Dobrý večer,
cca před měsícem jsem koupila svojí první prý už šestiletou krajtu. Bohužel jsem se nedala přesvědčit od prodávající, že takhle je to v pořádku a šla o radu na burzu. Tam si ji prohlídla jedna postarší chovatelka a nabídla mi, že si ji alepsoň na měsíc vezme a pokusí se dát ji dohromady. Jak mi bylo řečeno, prý mám i špatně vybavené terárium(přikládám foto), ikdyž názory se liší. Už 5 hodin pročítám jak to udělat nejlíp a mám z toho akorát tak zmatek. Tak velice prosím o radu a děkuji za přečtení, bude to asi delší
Terárium má 80x40x50
1. Ohřev i ze spoda. Umístit pod terárium topnou podložku, jak ji tam nainstalovat
a s jakým příkonem? S termostatem? Jak velikou?
Či umístit kámen?Opět jak veliký, jaký příkon?
2. Co na dno terária? Lignocel, štěpky?
3. Jakou žárovku do květináče tak aby se had nespálil? S jakým příkonem aby
tam nebylo moc teplo, když půjde i ze spoda.
Popřípadě prosím návod, jak umístit nějaké pletivo na květináč, aby se tam
had nedostal.
4. Vím, že na noc světlo vypínat, ale i podložku/kámen?
5. A jaké větve umístit, aby se o ně had nějak nezranil?
Tak to je zatím tak asi nějak vše, předem velice děkuji za rady. K.
1. Pořiďte keramickou žárovku a píchněte ji na termostat. Nebudete ji muset na noc vypínat (nesvítí) a zároveň se nebudete muset tahat s kabely navíc od podložky. ;) Aby se had nespálil, toho docílíte právě užitím toho termostatu - jen pozor, abyste použila ten správný. Berte termostat s "dimming" systémem, ten je na žárovku šetrnější. Kámen NEpoužívejte, špatně se reguluje a jsou z toho ošklivé spáleniny.
2. Na dno se mi osvědčil doma vyrobený mix: organická rašelina + cypřišový kompost + mech + hrstka dřevěného uhlí. Dobře drží vlhkost a díky tomu uhlí je zadržovaná voda trochu čistší, takže se mi netvoří plíseň.
3. Správný příkon se odvíjí od výšky, v jaké žárovka bude. Pokud se rozhodnete pro tu keramickou, odhadovala bych to pro vaše terko na 75W, ale raději si ještě něco načtěte sama, ať máte jistotu ;)
4. Pokud se rozhodnete pro kombinaci svítící žárovka + podložka, podložku píchněte na termostat a na noc nechte běžet.
5. Široké, níže u země. Já používám silné vrbové větve - jde o to, aby dokázaly podpořit váhu vašeho hada a nespadly pod ním. (Krajty občas rády šplhají, v přírodě se živí i ptáky, ale jsou poněkud nešikovné a občas je nenapadne se držet :D)