Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.1.2020 17:18
Krutopyr

XXX.XXX.12.139

Dobrý den,
rád bych si v letošním roce roce splnil dětský sen a konečně si pořídil nějakého plazivého kamaráda. Rozhodl jsem se pro agamu vousatou vzhledem k tomu, že nemám žádné zkušenosti s chovem terarijních zvířat a téměř všemi pro začátek doporučovaná.

Jelikož mě baví tvořit, tak jsem se po několika desítkách hodin u internetu rozhodl, že si terárium zkusím zrealizovat sám, ale potřeboval bych k tomu trochu poradit od zkušenějších, protože ne vše se mi podařilo dohledat.

Byl bych Vám vděčný, kdyby jste mi zkusili na některé níže položené dotazy odpovědět, za to předem děkuji.

Mám v plánu udělat terárium 100 x 60 x 60 z lamino desek.

7.1.2020 17:27
Krutopyr

XXX.XXX.12.139

1. Dotaz - Jak vyřešit větrání
Snažil jsem se hledat a číst, ale nějak mi to není jasné. Mám několik variant ale rád bych vybral tu nejlepší.
Vrchní větrání chci zabudovat do stropu terária, ale nevím zda zvolit dvě větrací mřížky v rozměrech 10 x 80 cm nebo jednu mřížku 13 x 80 cm (zkusil jsem přibližně načrtnout do obrázku).
Spodní větrání bych si představoval buďto vpředu pod posuvnými skly, kde zvažuji rozměr 4 x 80 cm anebo z boku a to v rozměru 10 x 40 cm.

V případě větracího otvoru pod sklem, které jsem na spoustě fotkách viděl, jak to řešíte se substrátem? Četl jsem že by mělo být 5-10 cm (já budu mít filtrační písek frakce 0,6 - 1,2 mm), nebude to pak tím větracím otvorem propadávat, když by byl až těsně k němu?

7.1.2020 17:41
Krutopyr

XXX.XXX.12.139

2. dotaz - osvětlení
Hledal jsem vhodné osvětlení, které by agamě prospívalo a dopátral jsem se k zářivce Arcadia D3+ DragonLamp 14% UVB 39W. Je uváděno, že doporučovaná vzdálenost od zvířat je 35-40 cm, tak jsem si představoval ji dát přímo ke stropu a k ní pořídit ještě výhřevný zdroj. Jen bych k tomu potřeboval poradit, zda tato samotné zářivka je dostačující jako zdroj záření UVB a zda zároveň dokáže nahradit i plnospektrální zářivku?

7.1.2020 21:48
Machmatej

XXX.XXX.135.35

Dobrý den
Na začátek bych chtěl říct že takhle má vypadat poradny dotaz:D
Větrací otvory nahoře udělejte dva a dole ho udělejte pod sklem udělejte to vyšší aby bylo větrání o kousek víš než písek 5cm bohaté staci. Z boku určitě ne mohl by tam být průvan a vzduch tak necirkuluje.
Ohledně osvětlení stačí nějaká výhřevná
A ohledně UVB můžete použít normální zavitovku Sun lux ty jsou dobre
Ohledně zářivky tu co jste napsal mi přijde 14% moc stačí
Arcadia Euro Range Desert 10% UVB T8 15W 45cm/26mm
Já osobně bych volil zavitovku Sun lux ale potom by tam mohla být trochu tma
A UVB zářivka vpohode nahradí plnosketralku vousatka není nijak náročná stačí UVB A UVA

7.1.2020 21:51
Machmatej

XXX.XXX.135.35

Ještě ke světlu mám tam sice jen repti planet UVB ale úplně to stačí plus dvě vyhrevky

Přidejte reakci

Přidat smajlík