Chameleon Pardalis osvětlení terária 120x75x55

Chameleon pardálí
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.9.2019 20:19
Sovaja

XXX.XXX.154.113

Ahoj,

vím že s to tu řešilo již stokrát, ale dneska se mě chamouš nějak nezdá.....tak se chci poradit, než udělám změny v terárku.

Pro nového chamíka jsem vytvořil nové terárium, skleněné, zadní a boční stěny polystyren, lepidlo, světlý písek-klasický postup. Celkem dost větví, tři rostliny, velikost terária je 120x75x55. Osvětlení jsem přendal ze svého staršího terárka, které bylo o rozměrech 100x50x50.
Tentokrát jsem se snažil osvětlení umístit mimo terárko, takže 75 procent stropu je tahokov s jemným okem a nahoře mám umístěnou bodovou žárovku 50W, přičemž poslední větev je pod žárovkou asi 20cm. Jako další osvětlení mám Compakt top 45 od Exoterry, kde mám dvě žárovky........Reptile UVB150(25W) a Reptiglo 2.0. Proč jsem umístil žárovky mimo terárko.....jen pro ochranu chamíka, aby se nepopálil.

Teď jak se ochladilo, tak vidím, že v terárku má chamouš chladno(25-27) a je nevýrazné barvy(zašedlý). Takže zkusím koupit novou bodovku a tentokrát zkusím vybrat buď 75 a nebo 100W(to už mě možná přijde moc), takže asi 75W.

Otázka je......obě UVA a UVB žárovky jsou v tom kompaktu a nad tahokovem, tak cca 20-25 cm nad zvířetem. Nicméně se mě zdá, že i ten tahovou zeslabuje svit.
Takže jsem se rozhodl, že jako první v tahokovu udělám otvor na tu bodovou žárovku, aby tam bylo více světla i tepla. Tato bodovka je nad terárkem v obyčejném květináči. Zkusím jí buď jen lehce vložit do tárka nebo jí tam pustím více....

A teď co s těma žárovkama UVA a UVB......je toto vůbec dobrá kombinace? Mě prostě připadá, že chamouš nemá moc barvy,,,,,když ho v létě vykopnu do letního výběhu, tak se rozzáří neuvěřitelnýma barvama, ale chápu, že toho doma nikdy nedosáhnu, ale i tak bych mu chtěl dopřát kvalitní světlo. Takže buď změnit kombinaci žárovek, nebo odstranit tahokov, nebo umístit žárovky do terárka napřímo.......

Nahodil jsem sem dvě fotky terárka....tak bych se rád poradil, než vyměním zase žárovky.....

díky

26.10.2019 22:17
Polux

XXX.XXX.15.34

Ahoj, no teplota 27 je ok, ja mam u pardala vsechno uvnitr.Pouzivam zarovku 40-60w podle toho jestli je leto nebo zima a UVB reprile 100 13w. Tepelnou zarovku klidne nech nahore ale UVB strc dovnitr tera ten tahokov to dost tlumi, a o popaleni se neboj spalit se muze az kdyz se UVB dotkne, vsak dej ruku k zarovce a uvidis ze na 1cm od zarovky temer nic neucitis,jina je kdyz ma ni sahnes.Nechysta se sundat kuzi ze je tmavej ? Davas mu nejake vitaminy ? Cim ho krmis ? Vapnik taky davas ? Dej sem lepsi foto samotneho chama.Navic reptile 150 je spis pro poust. A UVA me tam prijde celkem knicemu reprile obsahuje jak uva tak uvb zareni

Lolík2211

15.6.2021 23:07
Lolík2211

XXX.XXX.43.90

Ahoj , myslím , že máš všechno správně , jediné co bych pozměnil je ta vzdálenost chamíka od žárovek , k žárovkám UVA a UVB bych mu udělal možnost se dostat co nejblíže (o ně se nespálí ) .

Přidejte reakci

Přidat smajlík