Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MCLucie

29.1.2020 08:09
MCLucie

XXX.XXX.49.23

Dobrý den, mám terárium 200cm x 60cm x 60 cm.
Ráda bych si pořídila krajtu královskou, ale všude píšou rozměry tak o polovinu menší, byl by problém, kdyby měla více prostoru?

Neregistrovaný uživatel

29.1.2020 14:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

MCLucie napsal(a):
Dobrý den, mám terárium 200cm x 60cm x 60 cm.
Ráda bych si pořídila krajtu královskou, ale všude píšou rozměry tak o polovinu menší, byl by problém, kdyby měla více prostoru?

Za a hada nenajdete za b prilis velke prostory hady vetsinou stresuji. Nicmene pokud vam nebude vadit ze hada neuvidite a bude mit dost ukrytu proc ne. Pokud si troufate na vetsi zvire par let vydrzi pro vhodne vybraneho samecka krajty tmave.

30.1.2020 12:52
TBB

XXX.XXX.162.13

Neexistuje příliš velké terárium, pouze příliš prázdné. Když máte v teráriu jednu skrýš, jednu větev a zbytek jako holou zem, je jasné, že to hada bude časem stresovat.
Pořiďte dostatek skrýší, velké množství rostlin - klidně plastových, doplňte kořeny nebo třeba kůrou z korkovníku. Když k tomu ještě seženete dostatečně výkonnou výhřevnou jednotku, budete mít nadstandartní terárium pro krajtu ;) jediná nevýhoda je, že čistění a výměna substrátu v takovém teráriu zabere mnohem víc času.

Neregistrovaný uživatel

31.1.2020 18:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

TBB napsal(a):
Neexistuje příliš velké terárium, pouze příliš prázdné. Když máte v teráriu jednu skrýš, jednu větev a zbytek jako holou zem, je jasné, že to hada bude časem stresovat.
Pořiďte dostatek skrýší, velké množství rostlin - klidně plastových, doplňte kořeny nebo třeba kůrou z korkovníku. Když k tomu ještě seženete dostatečně výkonnou výhřevnou jednotku, budete mít nadstandartní terárium pro krajtu ;) jediná nevýhoda je, že čistění a výměna substrátu v takovém teráriu zabere mnohem víc času.

Nejenom substratu. Kytky casemnorve a stenu a klacky zesere. Navic pro reginu nejsou vetve na splhani moc vhodné radsi plosinky kdyz uz

4.2.2020 22:32
Pandinus

XXX.XXX.139.58

TBB napsal(a):

Nevím kde berete jistotu, že neexistuje příliš velké terárium. Tohle lze hodnotit s ohledem vždy na konkrétní druh, jeho potřeby a chování. Regiuska není varan. V nadbytečně velkých nádržích již mláďata špatně žerou, v nádržích s úkryty, resp. jejich nadbytkem se ani nelezou vyhřívat, jelikož se zrovna dvakrát dobře necítí a setrvávají v nich, namísto aby využívali odpovídajících temperovaných míst - což jednoduše znamená kvůli regiusce vytápět na potřebnou teplotu celé dvoumetrové terárium, aby byla v odpovídající teplotě, jelikož do volného prostoru si troufne max po zhasnutí světel, z čehož logicky plyne, že bude i tak využívat max konstantní teplotu v té které části nádrže a rozhodně ne vyhřívací část. Předkládání kořisti v takové nádrži je taky o ničem, protože to není hondurenska ani taeniura, či carinata, které jsou díky své agilitě a jinému loveckému chování schopné pro kořist si "dojet" a případně ji pronásledovat na delší vzdálenost. Regiuska zpravidla po prvním druhém neúspěšném pokusu končí se tlamou plnou substrátu a pak to vzdá (pokud se na tak velkém prostoru s myší vůbec potká, natož aby ji naháněla někde ve větvích). Naopak čistění takové nádrže není u regiusek žádný problém - odkládaný trus není vlhký jako u užovek, stačí ho sebrat s okolním zasaženým substrátem a dosypat.

5.2.2020 11:09
TBB

XXX.XXX.141.78

Pandinus, regiuska si často během dne ven netroufne tak jako tak, protože jde o převážně noční/večerní zvíře. Proto je vhodné pro ně používat nesvítivý zdroj tepla a dosvěcovat LEDkami, právě aby se "dohřály" pozdě večer, kdy jsou nejvíce aktivní.
Poznámku o čištění jsem zmínila proto, že substrátu bude v takové ubikaci jednoduše víc.

Samozřejmě proti menším teráriím výsady nemám, sama chovám samce reginy v 90x45x30, ale pokud zakladatelka vlákna zvládne správně sestavit dvoumetrovou ubikaci, problém v tom nevidím.

5.2.2020 11:29
Pandinus

XXX.XXX.161.10

TBB napsal(a):
Pandinus, regiuska si často během dne ven netroufne tak jako tak, protože jde o převážně noční/večerní zvíře. Proto je vhodné pro ně používat nesvítivý zdroj tepla a dosvěcovat LEDkami, právě aby se "dohřály" pozdě večer, kdy jsou nejvíce aktivní.
Poznámku o čištění jsem zmínila proto, že substrátu bude v takové ubikaci jednoduše víc.

Samozřejmě proti menším teráriím výsady nemám, sama chovám samce reginy v 90x45x30, ale pokud zakladatelka vlákna zvládne správně sestavit dvoumetrovou ubikaci, problém v tom nevidím.

Tak ono regiusku jde chovat i v místnosti na volno, pokud tam bude mít odpovídající teplotu že? To bychom s prostorem mohli polemizovat donekonečna. Zrovna u regiusek ale býval častý problém se žraním při nevyhovující teplotě. Dosvěcovat v noci ledkami, aby se dohřály se nezlobte není normální. Ani v přírodě hadům nikdo v noci nedosvěcuje, přirozené to rozhodně není. Pokud je regiuska spokojená a vklidu, vyhřívá se vysunutá z části úkrytu nebo přímo u něj. Proto se mi osvědčilo po celé léta dávat do terária už u mláďat jediný úkryt, který byl průchozí na obě strany, měl větší rozměr a z jedné strany byl takřka pod topným zdrojem. Dospělci už bývají otrkaní, ale nakrmená mláďata se raději schovávají než by se lezla vyhřívat za cenu toho, že budou na volném prostoru. Často takhle mláďata vystrčila jen část těla pod žárovku a zbytek těla měla nadále skryta a po dostatečném nahřátí se jen přesunula v úkrytu dál od zdroje. Naopak pokud byl úkryt v opačném konci terária, mládě zůstává zalezlé a nahřát se prostě nedoleze. Trávící regiuska (stejně jako většina hadů) není aktivní vůbec, některé nejsou sto se dolézt ani pořádně napít, pokud je pítko "z ruky".

5.2.2020 23:00
TBB

XXX.XXX.143.113

Opravdu nevím z čeho v mojí zprávě soudíte že ty LED mají být na noc, to vážně normální není :D jsou na denní svícení (pouze pokud denní světlo nestačí) a o teplo se postará příslušné topné těleso, které, pokud samo nesvítí, může běžet i v noci. A skrýš přímo pod zdrojem je tak nějak samozřejmost...
Zdá se mi, že se v hodně věcech shodneme, jen je celkem problém v oboustranné komunikaci.
Já bych tady debatu ukončila, autorka má oba naše názory a naloží s nimi dle svého.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2020 05:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.118

Krom toho obri terarko neumerne obri je pro drtivou vetsinu hadu stres. Hure se vytapi. Hrozí ze had si zaleze na jeden komec a nastydne i kdyz tam teoreticky ma 25... Blbe se mu tam zere prakticky neni sance ulovit zivou pptravu. Mezitim co ji bude nahanet vam mys zechcije a zesere pul tera. Neni to moc hygienicke. Proste mamuti tera ma vic nevyhod jak výhod krom vaseho klamnyho pocitu jak skvele hadovi delate. Vite kde jsem videla nejhezci regiusky? Největší nejklidnejsi nejzdravější? Ty odchovany v blbym rack systemu... Mohitne velke klidne. To co vidam v tera jsou zaprtci co nemaj ani kilo a pul pomalu.

6.2.2020 09:09
Pandinus

XXX.XXX.161.10

TBB napsal(a):
Opravdu nevím z čeho v mojí zprávě soudíte že ty LED mají být na noc, to vážně normální není :D jsou na denní svícení (pouze pokud denní světlo nestačí) a o teplo se postará příslušné topné těleso, které, pokud samo nesvítí, může běžet i v noci. A skrýš přímo pod zdrojem je tak nějak samozřejmost...
Zdá se mi, že se v hodně věcech shodneme, jen je celkem problém v oboustranné komunikaci.
Já bych tady debatu ukončila, autorka má oba naše názory a naloží s nimi dle svého.

Když pominu fakt, že regiuska není o nic víc noční zvíře než jakýkoliv jiný had, resp. většina druhů, případně se světlem až tak do styku nepřijdou (pralesní podrostová zvířata), pak jsem vyrozuměl, že když se Vaše regiuska probere navečer, následně ji dohříváte pod ledkama nebo něčím jiným. Já se řídím tím, že teplota má odpovídat tomu, co má zvíře v přírodě a tudíž i poklesy na noc, něco by jste nechala běžet i v noci... Tolik k předchozímu nedorozumění.
Vytápět dvoumetrovou nádrž kvůli jedné dvěma regiuskám je prostě nesmysl, lov potravy by byl o ničem, stejně jako ty větve a dotyčný by neměl nic ani z pozorování zvířete. Nadbytečný prostor bývá u hadů skutečně na škodu (asi stejně jako opak), nejde jen o mou zkušenost. Přesně jak psala Leithian, proto tak dobře valná většina dobře prosperuje v rack systémech (a to zdaleka ne jen regiusky, jelikož jim tam nic neschází).

Přidejte reakci

Přidat smajlík