Ahoj / Dobrý den,
Mám zájem si pořídit chameleona Pardálího. Abych předešel zbytečným odpovědím tak již 7 let mám doma užovky červené a donedávna Agamy Kočičínské takže upozorňovat na podmínky chovu, UVB, dostatečného prostoru je zbytečné. O Chameleony jsem se nikdy nezajímal a v inzerci jsem si všimnul spousty poddruhů tohoto chameleoná jako například: Nosy Be, Sambava, Ambilobe, Nosy Faly atd..
Co jsem pochopil a jestli jsem vůbec pochopil z článku na internetu, jedná se o poddruhy z různých lokalit. Mě zajímá zda je možné k chovu použít například samce jednoho podruhu a samici jiného. Jestli chovatelé toto křížení dělají například z důvodu dosažení určité barevné mutace nebo je tento případ tabu. Popřípadě zda nezodpovědní chovatelé tuto možnost zkouší a mezi zákazníky se dostavají křížení jedinci nebo "mutanti" kteří jsou například náchylnější k nemocem, mají různé nestandartní chování či jiné problémy. Věřím, že se mezi Vámi najde někdo, kdo mi pomůže se v této problematice vyznat. Děkuji za reakce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Předpokládám že nemíchají lokality. Žádní mutanti to nebudou, nebude to ale ani bohužel čistá linie určité lokality. Jinak co vím tak tam se u ch. pardálích nejede na barevné mutace, myslím si že stačí jejich přírodní zbarvení
napsal(a):
Předpokládám že nemíchají lokality. Žádní mutanti to nebudou, nebude to ale ani bohužel čistá linie určité lokality. Jinak co vím tak tam se u ch. pardálích nejede na barevné mutace, myslím si že stačí jejich přírodní zbarvení
Díval jsem se zde na stránky a nějaký pám tam právě nabízí kompletně modré jedince. Proto si myslím, že na barevnost asi jede ale nevím může to být podvrh. Proto se ptám. Děkuji za reakci.
Zadne krizeni, ten modrej je lokalita nosy be a zalezi na kazdem jedinci, jeden ma intenzivnejsi zbarveni a prevlada treba cervana jiny zas treba zelena, barva se meni vekem a dana lokalita ma svou barevnost.Kdyz kupujes chama chtej omrknout taky rodice (samce) a budes mit predstavu jake to koupene mlade asi bude.Samice barvama nehyrej :(

Jan.Dvorak
napsal(a):
Díval jsem se zde na stránky a nějaký pám tam právě nabízí kompletně modré jedince. Proto si myslím, že na barevnost asi jede ale nevím může to být podvrh. Proto se ptám. Děkuji za reakci.
Takhle jsem to myslel, na barvu se jede. Ale nesnaží se tvořit nové kombinace spojením několika lokalit.
Polux
napsal(a):
Zadne krizeni, ten modrej je lokalita nosy be a zalezi na kazdem jedinci, jeden ma intenzivnejsi zbarveni a prevlada treba cervana jiny zas treba zelena, barva se meni vekem a dana lokalita ma svou barevnost.Kdyz kupujes chama chtej omrknout taky rodice (samce) a budes mit predstavu jake to koupene mlade asi bude.Samice barvama nehyrej :(
Děkuji za komentář je možné někde zjistit jaká lokalita má dominatní barvy? Chápu, že je to dost individuální ale jestli např. Nosy Be je modrá dominantní, Sambava zelená atd? Děkuji moc
Nicméně plánuji koupit zvíře na burze od chovatele ale předpokládám, že rodiče tam nebudou k vidění. Je to tedy risk? a můžu si donešt zajíce v pytli? :D
Ne, jak pisu zalezi jedinec od jedince, nezbejva nic jine nez verit tomu co ti rekne chovatel,popripade asi bude mit foto v mobilu.A taky zalezi jakou lokalitu chces ty sam.Hlavne okoukni oci,kuzi,kosti s kloubama,ocas,celkovou vitalitu zvirete,doporucuje se kupovat starsiho jak 3mes. do te doby se by se meli projevit gen. vady pripadne vrozene nemoce,nekde na netu si prostuduj na co se mas pri zakoupeni zamerit.