Zdravím,
včera jsem dostala chameleona, bohužel jako majitel ptáků, nemám o plazech nijak velké znalosti a rada bych, abyste mi dali do začátku nějaké rady.
Mám přečtené snad všechny stránky, co jsem o tomto druhu našla a požádala bych vás tedy abyste mi neposílali odkazy ale spíše napsali vlastní zkušenosti a rady.
Takže něco o něm:
Je to samecek, má prý jen několik měsíců, čemuž věřím, jelikož je drobný.
Byl kupován ve zverimexu (Vím, že od chovatele je to lepší, ale je už zbytečné to zmiňovat, beru to tak, že se teď bude mít lip), takže přesný věk neznám a podobné to bude i se zdravotním stavem.
Včera nechtěl zrát, dneska už si dal dva cvrčky, kousek jablka a banán (docetla jsem se, že muže spoustu druhu ovoce).
Má velké tararko. Na výšku asi metr dvacet, stany po cca 70cm.
Zatím má uvnitř kapradinu, kterou mi poradila paní v kvetinarství, nějaké klacky - plánuji mu klec samozřejmě obohatit.
Je poměrně kontaktní, nebojí se rukou, leze po nás, nechává si sundavat kůži, kterou právě svléká a i jídlo si bere z ruky.
Zajímalo by me, jak velkou část dne zhruba spí. Někde jsem se docetla ze pokud hodně před den spí je to špatně, tak abych věděla co je u nich “hodně”.
Rada bych za nějaké poznatky p jejich řeči těla. Přítel říkal, že když zakroutí ocas, má strach, co je na tom pravdy nevím, protože to má také z internetu. Pokud mate nějaké informace v tomto směru, budu jen rada, když se o ne podělíte :)
Ještě by me zajímalo, jak cvrcky skladovat. Neštítím se jich, takže nemám problém ho jimi krmit, mám spis strach, že mi utečou.. někde jsem četla propichovat je špendlíky.
Dále prý potřebuji vitaminy, tak prosím jaké a kde je seženu? V zverimexu kde byl kupovan toho pro ne moc nemají krom umělých kytek, které já mu tam nedám...
Prosím o nějaké typy jak mu spestřit klec i život s námi. Chov neplánují, rada bych zůstala u “mazlíka”, samozřejmě vím, že to nejdou úplně hladící tvorečci.
Předem děkuji 🙃
Nezlob se ale podle toho co pises asi ctes divne stranky ? Ovoce ? Jen to ne !!! Doplnim vetve ? Tera mas mit pripravene nez ho doneses domu, otestovane teploty vlhkost, trhat mu kuze ? To vazne taky ne ! Nepises nic o osvetleni a cvrcci se obaluji ve vapniku a ve vitaminech. A uz vubec ne ho tahat hned z tera ven.Cvrcky muzes skladovat ve velkem odvetranem boxu s platama od vajec.Zatocenej ocas neznamena ze ma strach, chameleon dokaze nalady a bohuzel i nemoce dost dlouho skrejvat ma to tak dane od prirody jako obranu pred predatorem
Polux
napsal(a):
Nezlob se ale podle toho co pises asi ctes divne stranky ? Ovoce ? Jen to ne !!! Doplnim vetve ? Tera mas mit pripravene nez ho doneses domu, otestovane teploty vlhkost, trhat mu kuze ? To vazne taky ne ! Nepises nic o osvetleni a cvrcci se obaluji ve vapniku a ve vitaminech. A uz vubec ne ho tahat hned z tera ven.Cvrcky muzes skladovat ve velkem odvetranem boxu s platama od vajec.Zatocenej ocas neznamena ze ma strach, chameleon dokaze nalady a bohuzel i nemoce dost dlouho skrejvat ma to tak dane od prirody jako obranu pred predatorem
Nezlobim, říkám ze jsem ho dostala, tera mi bylo přivezeno až později a v krabici ze zverimexu jsem ho (podle obsluhy) nechávat neměla. Ovoce píše spousta chovatelů, tak nevím. To o pomáhání stoupání kůže bylo taky řečeno ve zvmx, prý mu tak pomáhali i oni
Normalne se tera nejdriv zajede a az pak se do tera muze dat, ootestujes si teploty roseni atd.Loupat mu kuzi je blbost on si poradi sam , jestli mu v tomhle chces pomoc zvedni otrochu vlhkost v tera.Malemu chamoj ovoce vubec nedavej a az bude velkej ver ze se bez nej obejde velice dobre. Napis jake mas osvetleni a jak davkujes vitamin a vapnik. Malej cham ti muze zrat klidne 10 cvrcku denne.Musis ho nechat vklidu aby se aklimatizoval, rozezere se atd doprej mu klidek. Taky si precti co hrozi kdyz ho budes tim ovocem hlavne bananem ladovat, taky napis co mas za podestylku a hlavne at pije proto ros listy a casem si ho naucis pit treba z pipetky.