Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2020 23:31
JanaJin

XXX.XXX.35.158

Zdravím všechny a prosím o radu / doporučení.

Dopředu říkám, že nejsem zkušená chovatelka chameleonů, dřív jsem měla jen užovku, ale to je x let zpátky. Pročetla jsem co šlo, abych věděla aspoň základní info, ale odpovědi od zkušených mi pomohou víc.

Dostal se ke mně dospělý samec chameleona jemenského. Údajně je z nějakého rušeného chovu, a pokud by se ho nikdo neujal, byl by utracen. Reagovala jsem na příspěvek na fb, kde paní takto hledala nový domov pro dva samce. (Prý ona není tou chovatelkou, opět je to přes další osobu atd., spíš jsem se nechala prostě napálit :( ).

Abych měla terárko v pořádku, objednala jsem ho na stránkách chamici.cz, rozměr 50x50x100 a požadovala jsem komplet vybavení, včetně osvětlení a zdroje tepla. Jako zdroj UVB mi přišla žárovka Repti UVB 10.0 Desert (26W) a nějaká klasická žárovka, která byla prasklá. Ve zverimexu mi tak doporučili DAYLIGHT BASKING SPOT 50W.
Terárko jsem měla k dispozici jen 24 hod před přijetím chamíka. Vlhkost se drží na 50%, ale teplota je stále 25 st. (Teploměr je uprostřed terárka a na opačné straně než žárovka).

Jako podestýlku mám kombinaci rašeliny lignocelu a na vrch ještě trochu kůry.

Chamík byl při převozu i po umístění do terárka klidný, trochu se nafukoval při prvním kontaktu, ale hned to přešlo, do terárka bez problému přelezl přes ruku. Sežral 2 střední cvrčky a celý den se vyhříval. Teď na noc si zalezl úplně ke stropu terárka a chrní.

A moje otázky:
1) Dá se poznat věk chameleona, aspoň odhadem? (Je dlouhý bez ocasu necelých 20 cm)
2) Je v pořádku teplota?
3) Jako rostliny tam má Bromélii, zelenou popínavku (netuším jméno), bambus a pak větve na lezení. Je bambus vhodný?
4) Paní, která mi ho předávala, mi řekla, že byl pár dní bez UVB, a že nechtěl moc žrát, a jazyk ho viděla vystřelit jen jednou a to max 6 cm. Ale u nás UVB už má a první 2 cvrčky chytil dost rychle, byly od něj cca 15 cm. Mohlo to u ní být díky stresu?
5) Při krmení mi tam spadl cvrček obalený ve vápníku a už jsem ho nenašla a pak ještě jeden, který obalený nebyl. Kdyby je nechytil, můžou se mi tam spářit a jejich prckové prolézt větráním ven?
6) Dostala jsem k němu 4 velká sarančata, ale délka jejich těla o něco víc než jeho hlavička, tak se mu je bojím dát. Myslíte, že by je i tak zvládl?
7) UVB osvětlení vykukuje z krytu, může se o něj spálit?

Předem díky moc za rady a pomoc.

17.2.2020 21:28
Polux

XXX.XXX.88.6

Ahoj,

1, podle fota bych odhad 3 roky stary kus ale ke to strileni naslepo
2, teplota je ok , jeste si zmer teplotu pod zarovkou
3,bambus nevadi ale nejlepsi je kroucena vrba o sile max cca 2cm
4, ve stresu je urcite ue zmeny prostresi,takze ano muze, tyden bez uvb prezije,podle fotek se zda ze ma kosti ok , chtelo by to lepsi fotky celeho tela ,nohy, oci ,nosni dirky,stolice az bude, pije ?
5, ano muzou se namnozit a utect , mladata jsou mensi jak spendlikova hlavicka, na to pozor maji v tera super podminky na mnozeni, vim o cem mluvim tenhle problem jsem resil
6,takle velkej cham klidne 5-6cm velke sarance nema problem, bezne davam, cvrcky jsem uplne prestal davat, hlavne 2 cvrcci je sakra malo, smrdej ,muzou se v tera namnozit a to dost brutalne, nekdo dava velkemu chamoj obcas i holatko
7, o uvb se spalit muze

Jinak pises lignocel, ten prosimte dej pryc, namichej raselinu s piskem, ja ted pouzivam ciprisovej kompost ale ja chama krmim vse z ruky a tak vim ze me ten kompost nesezere, jde tam o ucpani strev ale ro jsis urcite uz precetla.To ze byl klidny to si moc nemyslim.doprej mu cas a klid na aklimatizovani, moc mu tam nesmatej pokud nemusis, nepoustej pred tera kocku,psa,... ros tera a koukej zda bude pit,davkuj vitaminy a vapnik, dej jsem nejake ty fotky, precti si o nemocech a podminek chovu vic.Zasadne never recim ve zverimexech staci reflektorova zarovka 40-60w podle teploty v tera nejsou potreba spesl zarovky, na UVB nesetri a men v doporucenych terminech za novou, taky je vhodne tera dosvetlit (zarivkou, led pasek, led bodovka ,...

17.2.2020 22:07
JanaJin

XXX.XXX.35.158

Ahoj, děkuju moc.

Lignocel dám pryč, já blbec se řídila video návodem od Superzoo, ale zítra napravím.

Dneska nechtěl žrát nic, cvrčky se mi podařilo chytit, nechala jsem mu tam jen jednoho, ale když mu lezl po hlavě a chamík nic, vyndala jsem i toho posledního. Půst by mu vadit neměl, ale zítra zkusím to saranče a pokusím se udělat lepší fotky.

Jen jsem mu dnes vyndala trus (tužší bobek) a moč byla bílá, to by snad mělo být ok.

A led pásek jsem sehnala už dnes, zítra nainstaluju.

Chtěla jsem ho vzít na veterinu, nechat ho zkontrolovat, ale říkala jsem si, že ho nechám aspoň 2 týdny v klidu, pokud se teda neobjeví nějaký problém. Měl toho za poslední dny dost, tak ho nechci trápit.

Ještě jednou děkuju :-)

17.2.2020 22:36
Polux

XXX.XXX.88.6

Pokud o nej bude dobre starano, ver ze je chov vcelku bez problemu, problem je ze nevis co snim bylo kdyz je z druhe ruky.Sarance se nemusis bat v tera nechat.Dobra zprava je ze kadi, trus napovi jak na tom je po zdravotni strance.Dulezita je barva,tvar konzistence,zapach, to se ostatne doctes vsude.Ano pust nevadi,hlavne at pije, pokud ti ani po tydnu nebude zrat a bude pit muzes ho zkusit nakopnout hroznovym cukrem rozpustenym ve vode.Dalsi az ta krajni hrozna moznost je nasilim dat zradlo ale to uz prebiham a doufam ze te to nepotka , neni to nic jednoducheho ani prijemneho.Ono taky dospelec uz nepotrebuje zrat velke davky kazdy den jako mlade ja davam obden 3 velka sarancata, nekdy svaba , mouchu aby mel trosku zmenu.

18.2.2020 18:01
JanaJin

XXX.XXX.35.158

Polux napsal(a):
Pokud o nej bude dobre starano, ver ze je chov vcelku bez problemu, problem je ze nevis co snim bylo kdyz je z druhe ruky.Sarance se nemusis bat v tera nechat.Dobra zprava je ze kadi, trus napovi jak na tom je po zdravotni strance.Dulezita je barva,tvar konzistence,zapach, to se ostatne doctes vsude.Ano pust nevadi,hlavne at pije, pokud ti ani po tydnu nebude zrat a bude pit muzes ho zkusit nakopnout hroznovym cukrem rozpustenym ve vode.Dalsi az ta krajni hrozna moznost je nasilim dat zradlo ale to uz prebiham a doufam ze te to nepotka , neni to nic jednoducheho ani prijemneho.Ono taky dospelec uz nepotrebuje zrat velke davky kazdy den jako mlade ja davam obden 3 velka sarancata, nekdy svaba , mouchu aby mel trosku zmenu.

Ahoj, tak terárko jsem upravila podle doporučení, tak snad mu to bude vyhovovat.

Dneska nežral ani nepil. Vylučoval teda moč i trus, ale při manipulaci, tak to bylo spíš strachem :-(

Pokusila jsem se o pár fotek, jestli z nich bude něco poznat...

18.2.2020 20:22
Polux

XXX.XXX.88.6

Ahoj,
na prvni pohled jsou patrne zapadle oci , jedna se s nejvetsi pravdepodobnosti o dehydrataci.Pokus se mu pipetou,strikackou, kapat vodu kolem tlamky jestli se nenapije,muj cham na lizani listu prdi a ceka az prijdu a dam mu z kapatka. Jinak se projevuje jak ? Je cilej ? Nespi prez den ? Nevravora ? Nema problem se drzet vetve ? Kdyz podrzis v ruce sarance a jezdis s nim ze strany nastranu ,nahoru,dolu projevuje zajem aspon ocima,tim ze sarance sleduje ? Jina ze strachu se cham nepotoo,... :) projevuje strach (stres) jinak, nafukuje se sici , zmeni barvu ,... Na tu ruku si vlezl sam nebo jsi ho musel proste capnout ?

18.2.2020 21:56
JanaJin

XXX.XXX.35.158

Ahoj, já se bojím, že je to špatný :-(

Všechno jsem dělala ráno, kolem poledne ještě lezl po větvi, ale pak najednou spadl. Znovu vylezl nahoru, a pak jsem viděla, jak pomalu klesá. Nejdřív se držel ještě za ocas, vypadal, že spí, ale pak spadl znovu a už nevstal. Vyndala jsem ho a zkoušela mu dát vodu do tlamy, něco málo jsem do něj dostala, ale byl a je pořád apaticky. Při manipulaci ani neotevřel oči, vůbec nereagoval. Trochu se pohnul, aby si lehl jinak, ale to bylo vše, ani se nepokoušel nohama pevněji chytit. Ani se nenafukoval a nesyčel. A pod kůží mu jsou cítit žebra, jako by mel na nich jen kuzi, nic vic.

Na tu ruku si rano vlezl sám, nabízela jsem mu větve, ale přelezl ke mně. Skoro jako by chtěl plnou plochu pod tělem.

Položila jsem ho teď zpět, výš, aby byl v teple, ale je pořád mimo. Dýchá, občas jakoby se snažil nadzvednout, ale nedokáže to.

Myslela jsem, že když se ho ujmu, že ho to zachrání, ale bojím se, že jsem se přecenila a spíš jsem mu uškodila, ale vůbec netuším jak. Nejsem si teď jistá, jestli ho nechat větvi, bojím se, že spadne a v písku a rašelině v noci prochladne.

Vzala bych ho hned ráno k veterináři, i když mám strach z dalšího stresu z cestování.

18.2.2020 22:11
JanaJin

XXX.XXX.35.158

Teď jak leží, začal chvílema otevírat pusu, pořád se nechytá větví a během chvilku mu skoro zčernalo oblouky nad očima :-(

19.2.2020 09:18
Polux

XXX.XXX.88.6

No, muze taky jit o odvapneni, vem ho k vet. , podle stari mu uz taky lecba nemusi pomoci a je v poslednim tazeni :( Stimhle si sama uz neporadis.Ty zebra ma citi kazdy cham.

19.2.2020 09:22
JanaJin

XXX.XXX.35.158

Polux napsal(a):
No, muze taky jit o odvapneni, vem ho k vet. , podle stari mu uz taky lecba nemusi pomoci a je v poslednim tazeni :( Stimhle si sama uz neporadis.Ty zebra ma citi kazdy cham.

Do rána bohužel zemřel :-(

Nejradši bych si nafackovala. Mohla jsem mu během 2 dnů takhle ublížit? Neumím si to vysvětlit, že to bylo takhle rychlé.

I tak Ti moc děkuju, vážím si toho, že jsi chtěl pomoci.

19.2.2020 09:27
Polux

XXX.XXX.88.6

Tak to me mrzi, urcite za to nemuzes, cham mohl byt stary a holt prisel jeho cas nebo se na nem podepsal spatny chov predchoziho majitele, jedine co ti poradim kup chama noveho mladeho starsiho min 3 mes. a vejs,nejlepe od chovatele a zacni pekne znova, nenech se tim odradit ,opravdu to neni tvoje vina.

19.2.2020 09:40
JanaJin

XXX.XXX.35.158

Doufám.

Já tohoto odvezu na veterinu, vyčistím terárko a pak se poohlédnu po jiném u chovatele.

Ještě jednou moc děkuju, měj se.

19.2.2020 09:50
Polux

XXX.XXX.88.6

Jj, neni zaco

Přidejte reakci

Přidat smajlík