Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2020 22:40
Hartman28

XXX.XXX.88.25

Dobrý den,
Je to několik měsíců, co jsem udělal zásadní chybu. V petcenteru mi padla do oka mladá agamka, ještě v ten den jsem pro ni doma všechno připravil a vydal jsem se pro ni. Slečny prodavačky mě přesvědčovaly, že by bylo nejlepší, kdybych si ji vzal společně s druhou agamkou, kterou s ní měli v teráriu. Vždycky jsem choval spíš obojživelníky, ale i tak jsem o agamách něco věděl, jinak bych si ji vůbec nepořizoval. O chovu dvou jsem toho tolik nevěděl, takže jsem si nechal "poradit". Ptal jsem se na teritorialitu, kterou v sobě bez pochyby mají, jestli nebude jejich soužití problém. Na to mi slečny odpověděly, že když jsou spolu agamy odmalička, byl by větší problém, kdyby byly od sebe, že by mohly strádat a mohlo by dojít až na zdravotní problémy. Nechal jsem se tedy přesvědčit, a abych nebyl za tyrana rozdělující dvě údajně nerozdělitelné duše, koupil jsem obě. Ze začátku bylo všechno bez problému, postupem času ale jedna agama (zřejmě sameček) začala projevovat svoji dominanci (nad zřejmě samicí). Dominantní agama je teď mnohem větší a mohutnější, než ta druhá. Sežere všechno jídlo, na tu malou nic nezbyde. Když vyndám velkou ven a dám dovnitř jídlo jen té menší, stejně je natolik apatická, že sní jednoho, dva cvrčky. Poslední dny se menší agama jen zahrabává pod kámen, kde tráví většinu dne. Velká na ni občas i zaútočí, dost možná v rámci námluv, ale při velikostním rozdílu a faktu, že ta menší neustojí naprosto nic, je to hodně nebezpečné. Obecné rady na internetu říkají vždy něco jiného, někdo říká oddělit, někdo, že je to normální. Proto se raději zeptám přímo takhle - co mám dělat? Je nějaká šance, jak by mohly soužít v jednom teráriu, nebo je mám co nejdřív oddělit? Pomohlo by zvýšení počtu úkrytů, nebo něco jiného? Předem děkuji za každou odpověď, která alespoň trochu pomůže.

4.2.2020 09:06
TBB

XXX.XXX.226.246

Určitě oddělit. Sice je pravda že tzv. cohabbing fungovat může, ale obzvlášť pro agamy by bylo třeba relativně velké ubikace, kterou (bez urážky :D) nemyslím že máte. A pokud máte opravdu samce se samicí, nekouká z toho nic moc dobrého.

4.2.2020 14:16
Hartman28

XXX.XXX.88.25

TBB napsal(a):
Určitě oddělit. Sice je pravda že tzv. cohabbing fungovat může, ale obzvlášť pro agamy by bylo třeba relativně velké ubikace, kterou (bez urážky :D) nemyslím že máte. A pokud máte opravdu samce se samicí, nekouká z toho nic moc dobrého.

Z čeho soudíte, že nemám dost velkou ubikaci?😅 Podle všeho je pro dvě agamy velikost ubikace dostačující, jenom se zdržují na jedné straně, která je teplejší. Ale každopádně děkuji za radu.😅

4.2.2020 21:27
sharingan

XXX.XXX.182.138

No, ohledně velikosti/zařízení ubikace předpokládám, že TBB soudí z toho, že si u Vás menší agama nenajde prostor, kde by mohla fungovat bez toho, aby byla "furt na očích " té druhé (jen můj odhad, osobně přímo agamy nechovám).

4.2.2020 23:41
Hartman28

XXX.XXX.88.25

sharingan napsal(a):
No, ohledně velikosti/zařízení ubikace předpokládám, že TBB soudí z toho, že si u Vás menší agama nenajde prostor, kde by mohla fungovat bez toho, aby byla "furt na očích " té druhé (jen můj odhad, osobně přímo agamy nechovám).

Odhadu rozumím, ale nejedná se o tento případ. Jak jsem říkal, většinou se zdržují jen na jedné straně, kvůli rozvržení tepla. Abych to ještě upřesnil, většinu času spolu vycházejí, nebo spíše si jedna druhé nevšímá, větší agama občas začne pokyvovat hlavou a pobíhat kolem a jen někdy začne útočit na menší agamu, není to celodenní záležitost. Když chce větší agama zaútočit, a ta menší je zrovna někde, kde jí není na očích, začne ji vyhledávat. Proto si nemyslím, že by šlo o teritorialitu způsobenou malým prostředím. Rád bych řekl, že je větší agama prostě zlá, ale bohužel, u zvířat to není tak lehké jako u lidí.

4.2.2020 23:54
sharingan

XXX.XXX.182.138

Zajímavé. S tím "zlá" - u zvířat i u lidí je za tím vždy nějaký důvod, jen prostě ho nejsme s to hned vidět/pochopit. .
K Vašemu dotazu, doporučuju vložit na https://tera.poradna.net/, tam občas chodí uživatel lucifer, ten má zkušeností s agamama hafo a své postřehy i umí dobře rozepsat.

5.2.2020 10:50
TBB

XXX.XXX.141.78

Přesně jako říká sharingan. Mimoto mám také bohužel zkušenosti s tím, že chovatelé zkrátka dostatečně velké ubikace nemívají, občas jsou tu i případy, že chovají dva jedince v teráriu sotva dost velkém pro jednoho. Jestli máte opravdu dostatečně veliké terko, za předsudek se omlouvám.
Každopádně to pokyvování hlavou, které popisujete, je jednoznačně projev teritoriality a pravděpodobně jste zkrátka padl na dvojici zvířat, která ve společném teráriu dlouho prosperovat nebude. :/

5.2.2020 15:28
Hartman28

XXX.XXX.232.152

sharingan napsal(a):
Zajímavé. S tím "zlá" - u zvířat i u lidí je za tím vždy nějaký důvod, jen prostě ho nejsme s to hned vidět/pochopit. .
K Vašemu dotazu, doporučuju vložit na https://tera.poradna.net/, tam občas chodí uživatel lucifer, ten má zkušeností s agamama hafo a své postřehy i umí dobře rozepsat.

Děkuji, určitě vyzkouším :)

28.11.2020 10:37
Bastiik.Kevin

XXX.XXX.245.214

No, můj osobní názor, a tím mluvím za mnohé chovatele že pořizovat agamu z nějakého pet centra, nebo super zoo, je jedna z nejhorších možností. Samozřejmě záleží na jedinci, kterého koupíte, ale osobně bych doporučoval třeba tady na ifauna.cz přes inzerenta, který vám je schopný poradit, a ukázat chov, popřípadě rodiče (jestli nejsou nemocní)

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2020 13:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bastiik.Kevin napsal(a):
No, můj osobní názor, a tím mluvím za mnohé chovatele že pořizovat agamu z nějakého pet centra, nebo super zoo, je jedna z nejhorších možností. Samozřejmě záleží na jedinci, kterého koupíte, ale osobně bych doporučoval třeba tady na ifauna.cz přes inzerenta, který vám je schopný poradit, a ukázat chov, popřípadě rodiče (jestli nejsou nemocní)

A to poznas jako okem, jestli nema vnitrni parazity, nejakou indispozici zpusobenou nedostatecnym podavanim vitaminu atd? Pak klobouk dolu..

Přidejte reakci

Přidat smajlík