Trnca

XXX.XXX.243.162
Zdravim. Utekl mi varan cca 8 mesicu stary. Hledam treti den a jsem uz bezmocny. Rozparal jsem gauc rozebral linku. Prevratil celej byt. Dle moho chtel zazimovat. Ptze vzdy sel na chladnejsi mista a spal. Chtel jsem ho nakrmit a zhasnout. Agama uz spi ale on asi usnul nekde venku. Zkousel jsem potravu. Holatka na noc do misky at ho vylakam ale nic. Jsem uz ztracen.
Ahoj.
O jaký druh jde ?.
Tak asi tak varani nehibernují na tvrdo ---zde jde spíše o cyklování.
To znamená pokud má OK podmínky tak zpomalí ale funguje stále ( záleží na druhu) někteří ani to ne.
Hale dokáže se narvat i do díry kde by jsi to nečekal.--většinou ovšem se zdržuje někde poblíž jemu známém místě - pokud jsi převrátil kvartýr na ruby může být kdekoli .-
většinou je to místo někde na zemi , štěrbina tak aby mohl zdrhnout výška max když se postaví aby se dotýkal hlavou v takovém prostředí se cítí bezpečně.
.
Tet ovšem otázka jestli není již venku-okno-dveře--- to chce jak pláchne hned po něm jít jsou mimořádně inteligentní a ví přesně kam hned zdrhnout mají nakoukané okolí .
Na žrádlo ho těžko nalákáš vydrží hladovět dost dlouho--spíše bude mít žízeň ---- a je celkem možné pokud není v jiné místnosti, venku atd. , že se vrátí do nádrže sám jestli mu nesedí to kde je-záleží jak ho máš dlouho tak půjde do svého kde to zná se napít třeba , nech otevřenou nádrž jestli tam nemáš další .
Trnca

XXX.XXX.243.162
Ahoj jde o varana stepniho mam ho od kvetna. Uz se naucil byt se mnou i mimo nadrz. Na ostatni byl vic plachy. Bylo to moje dalsi dite. Taky spoleham na inteligenci ale teplota rano je kolem 15ti stupnu pres zimu. A zatim co byl venku tak zdrhal na mista kde jsem ho v pohode nasel. Jednou mi dokonce vylezl ke stropu po zavesu.Asi jsem ho brzo ucil na volno a ted uz nechtel byt u sebe. Rozparal sitovinu a sel. Dal jsem vodu a marne cekam... pokoj ma 50m2 a dalsi dve mistnosti jsou po 12ti metrech. Fakt nic. Uz nevim...
Trnca

XXX.XXX.243.162
Cestuje vecer? Chdim spat totiz kolem pulnoci kazdy den a posloucham kazdy zvuk. A slysim tikat uz i hodinky na druhe strane bytu...
Nojo síťovina tu vyhod a dej ocelové síto nejlépe nerez a nebo tahokov.
Tak né že by stepák nešplhal šplhají ale spíše jsou při zemi to neznamená jasně že by nevlezl za skřín a nebo na skřín vleze jasné.Pokud byl zvyklej venku tak je to i možné z výšky má přehled
.
Předpokládám import--- tak ti mají zakodované chování v době největšího vedra u nich dokáží také zalézt a odpočívat ovšem to není hibernace v jejich případě dokáží to i nějací australani ( dost záleží na lokalitě od kud je) ale to je---estivace zkrátka letní spánek.
A i v této době jim tam noční teploty padají třeba k těm 15°C tak že krátkodobě by to u stepáka nemělo být zásadní ovšem musí být vždy OK stav !!!. a přes den se musí ohřát---- to znamená pro něho jediné ---- kde má klid a trochu teplo-- což by mohlo být za sporákem, za lednicí pod vanou, stoupačka atd. takové místo zkrátka.
V noci bude spíše zalezlej a chrnět--- nejlépe brzo ráno a nebo kolem soumraku to jsou tutově aktivní potom již většinou ne.
Trnca

XXX.XXX.243.162
No popravde asi bude mit lepsi podmonky pro zivot v mistnosti. Topime tuhe paliva krbem a tak jsem prave spolehal na to ze to teplo bude tutovka. Prochazel jsem zdroj tepla nekolikrat. Syn mu nachStal kosik k misce s vodo ze prej at se muze schovat :D (4 roky) ... pres den jsme v praci tudiz netopime snad ho to nejak prolaka zpet do teraria. Ale spise pocitame s tim, ze uz neni doma. Tchyne ma panockou hruzu. Rikal jsem ze bych byl stastny kdyby na ni vlezl vecer. A to ne kvuli infarktu ale ze se nasel. :D kupoval jsem na nurze v ostrave na puvod jsem se popravde ani neptal. Byl muj vysneny(druhe dite) ... Kolik vydrzi jestli ho mam jeste doma. Pres zimu topime. Potrava by se ti nasla... wc pavoucci obcas potemkyni od agamy ... v zime i myska se probehne po baraku... proste starej barak tri generace... :D