Dobrý den, veterinář mi přikázal vydesinfikovat terárium parou, protože jsem zde měl agamu, která byla parazitovaná škrkavkami a je potřeba zničit vajíčka z trusu v celém teráriu. Měl bych dotaz jestli můžu použít ruční parní čistič ? A hlavně bych se chtěl zeptat zda není nebezpečí poškození, deformace materiálů terária. Například sklo jestli nemůže prasknout vlivem místní zvýšené teploty. A nejvíc by mě zajímalo jaký by to mělo dopad na 3 D pozadí. Je to polystyren pokrytý cementovým potěrem. Samotný polystyren totiž při teplotách už pod 100 °C se deformuje a povrch sklovatí. Také nevím jestli písek zde přilepený by vydržel. Nemám s tím bohužel žádné zkušenosti, tak budu rád za jakoukoliv radu. Děkuji.
Hmm zo škrkavkami je to ťažké, keďže sú dosť odolné a v priaznivých podmienkach vydržia čakať aj 10 rokov na hostiteľa a to aj tie ľudské. Ja by som použil ako prvé niektorý z prípravkov v spreji ako anti-parasites spray. Výrobcov je mnoho. A opakoval by som aplikáciu tohto spreja viac krát do týždňa. Ak by nepomohlo tak radikálne použiť prostriedok na hubenie škrkaviek po latinský Toxocara. Toxocara Desinfection atp...Ale cena týchto prostriedkov môže presiahnuť cenu nového terária. (Rozmer 120x60x40/50cm stoji od 100eur aj s vetranim a zadná stena sa dá spraviť za ďalších 50euro)...a je tu 100% istota, že parazit v ňom nieje.