Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2020 17:50
LukášV

XXX.XXX.153.98

Ahoj všem,

pokud někoho pobouří můj dotaz, tak se předem omlouvám. Pročetl jsem mnoho diskusí a rad, ale ne vždy jsem si úplně jist vším.

Mám pětiletého samce želvy zelenavé. Na doporučení chovatele (není nutné za každou cenu zimovat) jsem želvu nikdy nezimoval - jen jsem měnil vzdálenost lamp od povrchu a tím měnil teplotu a simuloval tak roční období. Drtivou většinu času v teráriu, v létě pak nárazově na zahradě.

O víkendu jsem byl nucen (po krvácení z tlamy a lapání po dechu) želvu odvést k veterináři (herpetologovi). Říkal, že vypadá dobře (silný krunýř, oči v pořádku), ale má podezření na zápal plic a že bylo jen dobře, že byl v létě občas venku. Želvu si tam nechal, udělá jí krev a rentgen (zítra budu vědět víc) a dostal jsem několik doporučení co změnit. Protože je to pro mě člen rodiny, tak udělám vše, aby se mu vedlo dobře.

Doporučení herpetologa:

1. Pořídit venkovní výběh (zahradu mám)
2. Pořídit nové terárium - v současné době mám toto včetně stejného zapojení žárovek https://euzelva.cz/teraria-na-prodej (varianta 18) - 80/30/40.

- konkrétní výtky:

a) světlo a teplo - říkal, že ideálně terárium má nahoře hliníkové děrované víko a stačí jedna žárovka, která jak vyhřívá, tak i produkuje UVB (doteď jsem měl UVB žárovku (spirálu), výhřevnou lampu s krytem, denní osvětlení extra). Problém ale je, že v tomto případě pak nebudu moct měnit vzdálenost žárovky od povrchu a tím nebudu moct simulovat roční odbobí :(

b) substrát - říkal, že lignocel je špatně (což jsem pochopil i z diskuse) a že ideální je seno (i to se v doporučeních odborníků objevuje). Stejně tak špatně jsou kameny. Budu to řešit tak, že jako substrát použiju písek + hlínu + terarijní rašelinu a udělám mu tam i pruh (na drobno nasekaného) sena. Je to dle Vašich zkušeností správně?

Co mě zajímá nejvíc je konkrétní příklad - má někdo zkušenost s tím, že má na zahradě letní výběh (kde je želva cca červen - srpen) a pak jí nezimuje? Zimování se hodlám vyhnout (nemám s ním zkušenosti a za druhé vhodné podmínky - vlhkost, teplota..). Doposud jsem měnil teploty a vše bylo v pořádku, ale želva byla celoročně v teráriu a v létě nárazově na zahradě - nevím zda by pro ní bylo správně, kdyby byla přes léto na zahradě. Bohužel v momentě, kdy bych (dle doporučení veterináře) pořídil lampu položenou na hliníkovém víku terária, tak ani nemůžu měnit vzdálenost od povrchu a tím teplotu (jediné co můžu změnit je doba svitu).

Předem díky za rady zkušenějších kolegů!

17.2.2020 19:26
Frito

XXX.XXX.146.52

a) roční období stimulovat vzdáleností od výhřevného místa není asi ideální řešení lépe je určitě žárovku vypínat úplně.
Nejen teploty ale i větrání je důležité http://www.liborbalak.wz.cz/to_nejzakladnejsi_k_terariu.htm
- nebo želví stůl
Co se týče počtu lamp opravdu stačí jedna, ale musí to vyhřát jinak se používá bodová/halogenová pro dotváření teplot
jinak venkovní výběh zlepší zdravotní stav o 100% a správné zimování o dalších 100% ano není nutný venkovní výběh, při správných nastavených podmínkách, ale nikdy toho nedocílíte takže venkovní výběh tečka. Zimovat želva také nemusí ano, ale je to jako by Vám řekli že také můžete denně pracovat 16 hodin 7 dní v týdnu asi se chápeme.
b) Já lignocel používám o substrátu 100 lidí sto názorů od rašeliny, lignocelu, senu, hoblinách, hrabanky apod. Myslím že to teď ovšem nebude hlavní problém. Spíš to budou experimenty s vytvářením různorodého prostředí umělou cestou.
Zimování je velice obtížné zvláště potom u stepek strčíš ji na zahradu před mrazíkama ji strčíš do sklepa a na jaře ji vytáhneš zase na zahradu. Jaké zkušenosti potřebujete? Vlhkost - ? https://www.eva.cz/zbozi/ZAH01574/rozprasovac-happy-green-1250-ml/?gclid=Cj0KCQiAkKnyBRDwARIsALtxe7jplUEShs70aUBGDvFdoV67VPtmO7KbEHYCq8jhb6eCc2SFpoye3LIaAs5dEALw_wcB teplotu teda nevím ale pokud tam nemrzne což ve sklepech nemrzne a teploty kolem 10 stupňů (pokud je tam tepleji zimujeme kratší dobu) ideální jít tam teď použít teploměr a pokud je tam těch 7 -12 no ale to už víte.
Zatím bylo vše v pořádku - no želva zvláště potom stepka je strašný držák na pohled vypadá ok ale může trpět a Vy ji pomalu odrovnávat s názorem jak se jí super daří a bez urážky z příspěvku je mi jasné, že to nebylo pro želvu pravé ořechové.
Abych to shrnul:

1) Celoroční chov venku a zimování pro stepku je z dlouhodobého dobrého zdravotního stavu nutnost
2) bod číslo jedna, bod číslo jedna....

17.2.2020 19:28
Frito

XXX.XXX.146.52

Jo a malinká drobnost pokud máte stepku tak ji nejspíše nemáte od chovatele protože je většina import - nerad bych se někoho dotkl, ale hledejte rady chovatelů ne překupníků.

17.2.2020 19:35
LukášV

XXX.XXX.105.127

Frito napsal(a):
Jo a malinká drobnost pokud máte stepku tak ji nejspíše nemáte od chovatele protože je většina import - nerad bych se někoho dotkl, ale hledejte rady chovatelů ne překupníků.

Mám jí od pana Junka - viz: https://euzelva.cz/

Nepřijde mi, že by to nebyl chovatel 😊

17.2.2020 19:57
LukášV

XXX.XXX.105.127

Frito napsal(a):
a) roční období stimulovat vzdáleností od výhřevného místa není asi ideální řešení lépe je určitě žárovku vypínat úplně.
Nejen teploty ale i větrání je důležité http://www.liborbalak.wz.cz/to_nejzakladnejsi_k_terariu.htm
- nebo želví stůl
Co se týče počtu lamp opravdu stačí jedna, ale musí to vyhřát jinak se používá bodová/halogenová pro dotváření teplot
jinak venkovní výběh zlepší zdravotní stav o 100% a správné zimování o dalších 100% ano není nutný venkovní výběh, při správných nastavených podmínkách, ale nikdy toho nedocílíte takže venkovní výběh tečka. Zimovat želva také nemusí ano, ale je to jako by Vám řekli že také můžete denně pracovat 16 hodin 7 dní v týdnu asi se chápeme.
b) Já lignocel používám o substrátu 100 lidí sto názorů od rašeliny, lignocelu, senu, hoblinách, hrabanky apod. Myslím že to teď ovšem nebude hlavní problém. Spíš to budou experimenty s vytvářením různorodého prostředí umělou cestou.
Zimování je velice obtížné zvláště potom u stepek strčíš ji na zahradu před mrazíkama ji strčíš do sklepa a na jaře ji vytáhneš zase na zahradu. Jaké zkušenosti potřebujete? Vlhkost - ? https://www.eva.cz/zbozi/ZAH01574/rozprasovac-happy-green-1250-ml/?gclid=Cj0KCQiAkKnyBRDwARIsALtxe7jplUEShs70aUBGDvFdoV67VPtmO7KbEHYCq8jhb6eCc2SFpoye3LIaAs5dEALw_wcB teplotu teda nevím ale pokud tam nemrzne což ve sklepech nemrzne a teploty kolem 10 stupňů (pokud je tam tepleji zimujeme kratší dobu) ideální jít tam teď použít teploměr a pokud je tam těch 7 -12 no ale to už víte.
Zatím bylo vše v pořádku - no želva zvláště potom stepka je strašný držák na pohled vypadá ok ale může trpět a Vy ji pomalu odrovnávat s názorem jak se jí super daří a bez urážky z příspěvku je mi jasné, že to nebylo pro želvu pravé ořechové.
Abych to shrnul:

1) Celoroční chov venku a zimování pro stepku je z dlouhodobého dobrého zdravotního stavu nutnost
2) bod číslo jedna, bod číslo jedna....

Díky za rychlou reakci!

a) žárovku můžu samozřejmě vypínat když jsem doma (což v případě potřeby i dělám), nicméně v momentě, kdy jsem pryč bych musel nastavit časovač a to bych jí zase úplně rozhodil den (mám na časovači všechny tři žárovky)...

Každopádně protože mi jde o jeho dobrý zdravotní stav, tak ho příští sezoně asi zkusím zimovat, ale staženej zadek z toho mám. Jednak nulové zkušenosti a zadruhé za těch pět let jsem ho nezimoval, takže není zvyklý ani on.

17.2.2020 20:14
Frito

XXX.XXX.146.52

Nevím proč jsem si to spojil se stepkou, velká většina ovšem platí jak pro zelenavou tak pro stepku jenom zelenavé nejsou takové držáky a samozřejmě musí být od chovatele vzhledem k CITES
Já mám k teráriu časovač ke každé žárovce investice cca 100 Kč to už je 138 s tím rosičem.
Zimovat dáváte pouze zdravou želvu takže vždy zkontrolovat stav před zimováním.
Stimulovat období posouváním žárovky většinou moc nefunguje.
a) teplota v teráriu zůstane stejná jen se změní teplota pod výhřevným místem, tudíž nastane to že želva bude ve stejných podmínkách jenom se možná nenahřeje na požadovanou teplotu. To už změnit úplně dobu svitu případně vypnout. I tak to zimování prostě nenahradí hotovo tečka. Tyto želv zimovaly po milion let takže si myslím, že to i Váš samec pokud teď přežije a bude zdravý nějak zvládne. Pokud nechcete zimovat doporučuji jiný druh želvy. Nebo úplně jiné zvíře samozřejmě pečlivě prostudovat chov daného jedince.

17.2.2020 20:27
LukášV

XXX.XXX.105.127

Jj mám jí normálně registrovanou a čipovanou. Vždycky si ze mě dělají srandu, že želvu s čipem ještě neviděli 😀

a) jj upravuju jak vzdálenost od povrchu, tak dobu svitu. Nicméně zjistím co nejvíc informací o zimování. Sklep mám, zajistím cirkulaci vzduchu (malá síťka v okně) a teplotu. Tam to budu muset jistit nějakým výhřevným tělesem s termostatem nejspíš (může tam i mrznout se bojím) + zajistit vlhkost.

Doufám, že to zvládne, hned jak jsem zjistil, že má v tlamě krev (ráno ještě neměl), tak jsme jeli na veterinu. Nezbývá než doufat. Je v dobrých rukou.

17.2.2020 20:34
Frito

XXX.XXX.146.52

No pokud dáte síťku do okna tak tam bude mrznout určitě. Nesmíte tam pustit ledový vzduch. Pokud tam mrzne tak termostatem to jde řešit třeba na +2 stupně ale stejně si myslím že ve sklepě nemrzne, 80 cm je nezamrzající hloubka.
Nevím co to bylo za krev al přeji hodně štěstí.

17.2.2020 20:40
LukášV

XXX.XXX.105.127

Frito napsal(a):
No pokud dáte síťku do okna tak tam bude mrznout určitě. Nesmíte tam pustit ledový vzduch. Pokud tam mrzne tak termostatem to jde řešit třeba na +2 stupně ale stejně si myslím že ve sklepě nemrzne, 80 cm je nezamrzající hloubka.
Nevím co to bylo za krev al přeji hodně štěstí.

Problém je, že je to malý uzavřený prostor a jak jinak zajistit cirkulaci vzduchu mě nenapadá. Naštěstí mám dost času nad tím přemýšlet.

Ten herpetolog řekl jasně ať se nebojíme, že na umření to není, že vypadá dobře a silně, ale samozřejmě, že se o něj bojím, že to je jasné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.2.2020 21:25

LukášV napsal(a):
Mám jí od pana Junka - viz: https://euzelva.cz/

Nepřijde mi, že by to nebyl chovatel 😊

Hodně lidí včetně mě nemá pana Junka rádo. Doporučuje k želvám příšerně malinkaté tera. Navíc dost lidem od něj želva zemřela (nebyla to jejich chyba, hodně případů kdy želvy umíraly dokonce ani ne měsíc od koupení)

17.2.2020 22:47
LukášV

XXX.XXX.165.115

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hodně lidí včetně mě nemá pana Junka rádo. Doporučuje k želvám příšerně malinkaté tera. Navíc dost lidem od něj želva zemřela (nebyla to jejich chyba, hodně případů kdy želvy umíraly dokonce ani ne měsíc od koupení)

Já jí mám přes doporučení právě od známé, která má tu svoji deset let a bez problémů. Ale těžko říct no.

18.2.2020 09:04

LukášV napsal(a):
Já jí mám přes doporučení právě od známé, která má tu svoji deset let a bez problémů. Ale těžko říct no.

Já dostal želvu právě od pana Junka, želva je zdravá vše v pořádku. Je to asi 7 let co jsem ji dostal. Ty malá terária tam mělvždycky, ale ty úhyny jsem zaznamenal v posledních 3 letech

18.2.2020 09:10
LukášV

XXX.XXX.188.194

Já dostal želvu právě od pana Junka, želva je zdravá vše v pořádku. Je to asi 7 let co jsem ji dostal. Ty malá terária tam mělvždycky, ale ty úhyny jsem zaznamenal v posledních 3 letech

Jak říkám - my máme zekenavku pět let a při všech kontrolách na veterině byl výsledek takový, že vypadá dobře, roste, přibývá na váze, dobře mu roste krunýř. Kdybych měl něco měnit (před těmi pěti lety) , tak koupím jiné (a větší) terárium.

18.2.2020 10:32
Pandinus

XXX.XXX.17.253

LukášV napsal(a):
Jak říkám - my máme zekenavku pět let a při všech kontrolách na veterině byl výsledek takový, že vypadá dobře, roste, přibývá na váze, dobře mu roste krunýř. Kdybych měl něco měnit (před těmi pěti lety) , tak koupím jiné (a větší) terárium.

Tak především pokud jde o chovatele Vám měl tenhle druh rozmluvit. Hermannky nejsou druh na pokusování, v tomto případě na chov v atypických teplotních i vlhkostních podmínkách danou jak čistě chovem v interieru bez výběhu, tak absencí každoroční hibernace. Do těchto podmínek se hodí carbonarky ale ne typická Testuda.

18.2.2020 10:34
LukášV

XXX.XXX.153.98

Pandinus napsal(a):
Tak především pokud jde o chovatele Vám měl tenhle druh rozmluvit. Hermannky nejsou druh na pokusování, v tomto případě na chov v atypických teplotních i vlhkostních podmínkách danou jak čistě chovem v interieru bez výběhu, tak absencí každoroční hibernace. Do těchto podmínek se hodí carbonarky ale ne typická Testuda.

Jak říkáte. Na druhou stranu s tím už teď nic neudělám. Teď se jen můžu snažit, aby se u mě ta želva měla dobře 🤷🏻‍♂️

18.2.2020 10:46
Pandinus

XXX.XXX.17.253

LukášV napsal(a):
Jak říkáte. Na druhou stranu s tím už teď nic neudělám. Teď se jen můžu snažit, aby se u mě ta želva měla dobře 🤷🏻‍♂️

Tak náprava je jednoduchá: od jara do podzimu želva venku ať je den či noc, svítí slunko nebo prší a zimovat.

18.2.2020 13:06
LukášV

XXX.XXX.153.98

Pandinus napsal(a):
Tak náprava je jednoduchá: od jara do podzimu želva venku ať je den či noc, svítí slunko nebo prší a zimovat.

Tak želvák je prý v pořádku! Večer budu vědět víc, mám radost jak malý kluk.

Co se týče venkovního výběhu, tak to mám v plánu. Z toho zimování jsem furt dost vystrašený, na druhou stranu to budu řešit až někdy kolem října a do té doby si najdu co nejvíc informací kde to jen půjde.

18.2.2020 13:51
Pandinus

XXX.XXX.17.253

LukášV napsal(a):
Tak želvák je prý v pořádku! Večer budu vědět víc, mám radost jak malý kluk.

Co se týče venkovního výběhu, tak to mám v plánu. Z toho zimování jsem furt dost vystrašený, na druhou stranu to budu řešit až někdy kolem října a do té doby si najdu co nejvíc informací kde to jen půjde.

Na zimování není nic těžkého a pro chov je to nezbytné, ať tvrdí kdokoliv opak a má k tomu "svoje" důvody. Výběh pro jednu želvu je otázkou jednoho dne za předpokladu, že jej člověk nebetonuje. Zkrátka nic, co se nedá udělat poměrně rychle a přitom pečlivě tak, aby želva neutekla a byla v pohodlí a bezpečí.

19.2.2020 12:57
LukášV

XXX.XXX.153.98

Takže nakonec se nejednalo o zápal plic. Nakonec se jednalo o nedostatek vápníku (což potvrdily i krevní testy). Hrubě jsem bohužel podcenil výměnu UVB lampy. Bylo mi vysvětleno, že nejspíš právě proto, že měl málo vápníku, tak začal žrát kamínky (byly vidět i na rentgenu). Prý to v těchto případech želvy dělají. Bylo to vlastně štěstí, protože právě to, že si mechanicky udělal tu ránu v tlamě, tak se na to přišlo a mohlo se s tím něco dělat.

Každopádně teď už má v terárku směs písku, hlíny a rašeliny + seno (samozřejmě i novou lampu) a od jara bude v letním výběhu. Dostal jsem dost cenných rad a hodlám mu vytvořit ty podmínky co možná nejlepší.

19.2.2020 13:35
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Nemáte fotku želváka?

19.2.2020 13:47
LukášV

XXX.XXX.153.98

Pandinus napsal(a):
Nemáte fotku želváka?

Takhle v mobilu aktuální pouze tuhle (včera pozdě večer po příjezdu z veteriny)

19.2.2020 18:58
LukášV

XXX.XXX.105.127

Pandinus napsal(a):
Nemáte fotku želváka?

Aktuálně...

19.2.2020 19:25

Jen dodám že želvy kamínky požírají naprosto normálně, nebylo to kvůli nedostatku vápníku

19.2.2020 19:30
LukášV

XXX.XXX.105.127

Jen dodám že želvy kamínky požírají naprosto normálně, nebylo to kvůli nedostatku vápníku

Jj, kvůli lepšímu rozmnělnění potravy. Ale říkal, že tam měl i případy, kdy malé (hlavně bílé) kamínky žraly při nedostatku vápníku. Ostatně ono je to vlastně jedno. Důležité je, že se na to přišlo.

19.2.2020 20:44
Pandinus

XXX.XXX.139.58

LukášV napsal(a):
Jj, kvůli lepšímu rozmnělnění potravy. Ale říkal, že tam měl i případy, kdy malé (hlavně bílé) kamínky žraly při nedostatku vápníku. Ostatně ono je to vlastně jedno. Důležité je, že se na to přišlo.

Bílé "věci", co želvám připomínají kosti, žerou běžně, pokud na to narazí. Je ale pravdou, že želvy, co se tím přecpávají mají nedostatek vápníku. Měl jsem dočasně horsfieldku, která byla měkká jak guma a po vykoupání z ní padal jeden bílý kámen za druhým (ještě takový povedeně ostrý). Podle majitele to žral běžně ve výběhu, kde měl tenhle akvarijní bordel jako substrát. No až po zjistění, že je zvíře rachitické, jsem se
tomu přestal divit

20.2.2020 12:37
LukášV

XXX.XXX.153.98

Pandinus napsal(a):
Bílé "věci", co želvám připomínají kosti, žerou běžně, pokud na to narazí. Je ale pravdou, že želvy, co se tím přecpávají mají nedostatek vápníku. Měl jsem dočasně horsfieldku, která byla měkká jak guma a po vykoupání z ní padal jeden bílý kámen za druhým (ještě takový povedeně ostrý). Podle majitele to žral běžně ve výběhu, kde měl tenhle akvarijní bordel jako substrát. No až po zjistění, že je zvíře rachitické, jsem se
tomu přestal divit

JJ, přesně tak mi to říkal. Že to žral ve velkém právě kvůli tomu.

6.3.2020 12:38
LukášV

XXX.XXX.153.98

Ještě menší dotaz na zkušenější chovatele týkající se sypání vápníku na potravu (čínské zelí). V jedné diskusi jsem byl div ne pranýřován, že je to špatně, jinde se to zase doporučuje. Já to tak dělám, protože mi to doporučil chovatel.

Jak to děláte vy?

6.3.2020 16:24

Ideální je mít vápník bokem, želva si vezme kdy chce. Asi nejlepší jsou k tomu skořápky od vajíček

6.3.2020 16:25
LukášV

XXX.XXX.153.98

Ideální je mít vápník bokem, želva si vezme kdy chce. Asi nejlepší jsou k tomu skořápky od vajíček

Já tam mám sépiovku, ale naše želva si jí ani nevšimne.

6.3.2020 20:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

LukášV napsal(a):
Já tam mám sépiovku, ale naše želva si jí ani nevšimne.

Sepiovka nemá ideální poměr Ca/P, je dobrá na obrušování "zobanu". Dotace Ca vaj. skořápkami je naprosto dostačující, přesně jak napsal Flai.
Doufám, že noc tráví ve vlhkém záhrabu.

6.3.2020 20:15
Pandinus

XXX.XXX.139.58

LukášV napsal(a):
Ještě menší dotaz na zkušenější chovatele týkající se sypání vápníku na potravu (čínské zelí). V jedné diskusi jsem byl div ne pranýřován, že je to špatně, jinde se to zase doporučuje. Já to tak dělám, protože mi to doporučil chovatel.

Jak to děláte vy?

Já vycházím ze svých zkušeností a ztotožňuji se v podstatě s názorem na chov Testud z článků pana Balcara (naleznete zde v článcích u terarijních zvířat). Tzn. již od mláďat sypu potravu vitaminominerální směsí (používám kombinaci Roboran, Plastin a tzv. krmný vápenec). Posypávám (popráškuji) denně vždy vršek krmné dávky, kterou želvy žerou jako první. To se týká především mláďat, dospělcům obohacuji takto potravu jednou za dva tři dny. Želvy rostou celý život a i dospělá želva logicky potřebuje vápník a další na svůj vývoj, totéž samice tvořící snůšky, resp. vaječné skořápky, o zvířatech zachráněných z nevyhovujících podmínek s rachitidou a prakticky gumovým krunýřem nemluvě. Sepiová kost se mi osvědčuje minimálně a to z důvodu, že želvy jsou z ní první den ultra nadšené, žerou ji o sto šest, aby na ní následující dny zapomněly a ponechávaly bez povšimnutí. Proto ji vždy z terária i výběhu seberu a nabídnu znovu třeba po 14 dnech. Skořápky jsem používal taky a to drcené v hmoždíři případně namleté na prášek a sypal s ním samostatně nabízenou potravu, nebo ji přímo přidával jako složku do směsi. Samotné skořápky nevzbuzovaly u želv zájem nikdy a nikdy jsem je ve svém chovu neviděl je požírat. Stejně chladnými ale ponechávaly kousky skořápek nebo nadrcené na drobné kousky poházené skořápky v teráriu třeba u gekončíků nočních u nichž se hojně doporučují. Je dost možné, že to zvířata nežerou, pokud je potřeba kryta dostatečně z potravy

Přidejte reakci

Přidat smajlík