tu už zažil výlevy třeba kočkařů nebo jiných přecitlivělých jedinců na to, že naši chovanci žerou a musí zabíjet. Jak krátkozraké, když valná většina z nás maso jí a má za špatné, že jiní pro nás zabíjí..
Ps:ona ta myš také není moc slabá, stejně jako potkan nebo krysy a další. Kolikrát při krmení teče krev a neználci hekají, že chudák myška. Krev přitom teče z hada. Mě osobně pokousal před lety potkan samici constrictora tak nešikovně, že se jí zalilo oko krví a vypadalo to, že na oko neuvidí. Naštěstí se to dalo dopořádku. Taktéž jsem viděl dokument o anakondách, kde v jednu chvíli polyká anakonda kapybaru a je krásně vidět, jak z anakondy visí maso až na žebra, což bylo způsobeno právě nebezpečnou kořistí s níž se had krátce pro svoje přežití vypořádal. Holt není vše jen černé nebo bílé.

14.9.2019 09:10
Jiří5

XXX.XXX.76.126

krmení usmrcenými hlodavci se nyní dokonce protěžuje před krmením živým krmením, co je nejen přirozené a dle mého názoru pro zachování veškerých instinktů u plazů po mé osobní zkušenosti i nutné.
Nezní to snad podstatně lépe než "přetáhnutí" něčím či "fláknutí" o něco? Pro mě tedy rozhodně ano.
Slabá myš či jakákoliv jiná kořist, není myšleno v poměru s hadem případně jakýmkoliv jiným predátorem ale s člověkem.
Abych to kapku zkrátil, hady i jiné predátory jsem choval ale vždy jsem se snažil o maximální ohleduplnost k jejich kořisti. Tu jsem totiž choval také.
Jinak vás ujišťuji že naivita ekoaktivistů a podobných individuí přiživujících se na tématu ochrany přírody mě děsí a hnusí se mě ještě podstatně více než hrubost a bezohlednost. Tato ekomašinka mě už dávno přejela i s pozoruhodnými následky.
Také vím, že není vše jen černé nebo bílé, jen mám pocit že to černé by nemuselo být nutně temné. Není přece potřeba nasí-rat třeba zrovna ty kočkaře. Navíc zrovna u nich jako u chovatelů mimořádných predátorů to rozhořčení působí až komicky.
Tak asi tak.

Karm

14.9.2019 18:23
Karm

XXX.XXX.26.87

Jaký je rozdíl mezi nakrajet a nasekat? Výsledek. Pravda, madam L. nemá moc bohatý slovník. Proc hned nasírat kockare? To jakoze by je tu dotycny nemohl zminit? To vas ta ekomasinka sjela asi hodne. Predatory chova kde kdo a jsou i taci co se jim o to starali jini a oni to znaji jen od vidění. Kolikrat staci jediné špatně zavrene terarium. Holt to nejsou testuda

14.9.2019 19:15
TBB

XXX.XXX.110.79

Existují způsoby jak krmného hlodavce usmrtit rychle a relativně bezbolestně, ale není to tak jednoduché jak se zdá. Pokud na to nemáte profi trénink, moc to s ohledem na myšku nedoporučuji. Navrhovala bych zkusit mražené krmení, tomu je jedno jak dlouho je škrceno a hada vám v sebeobraně nepokouše. (A ač tady vidím opačné názory, had kvůli tomu instinkt neztratí. Dle definice instinkt ztratit nelze, je to nepodmíněné chování. ;])
Ovšem regiusky bývají s krmením trochu ošemetné a je spíš místo ztráty instinktů možnost, že mu mražená myška prostě stejně "nezavoní" a nevezme si ji. V takovém případě doporučuji zkusit mastomyši - nejenže jsou větší a pro dospělou krajtu tedy vhodnější, také v regiuskách jejich pach budí větší chuť k jídlu. Spousta lidí je používá třeba pokud jim krajta přestane žrát normální myši nabo potkany a obvykle to zabírá.

14.9.2019 21:33
Jiří5

XXX.XXX.76.7

Karm, začátek fajn ale přiznám se, že hned poté se poněkud ztrácím. Vychází mě z toho, že se podařilo ve vás vzbudil emoce ještě dříve než jste stačila pořádně přečíst text a nebo je chyba ve mě a prostě vám příliš nerozumím. Předpokládám negaci ale rád bych měl jasno v čem konkrétně, protože v tom že had není želva to asi nebude.
Pandinus mě prostě srovnal lépe, nebo alespoň tak, že mohu oponovat.

Možná nerozumím více věcem. Třeba, očekával jsem podobné reakce spíše od jedinců postižených testosteronem. Opravdu jsem nečekal podobné vzepětí od té druhé, pro mě dosud daleko příjemnější, poloviny lidstva. Asi ta genderová vyváženost pracuje nebo co.
Děkuji předem za klidnou odpověď.

14.9.2019 23:21
Pandinus

XXX.XXX.234.115

TBB napsal(a):
Existují způsoby jak krmného hlodavce usmrtit rychle a relativně bezbolestně, ale není to tak jednoduché jak se zdá. Pokud na to nemáte profi trénink, moc to s ohledem na myšku nedoporučuji. Navrhovala bych zkusit mražené krmení, tomu je jedno jak dlouho je škrceno a hada vám v sebeobraně nepokouše. (A ač tady vidím opačné názory, had kvůli tomu instinkt neztratí. Dle definice instinkt ztratit nelze, je to nepodmíněné chování. ;])
Ovšem regiusky bývají s krmením trochu ošemetné a je spíš místo ztráty instinktů možnost, že mu mražená myška prostě stejně "nezavoní" a nevezme si ji. V takovém případě doporučuji zkusit mastomyši - nejenže jsou větší a pro dospělou krajtu tedy vhodnější, také v regiuskách jejich pach budí větší chuť k jídlu. Spousta lidí je používá třeba pokud jim krajta přestane žrát normální myši nabo potkany a obvykle to zabírá.

Říkejte tomu jak chcete, instinkt nebo ne, ale pokud se dospělý had krmený mrtvou kořistí následně obává lovit živou kořist, tak tedy nevím co ztratil. Stejně tak se projevuje u petkařů syndrom, kdy adultní hadi i přes svou velikosti a schopnosti odmítají žrát cokoliv jiného než holata, protože jim nic jiného nabízeno nebylo a všechno jiné v nich vzbuzuje obavu, přestože stejně velkou kořist loví jejich normálně krmení soukmenovci (a především soukmenovci žijící v přírodě) při poloviční velikosti. A už vůbec nehovořím o tom, že zkrmování rozmražené kořisti není nutričně totéž jako krmení živou kořistí (když jsem se věnoval chovu hroznýšů, tak mě má pohodlnost při zkrmování nanuků stála celé dvě sezony a draze sem za ni zaplatil). Nevidím důvod dělat z hadů, ale i varanů a dalších zvířat sběrače. Asi na to žádné studie zatím nebudou, ale pochybuji, že pokud má had používat svoje tělo k usmrcení kořisti, využívá k tomu svaly, stoprocentně jeho tělo nepracuje přirozeně, pokud po teráriu pouze sbírá nanuky. O tom, že třeba u jedáků jed rozšířený v hadem usmrcené kořisti následně pomáhá při trávení byly diskuse již před dvaceti lety.
K těm mastomyším - reginy je berou poměrně spolehlivě proto, že je loví i v přírodě. Zároveň tahle kořist už splňuje atribut dostatečně velké kořisti pro lepší uchopení. Mimochodem pořád se tu nebral v potaz aspekt změny vnějších podmínek a třeba nedostateně fungujícího hada na základě jejich vlivu

15.9.2019 19:32
TBB

XXX.XXX.110.79

Respektuji, že se někdo rozhodne jít přirozenější cestou a krmit živé. Dokud se had bez problému nažere, nic proti nemám.
Co se snažím říct je to, že mražené stojí za to zkusit v případě který předložila zakladatelka vlákna, protože jsou bezpečnější (logicky nekoušou, pokud jsou dlouho škrceny), praktičtější (pokud nechováte vlastní, může být z ruky jezdit ob týden do zveráku) a často levnější (mluvím jako někdo s poněkud vybíravou regiuskou, která bere převážně ty mastomyši nebo pískomily - ti vyjdou mražení na méně než polovinu).
Ano, krajty jsou uzpůsobené kořist škrtit a zapojit svaly, to máte pravdu - také je však fakt, že to dělají i s těmi mraženými. Prostě v tom nevidí rozdíl, takže si "zacvičí" v obou případech. Na to ani nemusí být udělaná studie, můžete si to snadno dohledat na Youtube. :] Jestli je nějaký rozdíl v nutričních hodnotách, to už je věc další. Je fakt, že jsem nenašla zatím žádný článek se spolehlivými zdroji, takže se "odpichuji" od zvířat chovatelů za hranicemi, např. v Německu. Zvířata mají vychovaná na mraženém a fungují stejně dobře, jako hadi vychovaní na živém.

Každopádně aby se to tu nezvrhlo pouze v debatu o tom, jaké krmení je lepší - máte pravdu v tom, že tu zatím nikdo nezvážil změnu vnějších podmínek. Takže stahuji svůj předchozí návrh a doporučím před nějakým experimentováním s "nanuky" zkontrolovat welfare situaci. Množství světla, teploty, vlhkost, dostatečný počet úkrytů, případně i zaneprázdněnost místnosti, kde se terárko nachází. Blbnout se způsobem krmení by měl být až druhý krok a tím pádem se omlouvám za poněkud uspěchanou a nepromyšlenou radu.

Neregistrovaný uživatel

15.9.2019 21:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143

Mam doma dost přes stovku hadu. Od mladat uzovek po dospelou tmavku. Dalsich x desitek mi rukama proslo. Drtivou vetsinu zvirat krmym mrtvym.uz jen proto ze neni cas u kazdeho zvirete stat a cekat az zivou korist chyti asistovat aby pripadne zova nezranila hada idealne este pak behat a kontrolovat kde zustala ziva mys potkan nesezran. Nerealne pro pracujici osobu. Taky nemam nervy cucet na hystericky prchajiciho vydesenho hlodavce a totalne vycurenyho vystreslyho jada kdyz ji nesejme na prvni pokus. Hovna a chcanky od mysi ci potkana vsude nervy stres pro vsecky. Dekuji ne.
Ano nekteri experti stale vyzaduji zivou korist. Tam tedy bohuzel davam zivou ale snazim se preucit. Obcas mi z krmeni zivymi neco zbude a co s tim pak? Mezi svy chovny mysi to nedam zabily by to. Taize jedina sance usmrtit. Nejsem velkochovatel takze nadoby s c ockem kvuli obcasnymu usmrcení par mysi nemam a porizovat nebudu. Dle zakoniku je mozno krmne hlodavce zabit zlomenim vazu. Cemuz vzati mysi za ocas a "flaknuti" o zem ci hranu odpovida. A ze jsem dle vas buhvijaka? No nevim kolik hadu a jak dlouho jste je mel vy. Ale po zkusenostech s ruznymi druhy, povahami a ruznymi typy krmeni otupet clovek musi jinak by mu jeblo.
Takze ano. Je mi lito kdyz musim neco zabit nebo zkrmit zive a ne nevychutnavam si to a neskacu radosti. Ale musi se to holt nekdy. Řízek vam na talir taky nepribeh sam. A nevidim duvod proc z toho delat tabu a okolo toho tanecky jak je to fujky a nema se o tom mluvit. Ma. At lidi vidi i ty neslunickovsly veci. Ze si hraju na drsonku? Ne nejsem. Jen mi nesibe z ptakovin.

15.9.2019 23:22
Pandinus

XXX.XXX.234.115

TBB napsal(a):
Respektuji, že se někdo rozhodne jít přirozenější cestou a krmit živé. Dokud se had bez problému nažere, nic proti nemám.
Co se snažím říct je to, že mražené stojí za to zkusit v případě který předložila zakladatelka vlákna, protože jsou bezpečnější (logicky nekoušou, pokud jsou dlouho škrceny), praktičtější (pokud nechováte vlastní, může být z ruky jezdit ob týden do zveráku) a často levnější (mluvím jako někdo s poněkud vybíravou regiuskou, která bere převážně ty mastomyši nebo pískomily - ti vyjdou mražení na méně než polovinu).
Ano, krajty jsou uzpůsobené kořist škrtit a zapojit svaly, to máte pravdu - také je však fakt, že to dělají i s těmi mraženými. Prostě v tom nevidí rozdíl, takže si "zacvičí" v obou případech. Na to ani nemusí být udělaná studie, můžete si to snadno dohledat na Youtube. :] Jestli je nějaký rozdíl v nutričních hodnotách, to už je věc další. Je fakt, že jsem nenašla zatím žádný článek se spolehlivými zdroji, takže se "odpichuji" od zvířat chovatelů za hranicemi, např. v Německu. Zvířata mají vychovaná na mraženém a fungují stejně dobře, jako hadi vychovaní na živém.

Každopádně aby se to tu nezvrhlo pouze v debatu o tom, jaké krmení je lepší - máte pravdu v tom, že tu zatím nikdo nezvážil změnu vnějších podmínek. Takže stahuji svůj předchozí návrh a doporučím před nějakým experimentováním s "nanuky" zkontrolovat welfare situaci. Množství světla, teploty, vlhkost, dostatečný počet úkrytů, případně i zaneprázdněnost místnosti, kde se terárko nachází. Blbnout se způsobem krmení by měl být až druhý krok a tím pádem se omlouvám za poněkud uspěchanou a nepromyšlenou radu.

Většina chovatelů má na youtube krmení nanuky právě jen kvůli pitomcům a zelenáčům. Realita v chovu je jiná:-)
Zároveň je tu i aspekt obchodní a to možnost prodávat právě blbečkům, co chtějí hada, ale mají problém se podívat na skutečnost, na to jak to v přírodě chodí. Ti nemají ambice zvířata množit a co jim z nich roste neřeší. Ukonejší je právě videa z krmení, dle něhož prostě na pohodu vyndají potkana, králíka, sele z mrazáku jako řízek a přitom se můžou kámošům chlubit tmavkou.
Je opravdu trochu rozdíl krmit čerstvě zabitým zvířetem a zvířetem, které bylo v mrazáku a cestou ke spotřebiteli jednou dvakrát rozmrzlo (bohatě na to stačí končetiny a ocas). Rozhodně i nasimulovaný útok a škrcení nanuka není to samé, co skutečný lov a škrcení. Zabitou kořist hadi škrtí daleko kratší dobu a realtivně rychle po uchopení povolí (výjimky se najdou - retiny). Tolik moje osobní zkušenost.
Můj příspěvek prosím neberte jako kritku a určitě se není třeba omlouvat za uspěchanou radu. Naopak, je fajn, že se najde někdo, kdo neradí vyslovené hovadiny protože viděl hada v televizi a nic za to nežádá. Mě právě jen napadlo, že ta doba podivuhodně koresponduje s poklesem vnějších teplot, než tento týden přišlo opět oteplení. 12ti letá regiuska rozhodně není za zenitem a nejde o nikterak starého hada na to, aby začal mít problémy s lovem.

16.9.2019 09:47
elisak

XXX.XXX.194.232

Ja taky krmim vetsinou nanukama az na par vyjimek, ktery mi je neberou (dokonce jsem tu mela experta, co zral jenom nanuky). Jednou mesicne po burze dostanou omraceny nebo cerstve zabity. A to mam vetsinu haku jedaky, prosperujou dobre, mnozi se. A resit uplne zbytecny pokousani u jedaku, se mi fakt nechce. Hlodavce chovat nechci a kazdy tyden jezdit pro zivy se mi taky nechce. Ale nanuky si vetsinou vyrabim sama, prave abych predesla rozmrznuti a zmrznuti.
K usmrcovani hlodavcu, kazdy kdo hady chova by to mel zvladnout, obcas to proste jinak nejde, takze by se o tom melo i mluvit. A hrat si na to, ze nezavrazdim mysicku, ale hodit ji k hadovi do tera je ok, je uplny nesmysl, mys je mrtva tak jako tak. A s troskou praxe to je pro mys rychlejsi o tu hranu stolu.
A taky patrim k neznymu pohlavi...

16.9.2019 13:13
Janinat

XXX.XXX.22.206

Ráda přidám taky jeden názor za "něžné pohlaví". V začátcích bez jakýkoliv předešlých zkušeností s hady (za začátečníka se ještě stále považuji) bych ocenila víc takových diskuzí a popřípadě, když to řeknu blbě, "návodů". Někdy se prostě nezadařilo - had chytl a obtočil potkana tak nešikovně, že ho potkan kousal jak to šlo...tudíž jsme potkana rdousili s hadem oba (já pinzetou za krkem) no děs pro nás všechny tři. Velmi brzy jsem sama došla k tomu, že jedna "milostivá" rána je mnohdy lepším východiskem. Každopádně děkuji, protože i tato napjatá diskuze mi přidala do obzoru. :)

16.9.2019 22:37
Jiří5

XXX.XXX.76.73

Dobře tedy.
Pod tíhou, zdá se všeobecného názoru, se budu muset krucinál asi vzdát. Takže vzdávám se.
Už moje babička mě jako kloučkovi kladla na srdce "na ženský si dej Jiříku pozor, ony se nezdají". Já hlupák to moc nechápal. Teď když jsem v jejím věku mě začíná konečně svítat. Pravda možná kapku pozdě ale slýchávám, že pozdě není nikdy. Blahopřeji všem diskutujícím, zase se ze mě stává tvrdý chlap ( i když znám nesrovnatelně lepší způsoby ).
Prostě dámy, třískejte si čím chcete a o co chcete já už ani nemuknu. Jen malinko špitnu. Stejně budu případné nutné zabíjení živé potravy nazývat jinak. Možná je v tom jen jistá míra alibismu ale když nic jiného je to, alespoň z mého pohledu, vkusnější.
Co si však bezpodmínečně vyhrazuji je případné další srovnávání mé osoby s čímkoli s předponou eko, to si beru příliš osobně a opravdu hrubě mě to uráží.
Na druhou stranu třeba blbce unesu lehce.
Už nemám co sypat dochází popel, stačí to takto?

Leithian
Ano jsme zřejmě každý trochu jiný, to ale nemusí být vždy na škodu. Chtěl jsem Vás původně trochu nadzvednout to je také fakt. Stalo se a asi se to moc nepovedlo, no.
Vím, co je to za starosti, nutné kompromisy a vůbec vše okolo chovu většího počtu zvířat, samozřejmě nejen hadů. Takže klobouk dolů za těch sto kousků. Já osobně jsem choval, v dobách kdy se pro kvalitní hady muselo ještě jezdit do Hammu, pouze pár dost pěkných korálovek a heterodonů. Nikdy jsem nepřesáhl počet dvaceti chovných kusů a samozřejmě odpovídající počty mladých. Nemohu se tedy dost dobře s Vámi srovnávat. Přestože se mě hadi líbí a mají můj obdiv, nezvládal jsem jejich krmení. Vydržel jsem pouze zhruba šest let a potom mě to, přes hezké úspěchy, nakonec udolalo a přesměroval jsem se na jiná zvířata. Zejména proto tvrdím že jinakost není špatná.
Mám, možná ke své škodě, prostě kapánek jinak nastavený práh citlivosti. Rozhodně však nepatřím mezi sluníčkáře kteří, aniž by skutečnou přírodu někdy alespoň viděli, nemluvě o zažití, glorifikují něco čemu ani zdaleka nerozumí.
Já měl to štěstí že jsem střípky té opravdové, divoké a k jedinci nesmlouvavé
matičky přírody viděl a krátce i zažil a vím, nebo spíše tuším, jaká dokáže být ve vší své kráse a dokonalosti sviňa. Navíc jsem měl i zkušeného a trpělivého učitele a tím nemyslím ty trapné ekozájezdy, ekoprůvodce a podobné vymyšlenosti.
Povedlo se mě to trochu vysvětlit?

Neregistrovaný uživatel

16.9.2019 22:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143

Jiří5 napsal(a):
Dobře tedy.
Pod tíhou, zdá se všeobecného názoru, se budu muset krucinál asi vzdát. Takže vzdávám se.
Už moje babička mě jako kloučkovi kladla na srdce "na ženský si dej Jiříku pozor, ony se nezdají". Já hlupák to moc nechápal. Teď když jsem v jejím věku mě začíná konečně svítat. Pravda možná kapku pozdě ale slýchávám, že pozdě není nikdy. Blahopřeji všem diskutujícím, zase se ze mě stává tvrdý chlap ( i když znám nesrovnatelně lepší způsoby ).
Prostě dámy, třískejte si čím chcete a o co chcete já už ani nemuknu. Jen malinko špitnu. Stejně budu případné nutné zabíjení živé potravy nazývat jinak. Možná je v tom jen jistá míra alibismu ale když nic jiného je to, alespoň z mého pohledu, vkusnější.
Co si však bezpodmínečně vyhrazuji je případné další srovnávání mé osoby s čímkoli s předponou eko, to si beru příliš osobně a opravdu hrubě mě to uráží.

Leithian
Ano jsme zřejmě každý trochu jiný, to ale nemusí být vždy na škodu. Chtěl jsem Vás původně trochu nadzvednout to je také fakt. Stalo se a asi se to moc nepovedlo, no.
Vím, co je to za starosti, nutné kompromisy a vůbec vše okolo chovu většího počtu zvířat, samozřejmě nejen hadů. Takže klobouk dolů za těch sto kousků. Já osobně jsem choval, v dobách kdy se pro kvalitní hady muselo ještě jezdit do Hammu, pouze pár dost pěkných korálovek a heterodonů. Nikdy jsem nepřesáhl počet dvaceti chovných kusů a samozřejmě odpovídající počty mladých. Nemohu se tedy dost dobře s Vámi srovnávat. Přestože se mě hadi líbí a mají můj obdiv, nezvládal jsem jejich krmení. Vydržel jsem pouze zhruba šest let a potom mě to, přes hezké úspěchy, nakonec udolalo a přesměroval jsem se na jiná zvířata. Zejména proto tvrdím že jinakost není špatná.
Mám, možná ke své škodě, prostě kapánek jinak nastavený práh citlivosti. Rozhodně však nepatřím mezi sluníčkáře kteří, aniž by skutečnou přírodu někdy alespoň viděli, nemluvě o zažití, glorifikují něco čemu ani zdaleka nerozumí.
matičky přírody viděl a krátce i zažil a vím, nebo spíše tuším, jaká dokáže být ve vší své kráse a dokonalosti sviňa. Navíc jsem měl i zkušeného a trpělivého učitele a tím nemyslím ty trapné ekozájezdy, ekoprůvodce a podobné vymyšlenosti.

Castecne ano. No ja si prosla vsim od uzovek, heterodonu, koralovek, eryxu, cenchrii a maurusu, hroznysu, regiusek, tmavek retik... A i anakonda byla par mesicu doma. Celkem mi za tech pet let proslo rukama par stovek hadu. Dlouho jsem hledala cemu se venovat tak mam ted takovou vyhovujici mixaz. Presny pocty radsi nezjistuju 😂

16.9.2019 23:10
Jiří5

XXX.XXX.76.73

Tak to jsem moc rád Leithian. Kdyby tam ovšem nebylo to "Částečně", bylo by to ještě lepší.

16.9.2019 23:31
Pandinus

XXX.XXX.234.115

Jiří5 napsal(a):
Dobře tedy.

Leithian

Zkušenosti se stovkami hadů mají v téhle zemi desítky chovatelů, ostatně stačí na to 4-5 povedených snůšek guttat, korálovek, nějaký ten odchov hroznýšů či hroznýšovců ročně a jste přes kilo jen to hvízdne:-)

17.9.2019 00:03
Jiří5

XXX.XXX.76.73

To jistě ano, jenže já se zaplaťpánbůh navezl jen do jednoho a tím je Leithian, takže teď musím žehlit na tom správném místě. A ani mě to žehlení nijak nevadí protože vypadá, že jí hadi opravdu baví a je schopná jim něco obětovat, minimálně své pohodlí. Což u mladé ženské (zdá se) není zrovna málo.

Pardon Leithian musím nějak odpovědět Pandinusovi.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2019 11:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143

Pandinus napsal(a):
Zkušenosti se stovkami hadů mají v téhle zemi desítky chovatelů, ostatně stačí na to 4-5 povedených snůšek guttat, korálovek, nějaký ten odchov hroznýšů či hroznýšovců ročně a jste přes kilo jen to hvízdne:-)

Ja to ale nemela v odchovech ty do poctu zvirat nepocitam. Ty jsou brane navic. Jo, driv kone pak jsem zkusila tohle a hadum se cpe vse. Nobe auto dovca apod nehrozi. Misto toho dalsi nebo lepsi tera nova zver plnej mrazak apod 😁

20.9.2019 21:41
Pandinus

XXX.XXX.234.115

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja to ale nemela v odchovech ty do poctu zvirat nepocitam. Ty jsou brane navic. Jo, driv kone pak jsem zkusila tohle a hadum se cpe vse. Nobe auto dovca apod nehrozi. Misto toho dalsi nebo lepsi tera nova zver plnej mrazak apod 😁

Tak to já to mám přesně naopak Nakoupit si zvířata do foroty umí kdejaké nemehlo, stačí na to sponzor, nebo zkrátka peníze. Odchovy se naopak počítají, protože zvířatům byly vytvořeny odpovídající podmínky pro rozmnožení. Nutno ale dodat, že zrovna hadi jsou až na výjimky s prominutím pro primitivy (prosím s nadsázkou - vážím si každého narozeného či vylíhnutého prcka) a odchovy jsou otázkou času při dodržení jasných podmínek. Naproti tomu chovy a odchovy ještěrů a želv jsou až na pár komerčních druhů jiné kafe

21.9.2019 21:30
Jiří5

XXX.XXX.76.120

Jsem přesvědčen, že pojem jednoduchý versus složitý chov není moc vhodný. Vždy se jedná pouze o pochopení a zvládnutí techniky chovu a nutných potřeb daného druhu.
Neustále se přesvědčuji o tom, že neinformovaný, či špatně informovaný člověk je schopen zmastit i chov žížal a může mít IQ 150 (bez nadsázky). Myslím, že za relativní jednoduchost chovu vděčí současná generace teraristů zkušenostem včetně chyb a nesprávných závěrů generacím průkopníků teraristiky. A hadi se chovají velmi dlouho.
Například pojem komerční druh želvy byl ještě cca před dvaceti lety u nás jen sen,
pokud se tedy nepočítá bezhlavé plenění divoce žijících populací zejména Testudo horsfieldii, což ve velkém pokračuje bohužel dodnes. "Uklidňuje" mě fakt, že je to praktikováno alespoň s tichým přihlížením ekolidí, takže je vyloučené aby se stal nějaký malér (to už s poněkud hořkou nadsázkou je).

Neregistrovaný uživatel

22.9.2019 17:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143

Tak ka odchovu nemam moc neb jsem proste nemela zvirata vhodna k pareni. Ted jsem treba temer bez dospelych hroznysek. Zustanou mi tu tri. Jedna hure zabrezava je nicmene stale mladounka. Dalsi je malicka a treti je jedina akorat. Zbytek je proste moc mlady. Nebo v ne top forme. A nejsem de bil abych parila za kazdou cenu vsecko vsim jen abych vytahala mlady na prodej... Treba v unoru a breznu se mi ppvedlo koupit vetsi skupinu adult eryxu. Par samcu jsem pustila na ty samice co byli v dostatecne a nejlepsi kondici. Ze ctyr parenych dva porody zatim a jedna se chysta. Uzovky mam mladounke. Cenchrie mam aduktu par. Jedna hure zere, druhá momentalne zdravotni problemy. Ze za pet let "chovu" kdyz tolik zvirat mam teprve letos nemam mrqky odchovu nevidim jako nedostatek ale ukazku toho ze nerejzuju za kazdou cenu

22.9.2019 17:26
Pandinus

XXX.XXX.234.115

Jiří5 napsal(a):
Jsem přesvědčen, že pojem jednoduchý versus složitý chov není moc vhodný. Vždy se jedná pouze o pochopení a zvládnutí techniky chovu a nutných potřeb daného druhu.
Neustále se přesvědčuji o tom, že neinformovaný, či špatně informovaný člověk je schopen zmastit i chov žížal a může mít IQ 150 (bez nadsázky). Myslím, že za relativní jednoduchost chovu vděčí současná generace teraristů zkušenostem včetně chyb a nesprávných závěrů generacím průkopníků teraristiky. A hadi se chovají velmi dlouho.
Například pojem komerční druh želvy byl ještě cca před dvaceti lety u nás jen sen,
pokud se tedy nepočítá bezhlavé plenění divoce žijících populací zejména Testudo horsfieldii, což ve velkém pokračuje bohužel dodnes. "Uklidňuje" mě fakt, že je to praktikováno alespoň s tichým přihlížením ekolidí, takže je vyloučené aby se stal nějaký malér (to už s poněkud hořkou nadsázkou je).

No pokud chcete slovíčkařit, prosím. Každopádně jste hned v druhé větě potvrdil to, co jsem řekl sám - nastolit odpovídající podmínky je u hadů naprosto jinde (znovu zopakuji až na výjimky druhům, u nichž to lze hůře), než splnit nároky řady druhů želv, ještěrů a to i běžně se objevujících v chovech.
Tahat do toho neinformovaného člověka, nebo to omlouvat špatně informovaným člověkem opravu nelze - tenhle termín už v dnešní době nemá naprosto co dělat, protože u všech běžně dostupných druhů si lze vše zjistit při troše zájmu a píle, což by mělo být u chovatele samozřejmostí. IQ je pro mě nic neříkající i když si na to teď hodně lidí rádo hraje (asi jako před lety museli mít všichni v rodokmenu kelty:-)). Pokud někdo s IQ 150 zmastil chov žížal, přesně to podporuje teorie, jakou má jeho měření vypovídající hodnotu a k čemu je v reálném životě.
Jednoduchost chovu je vždy postavena na informovanosti s jakou vstupujeme do chovu toho kterého druhu. Jestliže před lety se sem dostala nějaká zvířata asi souhlasíte, že logicky lidé činili chyby už proto, že v dané oblasti výskytu nebyli a ani nebylo odkud vzít info, což je dnes naprosto někde jinde. Taky mě situace nutí googlit a hledat informace o druzích, které se sem dostávají jako nové a o nichž se nepíše zhola nic stran chovu, nebo-li google nevyplivne takřka nic. Ale zde byla řeč o zvířatech jako jsou hroznýši, hroznýšovci, krajty, užovky běžných a snadno dostupných druhů a jejich mutací, které nepamatují přírodu x-generací zpět.
Neřekl bych, že hadi se chovají delší dobu, rozhodně ne, než jaká je historie chovu třeba suchozemských želv. V dobách, kdy se vozily za války gréky ale i horsfieldky (tehdy ještě agrionemys) jako potravina, se tady o chovu guttat a constrictorů jen snilo. Navíc řada chovatelů docilovala odchovů želv i v dobách, kdy tahle zvířata ještě nespadala do CITES, zase taková rarita to nebyla, pokud hovoříme o Testudech. Nicméně i tak to je pořád něco jiného, než odchovávat lampropeltisky, obsolety nebo constrictory.

22.9.2019 18:52
Jiří5

XXX.XXX.76.134

Nezdá se mě že bych slovíčkařil, ovšem přikládám slovům obvyklý význam, je to problém? Pokud ano není můj, takže ho nehodlám řešit.
Třeba vaše rovnítko mezi chovem a dovozem potravin mě není jasné, opravdu to srovnáváte? Takové srovnání se mě nedaří ať dělám co dělám. Válku jsem nezažil takže ani ty gréky. Dobře však pamatuji období let sedmdesátých a masivní jarní dovozy horsfieldek na polévku do místní zeleniny za lidovou cenu 25,-Kčs. To bylo mimo jiné období kdy jsem se poprvé blíže setkal se želvou. Pravda žádný chovatelský úspěch jsem tehdá neslavil. Cites byl u nás povinný tuším od roku 2004 což se míjí se spornou dobou o cca 30 let, proč nebo co vlastně srovnáváte? O řadě úspěšných želvích chovatelů nic nevím a to těch 5-6 výjimek znám. Vše ostatní byla pouze snaha o chov. Zato však vím, že pro mnoho lidí byl problém už to, jak kvalitně vychovat želvu od mláděte do dospělosti. Rozhodně však ne z důvodu obtížnosti chovu, ale pro nedostatek kvalitních info. googl negoogl. Hadařů (zkušených) jsem znal podstatně více. Proto tvrdím, že tradice v jejich chovu je podstatně delší a samotný chov v té době propracovanější. Tak asi tak.
Abych nezapomněl, také nemáte daleko ke "slovíčkaření" že ne? Nebo snad jde jen o nepochopení nadsázky? viz.
Pokud někdo s IQ 150 zmastil chov žížal, přesně to podporuje teorie, jakou má jeho měření vypovídající hodnotu a k čemu je v reálném životě.
Pokud jste výzvu myslel jako výzvu, jsem kdykoliv připraven, možná bude i legrace.

22.9.2019 19:58
Pandinus

XXX.XXX.234.115

Jiří5 napsal(a):
Nezdá se mě že bych slovíčkařil, ovšem přikládám slovům obvyklý význam, je to problém? Pokud ano není můj, takže ho nehodlám řešit.
Třeba vaše rovnítko mezi chovem a dovozem potravin mě není jasné, opravdu to srovnáváte? Takové srovnání se mě nedaří ať dělám co dělám. Válku jsem nezažil takže ani ty gréky. Dobře však pamatuji období let sedmdesátých a masivní jarní dovozy horsfieldek na polévku do místní zeleniny za lidovou cenu 25,-Kčs. To bylo mimo jiné období kdy jsem se poprvé blíže setkal se želvou. Pravda žádný chovatelský úspěch jsem tehdá neslavil. Cites byl u nás povinný tuším od roku 2004 což se míjí se spornou dobou o cca 30 let, proč nebo co vlastně srovnáváte? O řadě úspěšných želvích chovatelů nic nevím a to těch 5-6 výjimek znám. Vše ostatní byla pouze snaha o chov. Zato však vím, že pro mnoho lidí byl problém už to, jak kvalitně vychovat želvu od mláděte do dospělosti. Rozhodně však ne z důvodu obtížnosti chovu, ale pro nedostatek kvalitních info. googl negoogl. Hadařů (zkušených) jsem znal podstatně více. Proto tvrdím, že tradice v jejich chovu je podstatně delší a samotný chov v té době propracovanější. Tak asi tak.
Abych nezapomněl, také nemáte daleko ke "slovíčkaření" že ne? Nebo snad jde jen o nepochopení nadsázky? viz.
Pokud někdo s IQ 150 zmastil chov žížal, přesně to podporuje teorie, jakou má jeho měření vypovídající hodnotu a k čemu je v reálném životě.
Pokud jste výzvu myslel jako výzvu, jsem kdykoliv připraven, možná bude i legrace.

Tak už jste slovíčkařil při tlučení myší, teď jste mě chytal za slovo s tím primitivním chovem. Myslím, že všichni zúčastnění z toho pochopili správně, co se tím myslelo a nenapadlo mě, že se v tom hodláte vrtat. Je skutečně rozdíl mezi zvířetem, kterému jede v teráriu slabá žárovka, házíte mu týdně myši, páří se i bez zimování nebo napodobení nějakého klimatického období, potřeba UV je nulová, dotace vápníku a dalších látek postavená na krmení hlodavci a tak by se dalo pokračovat. Tak doufám, že už jste mě pochopil:) Ostatním se omlouvám, že píšu to, co už jsem předtím napsal.
Rovnítko mezi chovem a dovozem potravin?? Když část lidí si želvy ponechávala na zahradách, na zimu je umístili do sklepa a někteří z nich docilovali odchovů a od těchto zvířat docilují i nyní? I Vok, který dovážel bahenky jako postní byl v reálu chovatel resp. jeho poddaní, protože se kvůli chovu samotnému upravovaly vodní nádrže tak, aby emyskám vyhovovaly.
Cites jsem zmínil proto, že stran dostupnosti a startu chovu byl pro chovatele Testud přelomový. Zvířata, která do té doby stála i 250kč na burzách se vyšplhaly cenově na desetinásobky a to tehdy přilákalo poměrně dost lidí a dost chovů začalo. Jediné co lidem v cestě stálo byly finance, jelikož kdo nebyl v balíku, nemohl si dovolit nakoupit adultní zvířata a rozjet chov tak, jako jiní (mluvím o tom legálním). Určitě souhlasíte, že odchovat Testuda, pokud získáte dospělce je otázkou první sezony - teda pokud nemáte těch 150 IQ a nejste špatně informovaný jako v chovu žížal Omlouvám se, chtěl jsem to odlehčit. To s IQ jsem nemyslel nijak, než jak bylo napsáno, nehodlám si s někým měřit pindíka, ani dále dohadovat, zda bylo dřív slepice nebo vejce. Osobně mě mrzí, že se to strhlo tímto směrem, ač má myšlenka byla naprosto jiná a netýkala se vůbec vás. Šlo mi čistě o to, že moderně se chovatel měří počtem toho, co má. Což je otázka peněz a řekněme prostoru, podmínek. Nic víc, nic méně. Jestliže na to mám čas, prostor a baví mě to, lze toho mít za krátko víc, jak zoologické zahrady ČR dohromady (a znám lidi, kteří to tak mají). Já zastávám starou školu, tedy že chovatel se měří odchovy, protože zvířata jsou spokojená s tím, co jsem poskytl. To byla celá myšlenka, že chovatele nedělá počet nakoupených chovanců a že si z toho, že má někdo sto dvěstě třista hadů nesednu na pr*el, protože to nic není. Když se povede, ročně mi přibyde 200 hadů a stačí na to pár spokojených holek. Na druhou stranu vidím práci s nimi a s tím, co dělám, abych odchoval gekony, anolisy, gekončíky (opravdu nemyslím noční) a vodní či suchozemské želvy. Prostě chovat hady je daleko jednodušší. Tečka. Pokud se potřebujete hádat a mít poslední slovo, prosím. Opravdu to bylo myšleno tak, jak jsem napsal a kdybyste se nechytl toho, že slovo primitivní je urážející, že to je o informovanosti (to opravdu nesouhlasím, dneska je neinformovaný pouze ignorant u běžně množených druhů a že jich je), už jsem do tohoto vlákna nezasahoval. Pokud těch stopade mělo být vašich a pochopil jste to jako urážku, tak to se omlouvám, ani ve snu mě nenapadlo, že by šlo o vaše IQ. Hezký večer

22.9.2019 22:14
Jiří5

XXX.XXX.76.134

Docela dobré a děkuji za přání hezkého večera, zrovna jej plánuji. Pochopitelně, už ze slušnosti, vám přeji to samé.
Schází mě však k úplné spokojenosti podrobnější výčet mého slovíčkaření aby jste vy všichni mohli být ještě více rozhořčeni. Mimo jiné kdo to je ti všichni? Urazil jsem snad nechtíc ještě někoho jiného mimo vás a leithian? Té jsem se snažil omluvit jak jste možná pochopil a tím pádem také těm co vyjádřili svůj nesouhlas.
S tím Vokem a úpravou rybníků pro emysky jste mě opravdu dostal. Možná mě to překvapuje proto, protože nemám těch stopade. Kde jste to vzal? Je mě známo, že emysky stejně tak jako ryby sloužily jako postní jídlo ale že by se pro ně spec. upravovali rybníky? Rád bych doplnil povšechné vědomosti. Doufám že se postupně dozvím jaké ještě tajnosti skrývá třeba Karel IV, případně sám Sámo. To bude rozhodně přínosné. Na druhou stranu doporučuji vám, zejména když už s tím argumentujete, doplnit si představu o ceně želv těsně před registrací, 250,- to rozhodně nebylo.
Je mě líto ale pro nedostatek času (jdu prožívat hezký večer) nemám možnost podrobněji rozebrat ten váš příspěvek. Pokud uvážím že mě to stojí za to budu pokračovat později.
V mezičase by možná nebylo od věci chladně zauvažovat přestat třeba s tímto
Pokud těch stopade mělo být vašich a pochopil jste to jako urážku, tak to se omlouvám, ani ve snu mě nenapadlo, že by šlo o vaše IQ. Jde sice o opravdu hezké sdělení o mé inteligenci a na slušné úrovni, to je fakt, ale eskalovalo by to vzájemnou nevraživost až moc.
Není vhodnější začít se třeba vzájemně ignorovat? Kdyby to náhodou bylo těžko pochopitelné tak upozorňuji že slovo vzájemně znamená "oba".
Dále upřesním že slovo ignorovat neznamená, v mém pojetí, nevyjadřovat se k vzájemným rozdílným názorům, jen přestat s invektivami byť šikovně formulovanými.
Aby bylo jasno, neomlouvám se jen navrhuji.
V případě že ne můžeme klidně pokračovat.

22.9.2019 22:58
Pandinus

XXX.XXX.234.115

Jiří5 napsal(a):
Docela dobré a děkuji za přání hezkého večera, zrovna jej plánuji. Pochopitelně, už ze slušnosti, vám přeji to samé.
Schází mě však k úplné spokojenosti podrobnější výčet mého slovíčkaření aby jste vy všichni mohli být ještě více rozhořčeni. Mimo jiné kdo to je ti všichni? Urazil jsem snad nechtíc ještě někoho jiného mimo vás a leithian? Té jsem se snažil omluvit jak jste možná pochopil a tím pádem také těm co vyjádřili svůj nesouhlas.
S tím Vokem a úpravou rybníků pro emysky jste mě opravdu dostal. Možná mě to překvapuje proto, protože nemám těch stopade. Kde jste to vzal? Je mě známo, že emysky stejně tak jako ryby sloužily jako postní jídlo ale že by se pro ně spec. upravovali rybníky? Rád bych doplnil povšechné vědomosti. Doufám že se postupně dozvím jaké ještě tajnosti skrývá třeba Karel IV, případně sám Sámo. To bude rozhodně přínosné. Na druhou stranu doporučuji vám, zejména když už s tím argumentujete, doplnit si představu o ceně želv těsně před registrací, 250,- to rozhodně nebylo.
Je mě líto ale pro nedostatek času (jdu prožívat hezký večer) nemám možnost podrobněji rozebrat ten váš příspěvek. Pokud uvážím že mě to stojí za to budu pokračovat později.
V mezičase by možná nebylo od věci chladně zauvažovat přestat třeba s tímto
Pokud těch stopade mělo být vašich a pochopil jste to jako urážku, tak to se omlouvám, ani ve snu mě nenapadlo, že by šlo o vaše IQ. Jde sice o opravdu hezké sdělení o mé inteligenci a na slušné úrovni, to je fakt, ale eskalovalo by to vzájemnou nevraživost až moc.
Není vhodnější začít se třeba vzájemně ignorovat? Kdyby to náhodou bylo těžko pochopitelné tak upozorňuji že slovo vzájemně znamená "oba".
Dále upřesním že slovo ignorovat neznamená, v mém pojetí, nevyjadřovat se k vzájemným rozdílným názorům, jen přestat s invektivami byť šikovně formulovanými.
Aby bylo jasno, neomlouvám se jen navrhuji.
V případě že ne můžeme klidně pokračovat.

Pokud si dáte práci, ale opravdu práci a věnujete se studiu některých druhů, prostě narazíte na informace, které vás teď zaráží, ale tak to je. Ne všechny studie se opírají jen o statě...že někdo dovážel a choval v rybnících, či hlášku již staří Římané. Dovíte se, že původně se emysky snažili chovat v kádích, ale cpali je chlebem, který nežraly a tak první kusy naházely do rybníků, kde se želvám dařilo líp a dokonce se rozmnožovaly (mimochodem, pro tyhle infa není třeba nikam do Kosmovy kroniky - ohledně chovu Voka byl článek i v AT). Stejně tak se dá dohledat, že existují dodnes terminologicky tzv. želví rybníky na různých panstvích, kde se orbicularky chovaly a kde se jim vyřezávala vegetace a navážel písek, stejně jako se odbahňovalo. Já nevím - dnes chovatelé dělají to samé pro želvy, které mají od jara do podzimu venku a ostatně tím samým se zabývali nedávno třeba v Betlémě na Nových Mlýnech, stejně jako se plánovala úprava lokality na Rakovnicku s tou maďarskou populací.
Když žádáte abychom k sobě byli slušní, mohl jste si odpustit narážky s Karlem IV. a vynechat i toho Sáma, zvláště, když nepamatujete ani tu válku:-)
Že hermannky se daly koupit třeba na Vltavské za 250 lze dát ruku do ohně, ostatně za totožnou cenu se nabízeli i uromasťáci, zelený 200, červený 250-300 ještě v Edenu. To vše těsně před tím, než se najelo na washingtonskou konvenci. Krátce na to s Cites-em vypálila cena naprosto jinam.
No a k té nešťastné formulaci na závěr - přiznávám, asi to vyznělo blbě, ale to mi došlo až o dost později, než jsem to napsal. Nemyslel jsem tím, že vaše IQ je nízké, i když jak říkám, já si na tohle nehraju. Jinak mě jste ani předtím neurazil - opravdu to nebylo psáno ve špatném. Já prostě jen nemám čas zaobalovat něco a říkat něčemu jinak, protože by to vadilo kočkařům nebo někomu jinému.

Přidejte reakci

Přidat smajlík